„Societatea românească a decăzut enorm, e în stare de robie morală, economică și politică”

3

Sunt cuvintele părintelui Melchisedec Velnic, stareţul mănăstirii Putna, care a arătat într-un interviu pentru basilica.ro că românii nu pot fi considerați astăzi oameni liberi, evidențiind faptul că ei se află sub robie din mai multe și determinante puncte de vedere: moral, economic și politic.
„După ʼ90, și mai cu seamă după 2010, poporul a devenit tot mai mult rob al plăcerilor. (… ) Înseamnă că societatea românească a decăzut enorm, influențată mai mult sau mai puțin din afară, și a ajuns într-o stare de robie morală. Am văzut acum, după referendum, atât la cler, cât și la poporul binecredincios, o durere în suflete, o durere pentru starea de decădere în care am ajuns. Deci, nu putem vorbi de o libertate morală”
„Știm foarte bine că păcatul nu e altceva decât o robie a minții, că mai întâi mintea este robită și, după aceea, omul devine sclav al plăcerilor. Un om care este sclav al plăcerilor nu mai poate fi liber. În același timp, și mintea, și inima și, aș zice eu, toate preocupările lui sunt marcate de patimă și de păcat, de ceea ce îl stăpânește”

Nu se poate vorbi nici despre o libertate economică, din cauza faptului că produsele românești dispar de pe piaţă. În spatele acestei realități stă faptul că robia economică este omniprezentă și îl distruge pe cel mic pentru a trăi cel mare, cel din afară.
Românii sunt robi şi din punct de vedere politic, a arătat prelatul, exempificând cu amestecului ambasadelor străine în problemele politice interne ale ţării.
„Eu nu prea mai văd libertate”, a fost concluzia, care s-a desprins de la sine.

„Familia este lovită în ziua de astăzi cel mai mult, pentru a nu avea o societate sănătoasă, pentru a nu avea un stat bine așezat și echilibrat”
„Ați observat că există o luptă împotriva modelelor? Cine a fost Ștefan cel Mare? Îi dăm acolo, în cartea de istorie, două rânduri. Cine a fost Mihai Eminescu? Tot așa. Ne distrugem valorile”
„Este nevoie și de spitale, desigur, de o modernizare a spitalelor. Dar ce este boala? Urmarea păcatului. Marea majoritate a bolilor sunt consecințe ale păcatului. De aceea avem nevoie de o moralitate sănătoasă, care să izvorască dintr-o credință adânc sănătoasă. Și în mod deosebit clerul și dascălii de Religie trebuie să se implice mai mult într-o cateheză sănătoasă, pentru că o cateheză bună, atât cu cei mari, cât și cu cei mici, va duce la un popor sănătos moral și intelectual”

Ieșirea din această stare de lucruri nocivă, de robie stă la îndemâma românilor și consistă în unitate și recunoașterea unor valori demne de a fi îmbrățișate de către toți.
„Aici e cheia: dacă ne vom sili să fim uniți în jurul valorilor, vom birui și vom fi liberi cu adevărat; dacă nu ne vom sili, ci ne vom lăsa biruiți de patimi și de răutăți, atunci vom avea de suferit”

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.