„Dacă ne vom citi istoria ca pe un basm în care ai noștri sunt eroi, iar ai lor balauri, ne vom împiedica să ne gândim echilibrat prezentul și viitorul”

0

„Au și rușii un talent de a da cu bâta în baltă…

Am citit ieri seară un comunicat al Ambasadei Rusiei în care condamna, ceea ce e firesc, folosirea memoriei celui de-Al Doilea Război Mondial pentru justificarea rusofobiei.
Dar comunicatul cade în extrema cealaltă, dând de înțeles că armata sovietică ajunsă în România nu a avut alt scop decât eliberarea poporului român de sub jugul fascist.

Adevărul este mult mai complex și în același timp mai simplu.
Simplu? Era război și nicăieri în lumea asta războaiele nu sunt exemple de comportament civilizat și decent.
De curând au început să iasă la iveală și secretele bine păzite până acum cu privire la atrocitățile comise de trupele americane nu doar în Germania ocupată de ei ci chiar și în Franța eliberată de ei.
Omoruri, violuri, tâlhării, distrugeri, furturi- astea fac parte din efectele inevitabile ale oricărei ocupații.

Da. Rușii puteau pe bună dreptate să ne atragă atenția că înainte de a ne văicări cu „davai ceas” și davai palton”, ar trebui să ne documentăm cu privire la cei trei ani în care armata română, aliată cu cea nazistă, a mers la război contra rușilor și a ajuns la Stalingrad.
Poveștile nu sunt deloc onorabile pentru români.
Chiar nemții au rapoarte îngrijorate despre jafurile și abuzurile românilor.
Lagărele de exterminare din Transnistria și masacrul de la Odessa, singure, cumulează ca număr de persoane asasinate de către militari români la ordin, mai multe victime decât cele ale celor morți în închisorile comuniste de-a lungul anilor 50.
E un adevăr…

Da. Rușii au venit cu „davai ceas”, dar …românii au furat tramvaiul, cu șine cu tot, de la Odessa și l-au mutat la Constanța.
Da. Au fost violuri comise de primitivul soldat rus, abrutizat de război, în teritoriul inamic românesc, dar ele au fost precedate de violuri comise de primitivul soldat român, abrutizat de război, în teritoriul ucrainean sau rusesc.

Așa cum au fost, desigur, gesturi pozitive, cu români ajutând ruși și ruși ajutând români.

Istoria e complexă și nu e frumoasă nici măcar când o citești în căldura sufrageriei, cu un ceai cald lângă tine într-o după amiază de iarnă.
Dar dacă ne vom bloca în a ne citi istoria în cheie naționalistă, ca pe un basm cu eroi și balauri, în care ai noștri sunt musai eroi, iar ai lor sunt musai balauri, atunci nu doar că nu vom înțelege nimic, dar ne vom împiedica să ne gândim echilibrat prezentul și viitorul”.

Bogdan Alexandru Duca

Ambasada Rusiei în România:

Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea război mondial, să scoată de la naftalină miturile despre „atrocitățile” soldaților sovietici – eliberatorilor Europei de fascism”

Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici și anti-ruși încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii.
Inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situația când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveștile despre cruzimea rușilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraș a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii. 
Totuși, toți acești „experți” în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile (viol și jaf) au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin „Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație”: „Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați”.
O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanțele curților marțiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicității tuturor presupuselor atrocități în masă care sunt adesea atribuite soldaților sovietici de către experții occidentali. România nu face excepție în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel „Davai ceas, davai palton” (tradus din „Dă ceasul, dă haina”), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunțăm la aspectul moral și etic al problemei și reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-și riste viața. Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informațiile care apar în mass-media și să le compare cu faptele istorice verificate.
În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conștiința publică a poporului român, după mulți ani de la încheierea ostilităților în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie?”


Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.