Cică s-ar fi petrecut minunea: Vasluiul favorizat la investiții!

0

Vasluiul este favorizat prin programul Start-Up Nation, acuză directorul marii firme de consultanță Frames. El cere ca și acest program, precum cele mai mari investiții guvernamentale și europene, să se îndrepte către marile centre urbane, centrele universitare, și acuză… “discriminarea” acestora. Reamintim că județul Vaslui este obișnuit să primească 1% din marile investiții în infrastructură…

Vaslui saracie hartaDirectorul Frames, o mare firmă bucureșteană care oferă servicii de consultanță strategică și dezvoltare pentru mediul de afaceri, acuză un fapt nemaipomenit: județul Vaslui ar fi fost favorizat de felul în care a fost gândit programul Start-Up Nation în dauna marilor centre urbane, centrele universitare. Bineînțeles, cel care lucrează pentru marile companii românești și nu poate avea ochi buni pentru “pricăjitul” mediul de afaceri vasluian cere să se facă “dreptate” și să fie îndreptată această “cruzime” față de bogații României, orașe precum București, Cluj, Timișoara, Arad, Constanța și Brașov, unde veniturile populației tind spre dublu față de cele ale vasluienilor.
Firma de consultanță pentru marile afaceri, care este și un puternic lobby la mediului de afaceri din zonele dezvoltate, acuză faptul că noile condiții ale programului Start-Up Nation 2018-2019, discutate la Ministerul pentru Mediul de Afaceri spre sfârșitul lui 2018, ar fi discriminatorii, iar programul va ajunge să finanțeze înființarea de gogoșerii în zonele sărace.

Prin program, așa cum este gândit inițial, statul oferă finanțări de până la 200.000 de lei pentru firmele noi, în special din producție și servicii, depunctând domeniile inovație și IT. De asemenea, vor fi depunctate firmele din centrele universitare.
„Avem IT-iști buni pe care, în loc să îi încurajăm să rămână în România, să dezvolte propriile afaceri, acum îi punem pe fugă sau îi trimitem pachet la corporații. Start-Up Nation era renumit tocmai pentru libertatea de a aplica oricine, de oriunde, dând șanse tuturor. Oamenii care au băgat 4-5.000 de lei până acum ce fac? Se mută cu afacerile la Călărași, Alexandria sau Vaslui? Cu ce forță de muncă calificată?”, se întreabă cei de la Frames.
Dintr-odată marele mediu de afaceri reprezentat de Framea vrea “egalitate” …„dar nu pentru căței”, bineînțeles, ci doar în ceea ce privește derularea programului Start-Up, nu și când vine vorba despre marile investiții. Consultanții spun că Start-Up Nation ar trebui să ofere oportunități de dezvoltare egale tuturor zonelor din țară. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, banii ar trebui să ajungă …tot în cele mai dezvoltate regiuni ale țării, București și Vest, „pentru ca businessul să se dezvolte pe orizontală”.

„Tocmai zonele precum București-Ilfov sau Regiunea de Vest ar trebui să fie vizate de acest program, în condițiile în care acestea sunt deja excluse de la finanțarea europeană prin programe precum POR 2.1A – microîntreprinderi și POR 2.2 – IMM-uri sau România Start-Up Plus, din POCU”, spun consultanții Frames, care explică în continuare cum bogații trebuie să ajungă tot mai bogați, iar săracii trebuie să fie lipsiți în continuare de posibilitatea de a intra în afaceri, chiar și de posibilitatea de a deschide o gogoșerie: „Una este să deschizi o firmă care produce software și alta este să finanțezi o gogoșerie. Trebuie avizate, cu prioritate, proiectele care aduc plus valoare în economie, care inovează, care schimbă paradigma, care reușesc să antreneze business-uri pe orizontal”.

Pe când consultanții marilor firme își fac treaba de lobiști, modificarea programului Start-Up Nation se află în faza de consultare publică, urmând să devină realitate cel mai probabil în noiembrie 2018 printr-o ordonanță de urgență. Finanțarea de două miliarde de lei va fi alocată în 2019.
În timp ce mediul de afaceri puternic din Capitală și zona de Vest a început presiunile și lobby-ul, după cum putem vedea, nu ar strica deloc ca oamenii de afaceri și politicienii vasluieni să-și spună și ei cuvântul în discuțiile despre aceste modificări pentru ca măcar un singur program guvernamental, primul în istorie, să aibă în vedere și dezvoltarea județului Vaslui.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.