Tot mai puține școli, tot mai puțini elevi

4

Începutul anului școlar 2018-2019 mai contituie poate un motiv de bucurie pentru unii, dar cu siguranță ar trebuie să constituie un motiv de îngrijorare pentru românii cu o conștiință vie. De la an la an, se închid tot mai multe școli, din cauza numărului tot mai mic de elevi. În județul Vaslui, cunoscut dintotdeauna pentru cea mare natalitate, numai în anul școlar 2017-2018 s-a pus lacătul pe 10 școli primare și 4 grădinițe.

România devine o țară tot mai îmbătrânită, iar asta din cauze socio-economice, dar înainte de toate politice: lipsa unor strategii articulate de stimulare a natalității. Consecințele încep să se vadă deja, dar vor deveni tot mai dramatice în viitor. Subiectul este prea puțin în presă și pare să scape cu totul politicienilor români care au alte preocupări, mult mai practice și imediate.

Scăderea natalității și emigrarea își spun peste tot cuvântul, iar în județul Vaslui, zonă care avea vârful natalității în perioada comunistă, condițiile economice, plecarea tinerilor și schimbarea mentalităților duc la scăderea tot mai accentuată, de la an la an, a numărului copiilor de vârstă preșcolară și școlară, iar aceasta la închiderea tot mai multor unități de învățământ. Din păcate, tot ce se poate spune este că situația nu se va schimba în următorii ani.

Conform unei analize a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, în 2012 în școlile vasluiene erau înscriși aproape 79.000 de elevi și preșcolari, pentru ca în anul școlar 2017-2018 numărul lor să ajungă la 66.388, mai mic cu 12.500 de elevi.
Aceasta a fost cauza pentru care, în aceeași perioadă au fost închise nu mai puțin de 28 de școli și 16 grădinițe, în vreme ce alte 18 grădinițe și o școală primară au fost închise temporar și redeschise când au avut suficienți copii.
Prin legile actuale, pentru a putea funcționa, o unitate școlară cu personalitate juridică trebuie să aibă înscriși minimum 300 de elevi și 150 pentru o unitate de învățământ preșcolar. În caz contrar, se impune fie comasarea acesteia cu o alta, care respectă condiții de mai sus, fie închiderea definitivă și mutarea elevilor la unitatea cea mai apropiată.
Conform datelor ISJ Vaslui, comasarea unităților de învățământ a fost din nou necesară și în anul școlar 2018-2019 pentru diverse școli, cele mai multe din mediul rural, unde numărul elevilor ce ar fi urmat să frecventeze cursurile a fost mai mic de 10. De exemplu, la școli primare din comunele Tătărăni, Zăpodeni, Băcești, Sălceni, Fântânele sau Delea, ar fi fost doar câte 5 copii înscriși, în timp ce la alte școli din Solești, Șuletea ori Gârceni chiar mai puțini, doar câte 4 elevi, iar la Sauca, comuna Laza, și la Ivești copii au lipsit în acest an.

Astfel, din anul școlar 2018-2019 în județul Vaslui sunt închise 12 grădinițe, 13 școli primare și o școală gimnazială.
În acest scop, primăriile au avut obligația să întocmească planurile de școlarizare pentru noul an școlar 2018-2019 și, acolo unde a fost cazul, să emită, cu avizul ISJ Vaslui, hotărâri de consiliu local privind comasarea unităților școlare care nu-și mai justifică funcționarea.
„Statisticile sunt extrem de îngrijorătoare. În 2012, când am preluat conducerea ISJ, aveam 78 de mii de elevi, pentru ca anul acesta să fie 64 de mii. Iar în viitor lucurile par a merge în același sens. Există, totuși, și un lucru îmbucurător. Nu am avut în niciun an atâtea reveniri. Anul acesta, la Școala nr. 4 din municipiul Vaslui am constituit în plus o clasă de a V-a aproape exclusiv formată din copii reveniți din străinătate” – Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui

Loading...
loading...

4 COMENTARII

  1. Stefanel Dan Marin domnule consilier sunt sigur că știți si dumneavoastra, colegii dvs, cei de sus, cei de jos, TOATA TARA ASTA STIE DAR NE ASCUNDEM DUPA UN ZID STRĂVEZIU.
    Actualmente trăim de la omul corect de rand care își plătește, taxele, impozitele si amenzile. Noi ca nație, tara, nu producem nimic pentru giganți lumii EU, SUA, Rusia, Asia si MARILE FIRME CARE PUR SI SIMPLU SPONSORIZEAZĂ votul multimii, nu ca tari, ca entități economice. Ele dau voie concurenței. Este legea banului. Datorita conducerii noastre politice, infiltrata masiv de acesti giganți, chiar si la nivel de mentalitate, dezbinata de orice spirit national, am foat jefuiti la prima ocazie neavand ajutorul necesar cosntruirii unui spiri national cu care sa ne apărăm. Rolul puterii este sa nu pierzi puterea si daca mai este loc sa te mai dezvolti necontenit, (mergem către Luna, Marte , etc încă de acuma 20 de ani cu proprietățile, ) Nu mai putem găsi resursele economice pentru întreținerea țării fara sa mai vorbim de dezvoltare, fiind ele umane, naturale, etc prin care sa ne auto-susținem. De aici restul este circ si pâine pentru ca in numele resursei umane sa poata face împrumut.
    Cer iertare…nu dau lecții scriu doar ce am observat ca om trăind si suferind a trăi, ceea ce facem majoritatea, unii lângă alții si in loc sa ne ajutam ne auto-sabotam.
    Va salut cu respect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.