Ciobanul de 101 de ani din Vâlcele: „Să plecăm pe o cale bună şi dreaptă!”

3

„Mă rog pentru toţi românii să le ajute Dumnezeu, să le dea înţelepciune şi înţelegere unii cu alţii.
România a fost o ţară mică şi au făcut o Românie Mare. Că s-au adunat din toate părţile, moldoveni, ardeleni, bănăţeni şi s-au unit toţi. Au făcut România Mare. Aşa aş dori şi eu la ora actuală, la etatea mea de 101 de ani, să văd odată înţelegere între toţi românii, cum a fost acum 100 de ani.
Că moşiile astea ni le-a dăruit Dumnezeu să le folosim şi să le lăsăm curate copiilor noştri, nepoţilor noştri, nu cu supărări, cu murdării. Bunăoară, ţăranul are doi boi şi îi pune la car. Unul trage în stânga, celălalt în dreapta. Nu mai trag carul la deal.
Mă rog lui Dumnezeu să le ajute conducătorilor ţării să se poată uni. Să plecăm pe o cale bună şi dreaptă. Cu ajutorul lui Dumnezeu le-om trece pe toate. Dumnezeu să ajute toată România”, a fost mesajul lui Ştefan Gros, un cioban în vârstă de 101 ani din satul Vâlcele, pensionat în …2018, până atunci cel mai longeviv salariat din România.

Discursul, nepregătit, a fost rostit pe 1 decembrie 2018, în cadrul ședinţei solemne dedicată Marii Uniri organizată de Prefectura Hunedoara, care a avut loc în sala de festivităţi a Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara.

Baciul Ștefan Gros și-a dedicat aproape întreaga viață oilor și a muncit toată viața. Este din Vâlcele, un sat de pe Valea Streiului, de lângă Retezat. A fost mulți ani cel mai vârstnic angajat din România, la o stână din localitatea Straja.

„Numai de dragul oilor mi-a lungit Dumnezeu anii de viaţă. Nu mă simt deloc bătrân. Nu mă doare nimic. Mănânc orice, dorm toată noaptea. Mai beau, din când în când, şi câte un pahar de vin. La etatea mea, eu zic că îi bine. Picioarele nu mă dor, doar pasul s-o mai înmuiat”.

El provine dintr-o familie longevivă: tatăl său a trãit până la 103 ani, iar un bunic până la 107 ani.
A vrut din tot sufletul să participe la Centenarul Marii Uniri, ba chiar, de 1 Decembrie 2018, să fie la Alba Iulia, unde în urmă cu un secol avea loc Marea Adunare Naţională în care a fost hotărâtă unirea Transilvaniei cu România.
În 2016 a fost distins de autorităţile locale din judeţul Hunedoara cu o diplomă de excelenţă, fiind considerat „un model de putere de muncă, de caracter şi un exemplu pentru comunitate”.
„Este încă în putere şi se ţine bine. A primit concediu şi se va întoarce la muncă în luna ianuarie”, a spus Emil Părău, omul de afaceri din Valea Jiului care îi este patron.

În 2018 baciul Ştefan Gros a devenit actor într-o reclamă, alături de Cabral. Un lanţ de magazine l-a ales pe Ştefan Gros, la 100 de ani, ca cel mai vârstnic salariat din România, să își joace „rolul vieții” într-o reclamă pentru televiziune.

„Care sunt în Parlament au făcut școală cum să fure!”

„Toată viața e o datină de la Dumnezeu. Acum 100 de ani, femeile nășteau care pe unde scăpau. Pe mine m-a născut într-un vârf de munte. Am ajuns la 100 de ani.
Eu mă rog la Dumnezeu să nu mã opresc aici. Mă cobor, o iau de la 0 și merg iar până la 100 de ani, ca să am ce povesti la toți. Mai muncesc. Până acum o săptămână, am fost la oi, mai încet, dar nu le las și merg așa cum pot eu.
Pe mine m-a ținut mult dragostea. Eu în suta asta de ani, nu cred că am dormit 30 de ani în casă. Pe Banat, pe Bărăgan, cu bagaje, cu mâncarea pe măgar, făceam mămăliguță și am stat numai la aer curat. De multe ori veneam de pe Bărăgan după mâncare. Încălzeam o ceașcă de țuică, puneam în pătrai niște jar, sitam niște făină de mălai și zahăr. Și la ora actuală aia fac”

„Merită să ții oi, că nu te lasă dragostea, dar apăi bătaie de joc la oi ca acum nu a fost de când e lumea, mai ales acum, de câțiva ani.
Așa organizație proastă la parlamentarii ăștia ai României! Dar noi toți am fost măgari, pentru că i-am votat și îi votăm. Cumintele promite, prostul trage nădejde. Ei îs tot una.
Cum era cu Ceaușescu, pentru noi, pentru oieri, nu a fost rău, a fost bine. Făceai contract, tundeai oaia, venea mașina și luai bănuțul. Acum nu mai vine nimeni ca să ia brânza la o cantitate mai mare. La piață iau cu kilul, jumătate, un sperț. La lână îi dăm foc, o stropim cu motorină. Asta e în Țara Românească. Să fi făcut un centru de lapte… nu fac nimic. Fiecare pentru buzunarul lui”

„Pentru tineri o să fie mai greu. Bieții copii nu o să mai aibă ce mânca ei. Până acum, ca să duci foame, care vrei să muncești, nu duci foamea, în România. De lucru este, dar fugim ca câinii de turmă.
După părerea mea, foarte rău a făcut că a desființat armata. Multă lume se deștepta în armată. Când pleca din armată era alt om, dar acum, când trec de 20 de ani, caută să învețe cum să fure.
Nu am știut că parlamentarii României au făcut facultate de hoție, dar acum am băgat de seamă cã este. Care sunt în Parlament au făcut școală cum să fure. M-am uitat la televizor de mă ustură ochii. Țin cu Dumnezeu, că numai Dumnezeu ne ajută. Mai sunt și oameni de-ai lui Dumnezeu. Cei mai mulți parlamentari sunt votați de Diavol”

Loading...
loading...

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.