România: 3.000 de doctorate pe an, din 1992, 1.000 între 1900 și 1989

14

Educatia in capitalismO statistică ceva mai aparte spune că în perioada 1900-1989 în România au fost înregistrate 1.000 de doctorate. Aceeași statistică spune că începând cu anul 1992 în România au fost înregistrate 3.000 de doctorate pe an. De trei ori mai multe decât în 90 de ani… în fiecare an!!! Deci, întrebarea firească este: ce am făcut cu atâția deștepți în ultimii 25 de ani?!
Este mai mult decât firească, pentru că în perioada 1900-1989, toate statisticile economice și sociale depun mărturie că România a înregistrat progrese continuee în toate domeniile de activitate, progrese care, este de așteptat că au avut în frunte asemenea oameni cu doctorate, știință, tehnică, cercetare, industrie, agricultură, educație ș.a.

Ce progrese a cunoscut România în ultimii 25 de ani cu toată această pleiadă de deșteptăciuni certificate la cel mai înalt nivel academic an de an?! E lesne de dovedit (și de data asta nu mai este nevoie de nicio statistică) că România a regresat continuu în toate domeniile, industrie nu mai există, agricultura e înstrăinată, iar cercetarea și inovarea, domeniile predilecte de manifestare pentru inteligența cu cea mai strălucitoare patalama, nici măcar nu mai există astăzi.
Ce au făcut aceste grele inteligențe în acești ani, în afară de a-și atârna foile de recunoaștere deasupra capului în birouri?! 78.000 de doctori pentru o țară care s-a prostit în continuu ajungând de nerecunoscut pentru o minte lucidă: distrusă, vândută, cu un popor dezorientat, devenit migrator, și o clasă politică, o clasă conducătoare neprezentativă, lipsită de orice simț al ierarhiei.
Concluzia merge dincolo de relativizarea învățământului superior, prin intensa masificare, și ajunge la relativizarea pregătirii și inteligenței, a educației și culturii.
Dar totul merge și către concluzia unui plan bine pus la punct de distrugere a ierarhiilor, a ideii de ierarhie, și a posibilităților de formare naturală a acestora în sânul comunităților, o tendință naturală și la cele mai primitive regnuri animale.

Doar astfel spiritele simple, meschine s-au putut propulsa pe linie politică, mai ceva ca pe vremea comunismului, pe locul unei ierarhii, o piramidă care a fost zguduită și distrusă și zace astăzi la pământ cu mici vârfuri, ici și colo, la Academia Română sau alte câteva instituții care au scăpat controlului politic.
Auzim din când în când despre tot felul de indivizi cu funcții mari, care sunt mai puțin decât mediocri, dar au calitatea de „doctor” în varii domenii, o recunoaștere dobândită doar prin dorință, relații și bani. Ei sunt cei mai vizibili și se amestecă cu ceilalți, puțini și „cuminți”, care și-au câștigat aceeași calitate firesc, în urma unui proces care a decurs mai mult de la sine.

Nu este numai nedrept pentru cei din urmă, ci pentru întreaga societate, pe termen lung, pentru că în final se distruge ierarhia, adică aceea piramidă care se așează firesc, în vremurile cele mai bune, și care ordonează dezvoltarea societăților omenești, care aduce progresul, inovația, și care prezervă cultura și perpetuează civilizația. Dar timpurile pe care le trăim nu sunt asemenea timpuri…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

14 COMENTARII

 1. Multe doctorate au fost obținute de cetățeni care nu aveau luat pe bune bacalaureatul! Cele mai multe! Un titlu de doctor luat în ultimii 27 de ani echivalează cu titlul de maistru de dinainte de 1989. Sau pe aproape.

 2. Ăştea sunt proşti cu diplomă. Cei dinainte erau într-adevăr bine pregătiţi. Nu se cumpărau diplome de doctorat.
  Azi toţi neaveniiţii au ajuns cu 2-3, facultăţi şi doctorate.
  Iar dacă îi cauţi:
  ” Monedă calpă
  Qiuntesenţa de mizerii
  De la creştet,până-n talpă…

 3. Noi ca natiune suntem pregatiti pentru urmatoarea forma de studii dupa doctorat. Poate o inventam noi cu 50% spor la salariu ca oricum toti doctorii sunt bugetari. Ce ziceti de SAVANT? Savant in filosofie, savant in politica, savant in zootehnie (ca sa nu zic in curul vacii)? Toate ministerele si institutiile publice sun pline de doctori. Bine.nteles ca sporul de 25% la salar nu vine din banii care.i aduce in plus la buget ci din buzunarul fiecarui contribuabil.

 4. Pai, aveau nevoie si tiganii din PSD, ca sa ocupe posturi cheie…Tanti Veorica are doctorat in comunicare si relatii internationale…daca va vine sa credeti..

 5. În România de azi, doctorii sunt din ce în ce mai numeroși (din păcate, nu cei în medicină, ci în diverse alte domenii). Se pare că funcționează la noi un fel de „fabrică de doctori” ,care, inevitabil, te trimite cu gândul la fabrica de popi de care vorbea Creangă, acum un veac și jumătate. Nu am evoluat semnificativ, în acest interval de timp! În privința mentalităților.

 6. practica post decembrista era si inainte de revolutie: furt tehnologic, copiat, facultzati facute pe burta etc.
  Intelectualitatea romaneasca a murit masiv in anii 55-60 in inchisorile comuniste doar pt ca erau de origine „nesanatoasa”, au aparut minunate criterii de admitere la facultate pt cei simpli (si usor de prostit) , repartitii la sfarsit de facultate se faceau multe prost si valori erau trimise la tara doar ca pedeapsa comunista ca erau diferiti, sa mai aduc aminte de productia de diplome numita Gherghe Gehrghiu Dej?
  Ati fost vreodata sa sustineti /discutati in fata unei comisii universitare, sa vedeti cum taie in fasa orice initiativa diferit de normele lor? Intrebati profesorii ce cheltuie sa dea un examen de grad!!

  Astazi multi care nu rezista in mediul academic universitar/post universitar pleaca in strainatate. Nu e cercetarea in strainatate platita minunat dar isi iau inca juma de norma, etc. si simt ca sunt respectati ca inivizi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.