„Să constaţi, tu, Curte Constituțională a României, abateri de la Constituţie în propria lege de funcţionare, chiar că e o treabă de Guinness Book”

4

„Avem cazul lui Petre Lăzăroiu, judecător la CCR care se află în funcţie de 10 ani, în condiţiile în care în Constituţie scrie că mandatele la CCR sunt de 9 ani. Nu mai vorbesc că de un de zile, judecătorii CCR, care ştiu Constituţia din scoarţă în scoarţă, au închis ochii la o situaţie neconstituţională, aflată chiar în curtea lor constituţională”

„(…) Ultimele decizii ale CCR, privind legalitatea completurilor de cinci judecători de la ICCJ, sau revocarea a doi miniştri din cabinetul Dăncilă, conţin menţiunea: se aplică „de îndată”. Nu la fel au stat lucrurile cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Deşi CCR a decis ca durata maximă a unui mandat de judecător al CCR este de 9 ani, la Lăzăroiu se aplică „niciodată”(…)
Art. 142 din Constituţie ne spune: (2) Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Nu se vorbeşte în Constituţie de „rest de mandat”, de „completare de mandat”, şi alte asemenea, de 9 ani „şi un pic”.
În art. 68 din legea de funcţionare a CCR, legea 47/1992, găsim:

(3) În cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin.(2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani.
Aritmetic, 3+9=12, iar Constituţia zice că un judecător de la CCR poate sta în funcţie 9 ani, bătuţi pe muchie, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Este clar că acest articol din legea 47/1992 excede Constituţia, fapt neobservat de „cerberii” Constituţiei. Că se constată abateri de la Constituţie în alte legi, treacă-meargă. Dar să constaţi, tu CCR, abateri de la Constituţie în propria lege de funcţionare, chiar că este o treabă de Guinness Book. Adică judecătorii CCR numiţi să vadă, nu-i aşa, paiul din ochii altora, nu au reuşit să vadă bârna din proprii ochi. Numai în România se poate întâmpla aşa ceva.
Târziu de tot, prin Decizia nr. 136/2018 publicată în Monitorul Oficial din data de 4 mai 2018, Curtea a decis că este neconstituţională soluţia legislativă conţinută în cuprinsul art. 68 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicată, care permitea depăşirea acestei perioade. Nici nu putea altfel, Constituţia e clară, şi pe înţelesul elevilor de gimnaziu.

Avem cazul lui Petre Lăzăroiu, judecător la CCR care se află în funcţie de 10 ani, în condiţiile în care în Constituţie scrie că mandatele la CCR sunt de 9 ani. Nu mai vorbesc că de un de zile, judecătorii CCR, care ştiu Constituţia din scoarţă în scoarţă, au închis ochii la o situaţie neconstituţională, aflată chiar în curtea lor constituţională. Dar în 4 mai 2018 şi-au dat cu firma în cap. Au recunoscut că ei, „Dumnezeii” Constituţiei, funcţionează după o lege neconstituţională. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de modificare a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Potrivit noilor modificări, intrate în vigoare pe 15 iulie, este eliminat din lege articolul care permitea că judecătorii CCR să aibă un mandat mai lung de 9 ani (…)

Şi totuşi, cât timp CCR încalcă propria lege de funcţionare, nu trebuie să dea socoteală în instanţă? CCR nu are a da socoteală pentru deciziile sale în materia verificării constituţionalităţii legilor. Dar poate încălca legile acestei ţări fără a dea socoteală? Poate decide, de exemplu, că judecătorii săi nu sunt obligaţi să mai plătească taxe şi impozite? Este o intrebare la care pot răspunde juriştii (…)” – Ștefan Vlaston, vicepreședintele PMP

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

4 COMENTARII

  1. nu trebuie sa le mai permitem sa continue si tot ce au hotarat din mai pana acum sa se anuleze.
    Plus sanctionarea lor si schimbarea cu judecatori competenti alesi prin concurs.

  2. ..CCR cred ca sunt de la balamuc !

    …Iordache Ana Cât de legale sunt deciziile Curții Constitutionale, daca functioneaza ilegal? O sa ne trezim intr-o zi ca, nu se mai respecta nici o lege. Nu trebuie sa vina nimeni din afara sa ne discrediteze, o facm noi… din pacate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.