Eurafrica sau „Fortăreața Europa”?

0

În cartea «Goana către Europa», profesorul Universității Duke Stephen Smith descrie un transfer de populație masiv, fără precedent, aflat încă în faza incipientă, despre care afirmă că va fi – „paradoxal” – provocat în mare parte de ajutoarele financiare occidentale ce vor finanța călătoriile migranților din Africa.
Susținând că dorește să ofere o părere de expert „imparțială” despre cum explozia demografică din Africa va afecta Europa, Smith a evidențiat în cartea sa un număr de scenarii diferite despre care crede că pot reieși din această situație.
„Cel mai optimist” dintre acestea – potrivit «Le Figaro» – este „Eurafrica”, în care migrația în masă ar duce la o Europă „primitoare”, multiculturală, ce „ar îmbrățișa pe deplin noțiunea unui ‘tărâm de rasă mixtă al imigrației și încrucișării’”.

„Acest scenariu ar presupune sfârșitul sistemelor de asistență socială în Europa”, spune Smith, remarcând incompatibilitatea imigrației pe scară largă și a programelor generoase de asistență socială.
Un alt posibil scenariu, „Fortăreața Europa”, implică o „bătălie în general considerată de necâștigat și chiar rușinoasă”, dar despre care Smith spune că „își are motivațiile și șansele sale de reușită”, remarcând eficacitatea tratatelor UE cu Libia și Turcia pentru a opri influxul de migranți.
Smith, expertul în problemele Africii la care a făcut referire Macron în timpul apariției sale pe BFMTV, estimează că numărul africanilor domiciliați în Europa va crește de la nouă milioane la 150-200 de milioane în următorii 30 de ani.
O creștere a populației „explozivă” în Africa va face ca Europa să intre într-o epocă de migrație în masă „fără precedent”, a afirmat Emmanuel Macron, susținând că destinele celor două continente sunt „legate”.

„Fenomenul migratoriu cu care ne confruntăm va fi unul istoric”, a declarat președintele francez într-o apariție televizată în aprilie 2018, în care a anunțat că „sărăcia cruntă”, „schimbările climatice” și „conflictele geopolitice” îi vor împinge pe africani să năvălească în Europa „timp de mulți ani”. Pentru a-și susține punctul de vedere, Macron a remarcat creșterea „explozivă” a populației pe continentul african, adăugând că fenomenul a fost „descris foarte convingător” de către jurnalistul și profesorul franco-american Stephen Smith, într-o carte recentă intitulată «Goana către Europa».
„(Africanii) se îndreaptă în mare parte către Europa deoarece continentul nu e o insulă, datorită locației noastre, și pentru că Europa își are destinul unit cu Africa”, a declarat cu deplină convingere Macron în interviul de două ore.

Smith contrazice, deci, teoriile care spun că ajutoarele în dezvoltare acordate Africii ar putea frâna „exodul spre Europa”.
Scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec explică în articolul „Africanizarea Europei” viziunea specialistului american Stephen Smith:
„Stephen Smith face parte dintre acei specialişti care se bazează pe cifre, pe statistici şi mai ales pe o disciplină care provoacă alergie în anumite medii, este vorba de demografie. Numai că demografia este ‘implacabilă’, spune el, şi pune în faţă două tablouri. Pe de o parte Europa care are 510 milioane de locuitori, o populaţie pe cale de îmbătrînire şi o rată a natalităţii extrem de mică. Pe de altă parte, Africa, numărînd un miliard două sute cincizeci de milioane de locuitori, cu o populaţie tânără şi cu o rată a natalităţii extrem de mare”.

Dorința tineretului african

„Universitarul american consideră că tineretul african nu are decât un singur orizont, o singură dorinţă: să ajungă în Europa. De unde şi titlul cărţii sale, apărută la Editura Grasset, ‹La ruée vers l’Europe›. Titlu pe care îl putem traduce prin ‹Exodul spre Europa› sau ‹Goana spre Europa› (prin parafrazarea expresiei ‘goana după aur’). 80 la sută dintre africani sunt oameni tineri având sub 26 de ani. 40 la sută dintre africani sunt copii având sub 15 ani. Niciodată în istoria omenirii pe un continent nu s-au aflat tineri în număr atât de mare. Ori, aceşti oameni, spune Stephen Smith, vor pleca în căutarea libertăţii, a unei vieţi mai bune şi pentru a scăpa desemenea de autoritatea bătrânilor. De altfel, ei sunt îndemnaţi să plece chiar de familiile lor, în speranţa că, odată instalaţi în Europa, vor putea trimite ajutoare celor rămaşi acasă”.

Ce dogme spulberă Stephen Smith în cartea sa…

„Stephen Smith nu face, în cartea sa, decât să analizeze, la rece, cifrele şi ceea ce decurge din ele. Nu abordează subiectul din punct de vedere moral, etic, politic, ideologic, umanist, strategic, militar… El constată şi anunţă, atâta tot. Si spulberă câteva dogme, printre care aceea că numai africanii săraci sau aflaţi în mizerie sunt tentaţi de marea plecare. Dimpotrivă, spune el, ‘forţele vii’ ale naţiunilor africane sunt în plină migrare, iar familiile care ajung la o anumită bunăstare au plecarea ca obiectiv principal…”.

„Secolul al XXI-lea se anunţă unul de natură să provoace deci mutaţii profunde în Europa. Într-un interviu acordat revistei Le Point specialistul arată că doar între 70 şi 80 la sută dintre africanii care decid să plece se îndreaptă spre Europa, ceilalţi aleg alte continente, în special cel american. 40 la sută dintre cei care cer azil în Statele Unite sunt de fapt africani.
Sigur, în ce priveşte Europa, nu este exclus ca ea să găsească soluţii pentru frânarea acestei presiuni migratorii. Deja, arată cercetătorul american, au fost stopaţi două milioane cinci sute de mii de migranţi în Turcia cu ajutorul sumei de 6 miliarde de euro vărsaţi Ankarei. Iar Italia a blocat 500.000 de candidaţi la azil în Libia, întrucât i-a plătit pe ‘seniorii războiului’ libieni. Europa mai negociază convenţii migratoare cu diverse ţări, dar în niciun caz ea nu va putea deveni o ‘fortăreaţă’, mai arată Stephen Smith”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.