7 milioane de români au plecat din țară, 90% pentru totdeauna

3

Exodul forței de muncă din România către țările din vest continuă în ritm accentuat, din cauza situației economice din țară. Specialiștii estimează că peste 7 milioane de persoane au plecat până în 2018, adică aproape cât întreaga populație activă care a mai rămas să muncească acasă.
Deși autoritățile susțin că circa 5 milioane de români au emigrat temporar sau definitiv, în realitate, numărul celor care au plecat în străinătate este mult mai mare. Cezar Caleap, director executiv al Asociaţiei Internaţionale a Întreprinderilor Creative din Belgia (AIICB), a anunțat că aproximativ 7 milioane de români au părăsit țara. „Dintre aceștia, nu cred că se vor mai întoarce 10% în România”, a spus Caleap, în cadrul seminarului «Bruxelles şi calea spre succes».

„Belgia poate fi pentru noi un prim proiect pe care să-l creionăm. Sunt convins că există multe alte zone de interes din punct de vedere al business-ului. E adevărat că Belgia sau Bruxelles-ul nu sunt atât de ofertante din punct de vedere al business-ului, dar ce vreau să spun este că avem acolo diaspora românească, este prima comunitate după belgieni. Nu ştiu dacă este o bucurie. Diaspora românească este prima comunitate şi în Italia, şi în Spania, şi în Anglia şi începe să nu mai fie în România. Ce ştiu este că, în realitate, avem aproape 7 milioane de români plecaţi în străinătate, din care nu cred că se vor mai întoarce 10% în România, să fim conştienţi de asta”, a spus Caleap.
Antreprenorul s-a declarat surprins de faptul că a văzut în statisticile de la Ministerul de Externe faptul că există români plecați inclusiv în Japonia sau America de Sud.
„Vorbesc despre cifre reale, ale celor cu rezidenţă, în număr de 5 milioane, lucru care nu se comunică la noi corect. De asemenea, cel puţin două milioane de români sunt într-un du-te vino”.

170.000 de români înregistrați în Belgia

Comunitatea românească din Belgia numără în 2018 170.000 de persoane, din care 48.000 în capitala Bruxelles, a precizat Viorel Stoica, preşedintele executiv al Asociaţiei Internaţionale a Întreprinderilor Creative din Belgia. El a adăugat că s-au format deja foarte multe familii mixte în această țară. Stoica a mai spus că în cazul în care România ar construi așezări precum cele din Belgia, probabil că 50% din cei plecați s-ar întoarce în ţară.

Asociaţia Internaţională a Întreprinderilor Creative din Belgia a fost înfiinţată în august 2018. În perioada 22-24 februarie 2019 va organiza la Bruxelles o expoziţie de produse şi servicii la care vor participa circa 150 de firme din România şi alte aproape 150 de firme ale românilor din Belgia, alături de companii belgiene. Asociaţia îşi propune să devină un centru de reprezentare cu antreprenorii români care vor să se dezvolte sau au dezvoltat deja afaceri în Belgia.

Cifrele prezentate de antreprenorii care activează în Belgia depășesc chiar și datele Eurostat, care a anunțat, la mijlocul lui 2018, că ponderea populației active din România (cu vârste între 20 și 64 de ani) care a părăsit țara s-a triplat în ultimul deceniu, de la 7,5%, în 2007, la 19,7%, în 2017. Țara noastră are, astfel, cel mai mare procent de populație activă care muncește într-un alt stat membru din UE. Media europeană a migrației populației active este de 3,8% din totalul cetățenilor.

Vesticii pleacă în alte țări în special pentru a-și deschide o afacere sau a lucra într-un job de top, în timp ce românii și cetățenii celorlalte state UE sărace migrează din motive pur economice, pentru salarii mai bune și pentru că nu văd nicio perspectivă reală de îmbunătățire a situației din țara lor.
Dacă imediat după intrarea României în UE majoritatea emigranților români o reprezentau persoanele tinere, în ultimii ani pleacă tot mai multe persoane cu vârsta de peste 45 de ani, majoritatea cu studii superioare.

Preluare: romanialibera.ro / Autor: Marilena Dan

Citește și:
Taţi fără copii, mame în lacrimi, drame reale care te zguduie în 
Oameni plecariaeroportul Otopeni
O tânără din Neamţ ţinea telefonul în mână, lacrimile cur-
gându-i nestingherit. Pe ecran erau părinţii ei, care îi 
spuneau să aibă grijă de ea, că „uite ce ştiri sunt la tv 
cu româncele din Italia”. A fost doar o cursă spre Italia 
din cele peste 10 zilnice. Şi nu pleacă cu turişti de 
Amalfi, ci cu un sfert de Românie, lăsând acasă un alt sfert îndurerat. 
Inimi care se rup pe din două. Românii vin acasă de 2-3 ori pe an. Dacă vin 
mai des, Doamne ferește!, e doar din cauza unui deces… Copiii cresc fără 
unul sau, şi mai rău, fărăambii părinţi. Fără afecţiunea lor, fără ancoră… 
Vom avea, în viitor, o generaţie atrofiată, una care a crescut fără căldura 
familiei (Citește mai departe...)
Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. Migratia e indusa fortat prin mentinerea unui nivel scazut de oportunitati pentru populatiile din tarile foste comuniste care, au fost acaparate de caracatita fascista si imperialista denumita …ue! Forta de lucru ieftina si fara prea multe pretentii, i-a facut pe vestici sa-i accepte pe cei din est! Altfel, imperialisitii, nu ne suporta, chiar ne urasc mai mult decat io fac cu teroristii care le-au fost bagati pe gat si carora nu le opun rezistenta fiindca sunt orbiti de prostie! Da”, fiindca Dumnezeu nu bate cu bata, vom vedea ce-a mai fi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.