Făcătorii de zerouri

0

Omul modern a fost rupt din coasta verbului „a face”. De pe la sfârşitul Evului Mediu încoace, oamenii au tot produs, dar mai ales, s-au produs pe ei înşişi, aşa cum copiii fasonează omuleţi din boţuri de plastilină. Odinioară, pe când lumea încă era, Sfântul Augustin îi avertiza pe cei care nu-şi mai găseau astâmpărul în fiinţă: „Luaţi mâinile de pe voi! De veţi încerca să vă ctitoriţi, veţi înălţa o ruină”.
În Renaştere, când „a face” clinti fiinţa, plăcile tectonice se mişcară din loc. S-au scufundat munţi, oceanele au dat în clocot, explozii vulcanice au sfârtecat scoarţa pământului. Din râurile infernale de magmă s-a încropit Istoria. Primele ei clipe au fost însă calcinate de furia lui „a fi”. Şi astăzi, printre ruinele castelului din Elsinore, bântuie timpul ce atunci n-a mai apucat s-o ia la picior. *

„A face”, o realitate fictivă. Stânca – „a fi”.

* Ca un vampir, „a face” a golit Fiinţa de substanţa sa ontologică, i-a supt sensurile existenţiale pentru ca, în final, s-o transforme într-o îndoielnică ipoteză. Făcătorii au proclamat producţia de zerouri drept singura realitate. Epuizând fiinţa, ei şi-au adjudecat un statut ontologic nemeritat, au atribuit irealităţii lor un grad de maximă concreteţe. Ca să ascundă prădăciunea, Făcătorii au înlocuit pe „a fi” cu un strigoi insipid: pozitivitatea absolută. Cu timpul, din jefuitori de fiinţă, au devenit burghezii respectabili ai Omogenizării.
* În vremurile în care prădau Fiinţa, Făcătorii aveau oponenţi. De îndată ce s-au descotorosit de „a fi”, nimeni şi nimic nu li s-a mai împotrivit cu adevărat. Când totul „se face”, „se produce”, nimic nu se mai petrece. Evenimentul dispare şi odată cu el, chipul „celuilalt”. Lumea devine o oglindă infernală din care Desfăcătorii de fiinţă îşi sug propria imagine, picătură cu picătură.
Capitolul «Făcătorii de zerouri» din cartea «Sclavii fericiţi. Lumea văzută din Silicon Valley», de Ovidiu Hurduzeu – Iaşi: Timpul, 2005

• Revenirea la suprafață a României
• Sindromul vulnerabilității
• Paradigma mediocrității
• Totalitarismul orizontalei
• Gândirea pozitivă
• Multiculturalism și uniformizare
• Vremurile conformismului generalizat
• România la ora consumismului
• Anti-americanismul „corectitudinii politice”
• Războinicii „baby-boomer”
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.