Deși pare cea mai obișnuită senzație din lume, foamea este, din multe puncte de vedere, un fenomen misterios. Implică atât aspecte fiziologice, cât și psihologice și, datorită acestei varietăți de factori, este adesea dificil de controlat. Primul pas este identificarea elementului care declanșează nevoia sau dorința de a mânca.
1. Foamea adevărată
Este cel mai important tip deoarece „spune” organismului când ar fi cazul să mănânce. Se poate uneori manifesta fizic, prin tremurături – din cauza scăderii glicemiei – dureri de cap, nivel scăzut al energiei și binecunoscutele „chiorăieli” ale stomacului, explică psihologul Susan Albers. În asemenea situații, îți vine să mănânci orice nimerești, deci poți face alegeri nepotrivite. Fii pregătit, ținând la îndemână niște gustări sănătoase.
2. Foamea TV
Mulți oameni simt nevoia să mănânce în timp ce se uită la televizor, iar un studiu din 2013 arată că distragerea atenției de la mâncare îi poate face să mănânce mai mult decât dacă nu s-ar uita la TV. Gândește-te să mănânci înainte de a te așeza la televizor; în timp ce te uiți, fă altceva cu mâinile – tricotează, plătește facturi – și nu te uita la reclame, ca să nu te ducă în ispită imaginile cu alimente.
3. Foamea de plictiseală
Te plictisești, nu știi ce să faci, atunci te duci să te uiți în frigider și… sfârșești prin a mânca. Plictiseala e ceva cu care avem cu toții de-a face, e bine să învățăm să o suportăm, în loc să cedăm reflexului de a o combate mâncând. Încercați să transformați momentele de plictiseală în momente de relaxare. La nevoie, recomandă psihologul, faceți o listă: cinci moduri simple de a vă relaxa (citiți o revistă, mângâiați cățelul), cinci locuri în care vă puteți duce pentru a vă simți în largul vostru (pe verandă, într-o cameră liniștită) sau cinci persoane cu care puteți sta de vorbă (o soră, un prieten bun etc.) Când apare plictiseala, recurgeți la listă și găsiți ceva plăcut de făcut.
4. Foamea de nervi
Apare atunci când, din cauza scăderii glicemiei, intrați într-o stare de iritare și nu mai gândiți clar. Unii oameni au asemenea manifestări, devenind foarte nervoși când le e foame. E o problemă care ar trebui să fie controlată deoarece poate afecta relațiile, viața de familie: cercetări recente au arătat că oamenii căsătoriți care prezentau niveluri mai scăzute ale glucozei în sânge aveau șanse mai mari de a se manifesta agresiv față de partenerul de viață. Deși, în asemenea, cazuri, există tendința de a mânca rapid ceva dulce pentru a ridica glicemia, e mai bine să învățați să recunoașteți problema și să o combateți cu ajutorul unor carbohidrați sănătoși – un fruct sau câțiva biscuți neîndulciți, din făină integrală.
5. Foamea de după-amiază
La serviciu, pe la ora 3 după-masă, când scade nivelul de energie, mulți simt nevoia să meargă să-și cumpere ceva de mâncare (și adesea își iau ceva dulce). Se recomandă să anticipăm aceste situații și să ne pregătim pentru ele, ținând la îndemână o provizie de gustări bogate în proteine: nuci și alune, mici porții de brânză, iaurt simplu. Proteinele țin de foame până la ora mesei de seară și ne ajută să mâncăm mai puțin la cină.
6. Foamea de stres
Când suntem stresați, avem tendința de a fi mai puțin pretențioși la mâncare, așa că e mai probabil să mâncăm ceva nesănătos. În afara tehnicilor de reducere a stresului, iată încă o recomandare: să ne oprim și să ne concentrăm asupra beneficiilor pe care le-am avea dacă alegem o gustare sănătoasă – de pildă, scăderea în greutate sau scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru ajută creierul să depășească nevoia stringentă de a mânca ceva nesănătos pentru combaterea stresului.
7. Foamea asociată cu sindromul premenstrual
O problemă specifică femeilor: schimbările hormonale care survin cu câteva zile înainte de menstruație pot declanșa o foame mai accentuată și pofte alimentare care nu vizează, de obicei, mâncăruri prea sănătoase. Nu e cazul să vă lipsiți de mâncare în aceste momente, spun specialiștii. Puteți mânca un pic mai mult; după menstruație, când vă veți regăsi echilibrul hormonal, vă veți regăsi și echilibrul alimentar.
8. Foamea care e doar în mintea ta
Nu ești nici obosit, nici flămând, totuși, parcă vrei să mănânci ceva. ~n asemenea cazuri, încearcă să dai de rădăcina problemei. Întreabă-te: ce vreau de la mâncare? Poate că, de fapt, încerci să amâni să lucrezi la o sarcină de serviciu sau vrei o pauză, iar a mânca te-ar face să simți că faci totuși ceva. Dar e preferabil să folosești asemenea momente pentru a te hotărî dacă într-adevăr vrei să mănânci sau vrei altceva.
9. Foamea care e, de fapt, doar un prilej
De fapt, nu ți-e foame, ci doar ai o ocazie să mănânci ceva. Intri într-o cameră, găsești o tăviță cu fursecuri rămase de la prânz și, dacă tot sunt acolo, iei și tu. Stai un moment înainte de a face asta, astfel, întrerupi obiceiul automat de a mânca atunci când vezi ceva de mâncare la îndemână, fără ca măcar să te gândești sau să savurezi alimentul respectiv. Sentimentul de vină te poate face să-l înghiți rapid, fără să te bucuri de el. Gândește-te o clipă, apoi decide-te: mănânci sau nu. Dacă iei un fursec, măcar mănâncă-l încet și savurează-l. Și ia în considerare și asta: un fursec, din când în când, n-o să te îngrașe, dar dacă mănânci câte trei deodată, zilnic, în afara meselor tale obișnuite, s-ar putea să iei în greutate.
10. Foamea sărbătorească
E vorba despre ocaziile speciale – o ieșire la restaurant, o masă cu familia sau prietenii – în jurul unor alimente precum pizza, tort etc. E un lucru bun, deoarece hrana are o capacitate excepțională de a apropia oamenii. Problema apare atunci când nu mai vezi niciun alt mod de a sărbători ceva decât cu multă mâncare. Femeile, de pildă, pot înlocui întâlnirea cu o prietenă la bar (pentru băuturi și aperitive, cu multe calorii) printr-o plimbare sau o tură prin magazine sau pot sărbători o aniversare printr-o ședință de tratement cosmetic, care are și ea capacitatea de a le face să se simtă bine.