Imaginea protestelor palestiniene din Gaza

2

Imaginea unui tânăr palestinian participant la protestele din Fâșia Gaza a devenită virală pe rețelele de socializare. Un fotojurnalist, Mustafa Hassona de la agenția turcp de știri Anadolu, l-a surprins într-o ipostază care amintește de povestea biblică a lui David și Goliat, dar și de o pictură realizată de Eugène Delacroix pentru a comemora revoluția franceză din iulie 1830.

Făcută pe 22 octombrie 2018, fotografia îl înfățișează pe palestinianul de 20 de ani A’ed Abu Amro ridicându-se cu eroism împotriva blocadei impuse de Israel, pe fundalul unui nor negru de fum rezultat din arderea unor roți de cauciuc.
Abu Amro locuiește în al-Zaytoun, lângă orașul Gaza. Protestează alături de prieteni.

„Am fost surprins că această fotografie cu mine a ajuns virală. Particip la proteste săptămânal, câteodată mai mult decât atât. Nici nu am știut că este un fotograf în apropierea mea”.
„Nu merg la proteste ca să fiu fotografiat, dar asta m-a încurajat să continui să protestez”
„Steagul pe care îl port este același pe care îl port în toate celelalte proteste la care am participat. Prietenii râd de mine, spunând că este mai ușor să arunci cu pietre dacă nu porți un steag în cealaltă mână, dar m-am obișnuit așa”
„Dacă voi fi ucis, vreau să fiu înfășurat în același steag. Ne cerem dreptul de a reveni și protestăm pentru demnitatea noastră și demnitatea generațiilor viitoare”

De mai bine de șapte luni, palestinienii din Gaza protestează de-a lungul zidurilor ce îi separă de Israel cerând să aibă dreptul de a se întoarce la casele și pământul de pe care familiile lor au fost deportate în urmă cu 70 de ani.
Din 30 martie, când a început demonstrațiile, și până la sfârșitul lui octombrie 2018, forțele israeliene au ucis cel puțin 205 palestinieni și au rănit peste 18.000.
Fotbalistul din Mali Frederic Kanoute a scris pe Tweeter despre această imagine: „Nu pare familiară, mai ales pentru francezi?”

Citește și:
Palestinienii, o națiune schilodită
16 mai 2013. Palestinienii Sadi al-Masri (dreapta), 27 de 
ani, Moutasem Abu Karsh (centru), 16 ani, și Asad Redwan 
(stânga), 31 de ani, se odihnesc după participarea la o 
lecţie specială de înot în clubul al-Sadaka din oraşul 
Gaza. Lui Al-Masri’s i-a fost amputat piciorul după lupte-
le de stradă dintre palestinieni şi soldaţii israelieni 
din timpul primei Intifada (1987). Abu Karsh şi-a pierdut piciorul într-o 
explozie, iar Redwan spune că piciorul său a fost amputat după ce a fost 
rănit într-un raid aerian al israelienilor în 2009 (Citește mai departe...)
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Cand imi ve-ti arata un palestinian din gaza sau din Wst-bank care munceste, atunci o sa va cred….Atata vreme cat banditii sunt intretiunuti cu subventii, nu produc nimic, (decat copii) – si fac doar scandal….Scutiti-ma!…..Eu am fost acolo si am vazut, asa ca nu ma mai poate prosti nimeni….Jidanii le dau de lucru, le dau bani si ei dau cu bombe….Ei trec gardul ca sa castige – evreii le du de lucru si-i platesc, se aprovizioneaza cu de toate din Israel si daca un evreu trece la ei e mort….Pai unde s-a mai pomenit asta?…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.