„Prin comparație cu deceniile trecute, nivelul de trai a crescut pentru toate categoriile sociale”

1

„Pentru a fi în ton cu alte mişcări de stradă din Europa, protestele încearcă să capete motivaţii de natură economică. Primele rezultate s-au văzut: o participare firavă, lipsită de convingere. Putea fi, însă, altfel? Cine ar putea fi susţinătorii revoltaţi ai unor revendicări de natură economică?”.

„Cine ne sunt protestatarii?

În istoria recentă a protestelor din România apar noutăți. Pentru a fi în ton cu alte mișcări de stradă din Europa, protestele încearcă să capete motivații de natură economică. Primele rezultate s-au văzut: o participare firavă, lipsită de convingere. Putea fi, însă, altfel? Cine ar putea fi susținătorii revoltați ai unor revendicări de natură economică? Să-i luăm pe rând:

1. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Rata șomajului în România este în jur de 4%, una dintre cele mai scăzute din Europa, la jumătate față de șomajul din zona euro. La noi ar protesta, mai degrabă, patronii care nu găsesc salariați decât salariații care nu găsesc patroni.

2. Salariații bugetari. Cu excepția câtorva categorii restrânse, cărora noua legislație a salarizării le-a răpit unele drepturi, salariații bugetari nu au motive de revoltă. Dimpotrivă, leafa la stat devine, adesea, ispititoare chiar și pentru personalul din sectorul privat. Ba se mai aude că bugetarii vor primi, începând cu 2019, și două salarii minime pe an, ca indemnizație de hrană.

3. Salariații cu venituri mici. Probabil că dintre toate categoriile salariale, cei din această categorie au cele mai mici motive de revoltă. Salariul minim a crescut în ultimii doi ani de la 1250 lei în 2016 la 1900 în 2018. Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim va urca la 2080 lei iar pentru alte categorii chiar mai mult: la 2350 (pentru cei cu studii superioare și vechime de un an) sau chiar la 3000 lei (pentru cei din construcții). E drept că o parte din creștere se datorează modului de calcul al contribuțiilor, dar, totuși, salariul minim net va avea, față de 2016, o creștere de aproape 40%.

4. Pensionarii. În ultimii ani pensiile au avut creșteri substanțiale. Punctul de pensie a crescut de la 871 de lei în 2016 la 1100 de lei în 2018. Legea pensiilor, proaspăt votată în Parlament, nu oferă pensionarilor niciun motiv de nemulțumire.

5. Singurele categorii care rămân sunt patronii, managerii din sectorul privat și salariații din domeniul financiar-bancar ori din companiile străine. Managerii nu au destul timp, iar salariații marilor corporații nu au destulă răbdare pentru a da consistență protestelor. Cât despre patroni, ei utilizează alte mijloace de convingere a elitei politice decât statul în stradă.

Așadar, când e vorba de motivații economice, cine ne sunt protestatarii? Desigur, românii, prin comparație cu media europeană și potrivit propriilor așteptări, nu o duc bine. Totuși, evoluția parității puterii de cumpărare spune că ne-am mai apropiat de media UE și, prin comparație cu deceniile trecute, nivelul de trai a crescut pentru toate categoriile sociale. E drept, statisticile arată că două treimi dintre români spun că ne îndreptăm într-o direcție greșită. Numai că piețele publice nu se pot umple cu oameni statistici”.

Varujan Vozganian, vicepreşedinte ALDE, 23 decembrie 2018

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. …povești armenești;noi muncim azi mai mult decât părinții noștri pentru a obține aceleași bunuri,locuința,masina și celelalte scule casnice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.