În evul mediu culoarea galbenă a fost simbolul falsităţii, ipocriziei, trădării şi înşeleciunii

12

Mişcarea „vestelor galbene” din Franţa s-a născut pe Facebook şi este întreţinută în aceeași rețea. Mişcarea ar fi pornit în ianuarie 2018 de pe anumite forumuri de Facebook numite „Groupes Colère” (Grupuri de mânie), iar primul asemenea grup ar fi fost iniţiat de un zidar portughez din regiunea Dordogne. La sfârșitul anului a ajuns la o asemenea amploare încât riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa.
Această țară traversează, după toate aparenţele, un moment de criză profundă, poate cea mai gravă din 1968 încoace. Unii comentatori lucizi arată că în realitatea profundă este vorba despre momentul scadenţei, amânat prea mult, când partidele tradiţionale şi-au pierdut credibilitatea, iar lui Emmanuel Macron, ajuns la putere „prin miracol electoral”, scos din joben de cârdășia dintre media și marele capital, i se contestă legitimitatea. Francezii au realizat că au fost din nou păcăliți de „sistemul democratic”, prin impunerea unui candidat al mafiei globaliste.

După trei săptămâni, guvernul francez a capitulat în faţa valului de proteste. Cu toate astea, „vestele galbene”, cum sunt denumiţi demonstranţii, se pregătesc pentru o nouă demonstraţie de anvergură care va avea loc sâmbătă, 8 decembrie 2018.
O mare parte dintre protestatari solicită demisia lui Macron și contestă însăși sistemul, cerând o mult mai largă participare a poporului la decizia politică.
Analiștii imparțiali observă că este contestat sistemul republican al statului francez, iar protestele sunt îndreptate împotriva întregii clase politice. Toţi sunt de acord că mişcarea „vestelor galbene” este o manifestaţie politică atipică. Demonstraţiile nu au un lider carismatic, nu sunt asumate de niciun partid politic, nu sunt parade în centrul oraşului, sau evenimente prin care să se promoveze acest curent protestatar. Pe fond mişcările stradale nu sunt susţinute de nimeni, şi totuşi au o forţă şi o amploare impresionantă.

Istoricul Michel Pastoureau, făcând referire la mişcarea „vestelor galbene”, a reamintit că în evul mediu culoarea galbenă a fost simbolul falsităţii, a ipocriziei, a trădării şi a înşeleciunii. Acest galben, care în urmă cu doi ani l-a ajutat pe Emmanuel Macron să câştige alegerile, acum s-a dovedit a fi un bumerang pentru preşedintele francez şi guvernul său. Vestele galbene reprezintă un nou tip de provocare, este o forţă fără cap, un fel de emanaţie (dégagisme). Reprezintă un impact frontal între un executiv care astupă găurile Palatului Élysée, şi francezul de rând, care aşteaptă de la această mişcare satisfacerea tururor doleanţelor.
Benjamin Cauchy, unul dintre exponenții mișcării, a explicat cum stau lucrurile cu adevărat la momentul 8 decembrie 2018: francezii nu se mulțumesc cu prima lor victorie, renunțarea la majorarea taxelor, vor mai mult: o reașezare a sistemelor de taxe și pensii, pentru a deveni mult mai echitabil, vor taxarea drastică a multinaționalelor, care au „prostul obicei” de a realiza profituri tot mai mari tocmai în perioade de criză.

Că imberbul Macron este omul capitalului și nu are nici în clin, nici în mânecă cu interesele francezului de rând a devenit prea vizibil, iar francezii nu mai înghit găluștele alegerilor, prin care supra-elitele își impun marionetele de carton, transformate peste noapte de strategi și media în ”mari lideri politici” cu discursuri repetitive și gesturi studiate.
În vreme ce guvernul vrea să alimenteze bugetele din scumpirea carburanților, evaziunea fiscală a multinaționalelor a ajuns la peste 80 de miliarde de euro.
Pe drept cuvânt, protestatarii nu mai pot avea încredere în politicienii propulsați de bănci și multinaționale, vor posibilități mai ample și concrete pentru cetățeni de a propune legi.

Sâmbătă, 1 decembrie 2018, protestatarii s-au făcut înțeleși până unde sunt dispuși să meargă: imaginile cu distrugeri, mașini incendiate și vitrine sparte, cele cu luptele de stradă au făcut înconjurul lumii.
Pentru sâmbăta de 8 decembrie 2018, mobilizarea este uriașă. Este a patra sîmbătă consecutivă, actul al patrulea, cum îl numește în presă Benjamin Cauchy. Jacqueline Moreau, un alt protestatar care s-a eviențiat, afirmă că numărul real al manifestanților a fost de câteva milioane pe 1 decembrie.

Citește și:
Iluzia alegerilor franceze din 2017
Macron întruchipează perfect idealul globalist, pentru 
care cultura, tradițiile, limba, națiunile sunt 
accidente ale istoriei și pentru care nu există decât o 
singură valoare universală: homo economicus. Macron 
este un politician creat – aşa cum capitaliştii creează 
valoare prin bani tipăriţi – creat ieftin în vederea 
ajutorării bancherilor care vor în continuare să jefuiască omul de rând şi 
să fure de pe fundul sacului (Citește mai departe...)
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

12 COMENTARII

  1. Dictatura Coca-Cola….distruge totul in calea ei….trebuie să fie Supremă cu orice preț…si nu e singurul produs….Universale….ce este produs tradițional altceva decât cele menționate….trebuie să dispară cu orice preț….murim de foame…de sete….avem Coca-Cola ,ciunga si cipsuri…nu mai vorbim de electronice….

  2. La noi exista dezechilibre sociale majore ( vezi pensiile speciale nesimtite), si guvernul nu ia nici o masura. Atentia marita, Dragnea si Tariceanu .

  3. EXPLICATIA E MULT MAI SIMPLA. NU E VORBA DE MACROU SAU PARTIDE SAU BANI. PUR SI SIMPLU, FRANTA E CEA MAI CRUNTA DICTATURA A LEGILOR, DIN LUME. SI OAMENII ISI IAU REVANSA. MAI ALES CA CEI DIN ORIENT VENITI, SINT OAMENI MULT MAI LIBERI CA FRANCEZII, SI AU MODELE. DAR CEI DIN ORIENT VIN DIN ZONE DE CONFLICT SI UITE CE IESE.

  4. UNA DIN REVENDICARI, SA-I LASE IN PACE CU MASINILE DIESEL, CA RAMIN FARA MASINI, PINA SE TRECE LA CELE ELECTRICE. DECI LEGI ABERANTE, FARA MASURA.

  5. O mare vrajeala , o minciuna aruncata devoratorilor facebook. Nici Franta nici o alta tara nu trece prin nici un fel de criza- sunt batalioanele sceleratilor antrenate special sa destabilizeze politica interna a statelor europene.

  6. Franta arata intregii lumi cum se protesteaza, nu ca la noi daruind flori la jandarmii care gazeaza si bat oamenii pasnici doar pentru ca au indraznit sa iasa in strada sa isi spuna nemultumirea

  7. Macron, ajuns la putere „prin miracol electoral”, scos din joben de cârdășia dintre media și marele capital, i se contestă legitimitatea.
    Asta se întâmplă și în România, dar nu toți românii știu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.