A venit rândul să ni se fure şi Marea cea Mare

7

LEGEA OFFSHORE, prin care românilor li se fură peste 130 miliarde de euro, cu care am putea construi 8.000 kilometri de autostrăzi şi 5.000 kilometri de căi ferate de mare viteză.

1. Lansat în massmedia sub denumirea de LEGEA OFFSHORE, proiectul de lege „privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore” vrea să legifereze, de fapt, condiţiile în care românii vor fi deposedaţi de importantele zăcăminte de gaze naturale descoperite în apele teritoriale ale României din Marea Neagră, de veniturile care vor fi generate de exploatarea acestor zăcăminte, în valoare de peste 130 miliarde de euro.
Românii au fost deposedaţi de capitalul – fabrici, uzine, bănci, căi de comunicaţii, spaţii comerciale şi de birouri etc – pe care îl acumulaseră până în anul 1989, în valoare de peste 500 miliarde de euro, în banii actuali, de profiturile realizate cu acest capital în ultimii 29 de ani, în valoare de peste 2.000 miliarde de euro, de peste 60% din terenurile agricole ale ţării.

Românilor li s-a furat şi li se fură ţara prin LEGI, prin NORME dispuse de către organul reprezentativ SUPREM al poporului român, PARLAMENTUL ţării, componentă a statului român, care, în realitate, este o marionetă a celor care l-au capturat în ziua de 22 decembrie 1989.
În titlurile legilor ei ne spun că fac reorganizări, privatizări, retrocedări, vânzări. Prin textele legilor ei ne-au furat capitalul, pământul, veniturile.
A venit rândul să ni se fure şi Marea cea Mare, cu bogăţiile din adâncurile ei şi cu veniturile rezultate din exploatarea acestor bogăţii..

În titlul LEGII OFFSHORE, ei ne vorbesc despre „implementări” de operaţiuni petroliere, iar în textul legii ei stabilesc normele prin aplicarea cărora 90 % din veniturile care vor fi generate de exploatarea gazelor naturale ale Mării Negre vor intra în conturile transnaţionalilor, românii urmând să se mulţumească cu restul de 10%, în calitatea lor de „proprietari” ai zăcămintelor.

2. Cel mai complet studiu referitor la valoarea zăcămintelor de gaze aflate în apele teritoriale ale României din Marea Neagră este cel intitulat «Contribuţia proiectelor de explorare şi producţie a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei româneşti», realizat de Deloitte la cererea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră, dat publicităţii în luna mai 2018.
Reţinem, deci, că studiul nu este realizat de un institut de cercetări românesc, deşi am avut mai multe în acest domeniu, printre cele mai bune din lume, şi nici nu este comandat de Parlamentul României, cel care vrea să stabileasă, prin lege, cum şi în folosul cui vor fi exploatate gazele care fac obiectul studiului.

Din acest studiu, aflăm că, până în anul 2040, din partea românească a Mării Negre ar putea fi extrase circa 170 miliarde de metri cubi de gaze naturale, care, la preţul actual, considerat de către specialiştii Deloitte că va rămâne neschimbat până în anul 2040, de 246,2 euro pe 1.000 m.c., înseamnă 41,9 miliarde de euro.
Cheltuielile totale ce ar trebui făcute pentru obţinerea celor 170 miliarde de metri cubi de gaze însumează 18 miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro cheltuieli de capital, investiţii, restul, de 5 miliarde de euro, fiind cheltuieli operaţionale.
Rezultă un profit brut de 23,9 miliarde de euro, adică 57% din valoarea totală a celor 170 miliarde de metri cubi de gaze extrase. Să nu uităm cine a realizat studiul şi pentru cine. Cu siguranţă, profiturile reale vor fi mult mai mari.

Din cele 41,9 miliarde de euro, statul român ar urma să încaseze 4,4 miliarde de euro sub formă de redevenţe şi 3,8 miliarde de euro sub formă de impozit pe profit, în total 8,2 miliarde de euro, adică 20% din valoarea încasată pe cele 170 miliarde metri cubi de gaze scoase din partea românească a Mării Negre.
Cât de cât sigure rămân redevenţele, de 4,4 miliarde de euro, deoarece concesionarii transnaţionali ştiu cum să aranjeze situaţiile financiare pentru a nu plăti impozit pe profit.
În ultimii 29 de ani, în România, din cele 2.100 miliarde de euro profituri, nu au fost impozitate decât 400 de miliarde de euro, restul, de 1.700 miliarde de euro, au intrat direct în conturile celor care au devenit proprietarii capitalului, prin megahoţiile numite privatizări şi retrocedări, fără a fi impozitate.

Din studiul elaborat de Deloitte mai aflăm, însă, că, până în anul 2060, din apele teritoriale ale României din Marea Neagră ar mai putea fi extrase încă 130 miliarde de metri cubi de gaze. De asemenea, că, până în prezent, s-au găsit gaze numai în partea românească a Mării Negre şi că, de fapt, cantitatea totală de gaze exploatabile din Marea Neagră se ridică la 600 miliarde de metri cubi. Este, deci, foarte posibil ca toată cantitatea de 600 miliarde de metri cubi de gaze să se afle în apele teritoriale ale României.

La preţurile actuale, cele 600 miliarde metri cubi de gaze înseamnă 147,7 miliarde de euro, din care statului român i-ar reveni 15,5 miliarde euro, ca redevenţe, restul, de 132,2 miliarde de euro, urmând să intre în conturile concesionarilor.

3. Aceasta este valoarea furtului care se pune la cale în Parlamentul României.
132 miliarde de euro. Atât cât ne-ar ajunge să construim toţi cei 8.000 kilometri de autostrăzi şi toţi cei 5.000 kilometri de căi ferate de mare viteză de care avem nevoie.
Cozile de topor aşezate de transnaţionali în Parlamentul ţării urlă pe toate canalele media că ei se luptă pentru creşterea veniturilor bugetului public naţional.
Parlamentari votAu „dezbătut” proiectul de lege toată vara, l-au adoptat, l-au trimis la promulgare, Preşedintele României, ştiind precis despre ce este vorba, l-a trimis înapoi, pe motive hilare, l-au trecut, din nou, prin Senatul condus de iniţiatorul furtului, l-au trecut prin comisiile Camerei, care l-au reţăsut fără să schimbe nimic important, a ajuns în plenul Camerei şi din nou la comisii, care, iar, vor revopsi textul, fără să pună vreo piedică furtului.

În realitate, cozile de topor îşi negociază cu transnaţionalii propriile interese, mulţi dintre ei, în frunte cu tartorul lor, oferă cele 130 de miliarde de euro pentru a scăpa de puşcărie.

4. Furtul celor 130 miliarde de euro rezultate din valorificarea gazelor româneşti din Marea Neagră a devenit posibil ca urmare a faptului că activităţile de exploatare a acestei resurse naturale în loc să fie executate de întreprinderi cu capital public românesc au fost CONCESIONATE.
Concesionarea este o formă mascată de expropriere, de trecere a unor bunuri din proprietatea publică, a popoarelor, în proprietatea privată a concesionarilor, de regulă transnaţionali.

În cazul nostru concret, concesionarea exploatării gazelor înseamnă transferul tuturor atributelor proprietăţii – poseseie, folosinţă, decizie – către concesionar, în schimbul plăţii redevenţei şi cu obligaţia de a „da înapoi” zăcământul secătuit. Concesionarul intră în posesia zăcământului, scoate cât vrea şi când vrea, vinde cui vrea şi cu ce preţ vrea, ţine contabilitatea cum vrea şi plăteşte statului român cât vrea.

În România, după 1989, aproape toate întreprinderile create pentru exploatarea resurselor naturale ale ţării au fost distruse sau trecute în proprietatea transnaţionalilor, astfel încât, în prezent, toate resursele naturale sunt exploatate de transnaţionali, prin contracte de concesiune, de pe urma cărora statul român se alege cu nişte redevenţe de barjocură.

5. În dezbaterea acestui proiect de lege sau făcut tot felul de propuneri care de care mai aberante, privind impozitarea aşa-ziselor venituri suplimentare, împărţirea producţiei între concesionari şi statul român, stabilirea unei taxe fixe de exploatare, indiferent de cantitatea de gaze extrase şi de valoarea acesteia, obligarea concesionarilor să vândă jumătate din producţie în România etc.
Nu există decât o SINGURĂ SOLUŢIE care asigură maximizarea beneficiilor de care se poate bucura poporul român de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră.
Soluţia constă în exploatarea acestei resurse naturale numai de către întreprinderi cu capital public românesc 100%. Aşa cum trebuie să se întâmple cu toate resursele aflate în proprietatea publică, a poporului român.

Dacă Liviu Dragnea şi ai lui sunt, într-adevăr patrioţi, aşa cum declară, şi doresc sincer să maximizeze beneficiile de care se poate bucura poporul român de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră, atunci ei trebuie să renunţe la LEGEA OFFSHORE şi să adopte o lege cu două articole, astfel:
„Art. 1: Resursele naturale ale României, aflate în proprietate publică, nu pot fi explorate şi exploatare decât de regii autonome cu capital public românesc 100%.
Art. 2: În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va stabili, prin hotărâre, măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1.”

6. Desigur, principala măsură pe care ar trebui să o ia Guvernul României în aplicarea proiectului de lege pe care îl propun, pentru restabilirea dreptului de proprietate al poporului român asupra resurselor naturale ale ţării, ar consta în denunţarea imediată a tuturor contractelor de concesiune încheiate de statul român cu firme private pentru explorarea şi exploatarea resurselor naturale, inclusiv a contracteloe de explorare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră, toate aceste contracte fiind încheiate prin încălcarea intereselor poporului român.
Ştiu, de pe acum, obiecţiile pe care trădătorii de ţară şi presa aservită lor le vor aduce împotriva acestei propuneri.
Prima obiecţie este aceea că România nu dispune de capacitatea tehnică şi financiară de care este nevoie pentru explorarea şi exploatarea resurselor sale naturale.
A doua obiecţie priveşte despăgubirile „uriaşe” pe care ar trebui să le plătească România ca urmare a denunţării contractelor de concesiune încheiate cu firmele private pentru explorarea şi exploatarea resurselor sale naturale.
Iată răspunsul meu la cele două obiecţii, aplicat, concret, la gazele din Marea Neagră.

7. În ce priveşte capacitatea tehnică, reamintesc faptul că România a fost prima ţară din lume care a înregistrat oficial o producţie de ţiţei, în anul 1857, urmată la doi ani distanţă de Statele Unite ale Americii.
Tot în anul 1857, românii au construit şi pus în funcţiune prima rafinărie din lume. Bucureşti a fost primul oraş din lume cu sistem de iluminat public, bazat pe kerosen.
La Câmpina a fost înfinţată prima şcoală de maistri sondori din lume.
România a fost primul exportator de benzină din lume. În anul 1900.
În România, primul proiect petrolier offshore a debutat cu o jumătate de secol în urmă, în anul 1967.
În anul 1975 a fost instalată prima platformă de foraj marin, iar producţia de petrol din Marea Neagră a început în anul 1987.
În anul 1989, România dispunea de şapte platforme de foraj marin, capabile să execute foraje până la adâncimea de 6.000 de metri.
Şase din cele şapte platforme au fost vândute de către PETROM, la sfârşitul anului 2005, după ”privatizare”, contra sumei de 100 milioane de dolari SUA.
Toate cele şapte platforme sunt în funcţiune şi execută foraje marine pentru noii lor proprietari.
La sfârşitul anului 1989, mai erau în stadiul de montaj alte două platforme, care au ajuns la fier vechi, „din lipsă de finanţare”, aşa cum s-a întâmplat cu aproape toată industria României.

Toate zăcămintele de gaze din apele teritoriale ale României descoperite până în prezent se află la adâncimi mai mici de 2.000 de metri, deci toate ar fi fost descoperite de platformele de care dispunea statul român în abul 1989, plus cele care ar fi fost construite în ultimii 29 de ani, dacă poporul român nu s-ar fi lăsat tras pe sfoară de autorii loviturii de stat din decembrie 1989 şi nu s-ar fi lăsat deposedat de capitalul pe care îl acumulase până în 1989 şi de cel pe care l-ar fi putut acumula în ultimii 29 de ani.

8. În ce priveşte capacitatea financiară, să dăm cuvântul cifrelor.
Anul trecut, 2017, România a realizat un PIB de 188 miliarde de euro. Aşa cum confirmă şi datele publicate de Banca Naţională a României, în România, profiturile reprezintă 60% din PIB. Asta înseamnă că, în 2017, din PIB-ul de 188 miliarde de euro, 113 miliarde de euro au fost profituri.
Conform raportului execuţiei bugetului general consolidat publicat de Ministerul Finanţelor Publice, în anul 2017, impozitul pe profit a fost de 14,7 miliarde de lei, adică 3,2 miliarde de euro. Aceasta înseamnă că, în 2017, din cele 113 miliarde de euro profituri, au fost impozitate numai 20 miliarde de euro, adică 18%, restul, de 93 de miliarde au fost furate, ca şi în toţi anii anteriori.
Anul acesta, 2018, cu o creştere de 4% faţă de anul anterior, PIB-ul României ar putea ajunge la 195 miliarde de euro, din care 117 vor fi profituri, iar din acestea vor fi furate 96.
Anul viitor, 2019, cu o creştere de 3% faţă de anul anterior, PIB-ul României ar putea ajunge la 200 miliarde de euro, din care 120 vor fi profituri, iar din acestea vor fi furate 98

Dacă, acum, până la sfârşitul lui 2018, Liviu Dragnea şi ai lui ar adopta Legea Cojocaru şi ar introduce impozitul progresiv pe marile proprietăţi, în anul 2019, la bugetul public naţional, respectiv la Fondul Naţional de Capital Distributiv, s-ar colecta, în plus, 20% din PIB-ul de 200 miliarde de euro, adică suma de 40 de miliarde de euro, mai puţin de jumătate din banii care fără Legea Cojocaru, vor intra în conturile oligarhilor postdecembrişti, dar mult mai mult decât toate cele 18 miliarde de euro care sunt necesare pentru punerea în valoare a celor 170 miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră.
Evident, cele 18 miliarde nu vor fi cheltuite, toate, în primul din cei 22 de ani care, conform estimărilor specialiştilor Deloitte, vor fi necesari pentru exploatarea celor 170 miliarde de metri cubi de gaze, ci numai o mică parte, inclusiv cele 100 de milioane de euro, cu care am putea răscupăra cele şapte platforme pe care le-am construit înainte de 1989.
Capacitatea financiară a României este mult mai mare decât cea cerută de exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră în beneficiul poporului român.
Bani avem, dar ne sunt furaţi.

Problema fundamentală a poporului român, în acest moment, este oprirea robinetului prin care veniturile (banii) create de el sunt tranferate în afara ţării.

9. În ce priveşte despăgubirile pe care statul român ar trebui să le plătească concesionarilor pentru denunţarea contractelor prin care aceştia au devenit proprietarii de facto ai bogăţiilor subsolului românesc, răspunsul îl găsim chiar în studiul elaborat de către specialiştii Deloitte pentru uzul acestor concesionari.
Pe lângă estimările lor privind indicatorii tehnico-economici ai exploatării gazelor naturale din Marea Neagră pentru perioada 2018-2040, spcialiştii Deloitte ne prezintă şi situaţia acestor indicatori în trecut, în perioada 2000-2017.

Din această situaţie, aflăm că, în perioada 2000-2017, concesionarii implicaţi în exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră, au cheltuit, în total, 4,7 miliarde de euro, din care, 2,8 miliarde investiţii şi 1,9 miliarde cheltuieli operaţionale.
Nu ni se dau date cu privire la valoarea producţiei extrase, dar ni se spune că veniturile generate de concesionari la bugetul statului român ar fi fost de 3,4 miliarde de euro şi ni se precizează că normele fiscale din perioada 2000-2017 rămân valabile şi pentru perioada 2018-2040, astfel că putem deduce că valoarea producţiei realizată de concesionari în perioada 2000-2017 a fost de cel puţin 6,8 miliarde de euro, cu un profit brut de cel puţin 2,1 miliarde de euro.
Deci, în ultimii 29 de ani, concesionarii resurselor noastre naturale nu au făcut numai cheltuieli, ci au realizat şi venituri, inclusiv profituri substanţiale.

Dacă statul român devine cu adevărat suveran şi cu adevărat al românilor şi conducerea lui se înconjoară de cei mai buni specialişti de care dispunem vom câştiga orice dispută în justiţie cu cei care au devenit proprietarii ţării prin contracte nedrepte.
Sumele pe care, eventual, ar trebui să le plătim pentru a redeveni stăpâni pe ţara noastră, pe capitalul creat de noi, pe teritoriul nostru naţional, pe resursele naturale ale acestui teritoriu, sunt infime, dacă le raportăm la avuţia pe care o creăm şi de care suntem deposedaţi prin sistemul juridic şi financiar care ne este impus de ocupantul străin, în complicitate cu cozile de topor instalate la conducerea statului.

Mafia financiară transnaţională este, într-adevăr, foarte puternică.
Singura forţă care o poate învinge este poporul UNIT, indiferent de mărimea acestuia.
A se vedea exemplul dat de Islanda.
Poporul român poate opri furtul celor 130 miliarde de euro generate de exploatarea gazelor din Marea Neagră, ca şi a multor altor miliarde de euro create prin munca sa.

Oprirea adoptării LEGII OFFSHORE şi adoptarea proiectului de lege propus de mine mai sus ar trebui să-i determine pe români să se UNEASCĂ, să iasă în pieţele publice şi să nu plece de acolo până nu câştigă această bătălie.

Constantin COJOCARU
14 octombrie 2018

Citește și:
Gazul românesc – emblema trădării naționale
Consumatorii din România vor trebui să plătească gazul, nu 
statului român ca reprezentant al poporului român (fost) 
posesor al gazelor, ci concesionarului. Mai direct spus, 
românii vor trebui să cumpere de la alții propriile resur-
se. Unii naivi de pe traseul românesc al BRUA s-au bucurat 
că vor putea și ei să se conecteze la conductă, scăpând de 
încălzirea cu lemne. Săracii, n-au înțeles că gazul din BRUA nu este al 
României (Citește mai departe...)

7 COMENTARII

  1. Buun ! Sa analizam binele adus Romaniei de aceasta UE. Distrugerea economiei romanesti, pusa pe butuci si distrugerea armatei romane. Imprumuturi la bancile ocultei, in special FMI. Depopularea tarii cu 4 milioane de tineri si scaderea natalitatii. Lacrimile copiilor parasiti de parintii plecati sa slujeasca interesele occidentalilor ca tocmai de aceea ne-au distrus.Lacrimile parintilor care-si parasesc copiii pentru a munci la occidentali.Divorturi cauzate de departarea intre soti. Jefuirea Romaniei de catre UE si oculta: pamant, paduri, aur , petrol, gaz,tot ce are Romania mai pretios , de la Dumnezeu si de la stramosii daci. Politicienii romani pusi pe jefuit alaturi de stapanii lor , satanele mondiale. Gripe porcine , ovine , vaccinuri ucigase pentru copiii romanilor. Manipularea climei si comandarea perturbarilor climatice in distrugerea agriculturii romanesti-vezi viile din acest an. Santajarea judecatorilor . LGBT si new age. Si nu in ultimul rand prafurile ucigase aruncate din avioane , darele care se latesc pe cer si ucid romanii prin : cancere, boli de piele , boli respiratorii si boli alergice. VREAU SA STIU : CARE ESTE BINELE ADUS ROMANIEI DE ACEASTA UE ???? In 30 de ani daca Romania era lasata in pace , nu aveam adversari economici in Europa , la nivelul la care era tara in 89 , lasata de Ceausescu. Asa ca HAIDE ROEXIT si….REPEDE SA SCAPAM de acesti ucigasi ai economiei romanesti !!!

  2. Când energia electrică o platesc unor străini, gazele la fel, comunicaţiile idem, de ce ar fi de mirare că şi exploatarea din Marea Neagră aduce bani altuia decât bugetul statului meu? Nu este decât incă o mişcare către vânzarea resurselor strategice. România este vândută bucată cu bucată ,mai este puţin si singura resursă rămasă va fi populaţia.. Asta e…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.