Premierul Polonie valorizează patriotismul: „Numai pe această fundație ne putem construi identitatea modernă”

4

Reamintind polonezilor și lumii importanța patriotismului, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a spus „Vă mulțumensc tuturor celor care ați udat acest copac, pentru că numai pe această fundație putem construi, sau reconstrui, memoria istoriei noastre mărețe și identitatea noastră modernă”.
Această declarație s-a produs în preajma aniversării de către Polonia a sfârșitului Primului Război Mondial.
În același contest, președintele Poloniei Andrzej Duda le-a mulțumit astfel celor care au luptat pentru independența țării: „Le datorăm recunoștință pentru faptul că putem trăi într-o Polonie liberă, dar în persoanele lor găsim, de asemenea, motivația și modelul”.

Președintele a adăugat că națiunea poloneză este „unită în aceleași aspirații” și „unită de țara noastră”.
Polonia este una dintre ultimele țări din Europa care și-a păstrat suveranitatea față de birocrația Bruxelles-ului și s-a împotrivit legislației aberante și regulilor impuse prin decizii judecătorești în privința emigrației și a cotelor de refugiați.
Polonia rezistă, de asemenea, presiunilor constante ale birocraților Uniunii și și-a revendicat în mod direct o parte din suveranitate. Ultima amenințare, venită din partea președintelui Consiliului European, a mers până la excluderea țării, în alte asemenea șantajuri Polonia fiind amenințată cu tăierea alocărilor financiare din bugetul comun al UE care i se cuveneau.
În decembrie 2017, Comisia Europeană a declanșat activarea Articolului 7 prin care Poloniei i s-ar retrage dreptul de vot în cadrul suprastructurilor Uniunii, în special Consiliul European.

Viktor Orban in Parlamentul EuropeanDe același tratament a avut parte și Ungaria în septembrie 2018 din partea Parlamentului European. Prezent în acest for, premierul maghiar Viktor Orban a apărat cu înverșunare suveranitatea țării sale: „Fiecare naţiune, fiecare stat membru, are dreptul să se organizeze după voința proprie. Ne vom proteja graniţele şi vom decide alături de cine trăim”.
Orban a răspuns unui raport al Parlamentului European care susţine că Ungaria reprezintă o „ameninţare sistemică” la adresa valorilor democratice ale Uniunii Europene, arătând că în realitate ţara să este pedepsită din cauza politicilor anti-migraţie. „Am venit în faţa voastră să vă spun că nu veţi condamna o ţară, ci un popor. Veţi denunţa Ungaria, care e membră a familiei creştine europene de o mie de ani, o ţară care a a contribuit la măreaţa istorie europeană şi şi-a vărsat sângele la nevoie”.

Citește și:
Lideri și slugi
„Când Germania și Franța spun ceva, nu trebuie să ne 
prosternam în fața lor și să spunem același lucru. Noi 
avem propria noastră opinie” - Robert Fico, premierul 
Slovaciei. 
„Chiar dacă la început am votat împotriva 
cotelor obligatorii fiindcă nu am considerat că este o 
soluție, odată ce s-a votat, noi ne-am conformat” 
- Klaus Iohannis, președintele României (Citește mai departe...)
Loading...
loading...

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.