„Problema cu România nu sunt românii, ci politicienii ei”

3

„Am vorbit cu foarte mulţi români stabiliţi în Spania şi mulţi mi-au spus că şi-ar dori să se întoarcă în România măcar când se vor pensiona. Unii şi-ar dori în general să revină, pentru că au rude, copii, iar alţii, pur şi simplu, pentru că vor să petreacă o perioadă de timp acolo. Dar e foarte dificil să începi o afacere sau să îţi găseşti o slujbă în România. În unele cazuri, mi s-a spus că ceea ce afectează foarte mult începerea unei afaceri, de exemplu, este corupţia. Cât despre pensionari, probabil că în viitor vor avea o rezidenţă bilocală. Iarna vor sta în Castellon, iar în restul anului, vor sta în oraşul de origine.

Plus că mai e o problemă, România e foarte scumpă. E la fel de scumpă cum e Barcelona, cum e Castellon, iar salariile sunt mult mai mici, aşa că ceva trebuie să se schimbe într-adevăr în România, pentru ca oamenii să se întoarcă. Aş spune că oamenii vor rămâne în Spania sau în alte ţări din Europa dacă au o slujbă, pentru că şi serviciile de asigurări sociale sunt mai bune (…)

Problema e în felul următor: dacă lucrezi sau ai vreo relaţie cu românii, vei vorbi bine despre ei. Dar dacă singurul tău contact cu ei este prin intermediul media, atunci crezi că toţi sunt… nici nu ştiu cum să mă exprim. Ştirile sunt despre corupţie, despre sărăcie, despre romi, droguri şi prostituţie. Bineînţeles că este o parte a realităţii, dar este, de asemenea, şi parte a realităţii spaniole. Nu pot înţelege de ce media e mereu predispusă să vândă astfel de ştiri (…)
Ah, şi încă un lucru care este adevărat! Toată lumea îi vorbeşte rău pe politicienii din România. Problema cu România nu sunt românii, ci politicienii ei. Bine, e ca în orice ţară, e ceva cu politicienii”

Jose Luis Molina,

profesor al Universităţii Autonome din Barcelona, în departamentul de Antropologie Socială şi Culturală. Studiază migraţia românilor în Spania, din 2017 făcând parte din echipa ORBITS, formată din cercetători români şi spanioli care analizează două enclave de români stabiliţi în Spania și legătura lor cu oraşele de proveniență din România.

Loading...
loading...

3 COMENTARII

  1. Eu zic ca probleme sunt peste tot in lume Daca e sa vorbim despre Rominia eu spun asa :Este otara crestina cu oameni buni De traitt se poate trai decent daca esti harnic Politicienii ii avem pe care ii meritam Eu zic ca rezolvarea ar fi : intoarcerea la bunul Dumnezeu pe care sa-L rugam sa ne ajute sa ne ocroteasca si mai ales sa ne fereasca de razboaie Nu uitati la noi este putingreu nu rau rau este in Siria si unde este razboi Diamne ajuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.