„Am arătat că ne pasă de această țară și de ceea ce le lăsăm moștenire copiilor noștri”

0

„Bilanț sintetic al activității mele din 2018.

A fost un an complicat în care am fost practic obligați să ne apărăm în stradă drepturi fundamentale precum independența justiției, libertatea de exprimare, dreptul de a protesta. A fost dificil, dar am arătat că sentimentul de solidaritate e încă puternic printre români, am arătat că nu renunțăm la drepturile și libertățile câștigate în acești ani și, ceea ce e mai important, am arătat că ne pasă de această țară și de ceea ce le lăsăm moștenire copiilor noștri.

Cred că e important de asemenea ceea ce facem fiecare dintre noi, acolo unde muncim, în comunitățile în care trăim.

Pentru mine, 2018 a fost un an în care am continuat ceea ce am început cu mulți ani în urmă, când am decis să mă implic în salvarea patromoniului Bucureștiului, în salvarea spațiilor verzi și în transformarea acestui oraș într-un loc în care să ne facă plăcere să trăim.

Rezultate în activitatea parlamentară:

1. Am reușit, cu mari eforturi, să salvez monumentele istorice și patrimoniul construit în general de intenția unor parlamentari PSD de a scoate din zona răspunderii penale intervențiile făcute fără autorizație asupra acestora. Cu ajutorul bunei credințe a unor parlamentari, am reușit să învingem mafia imobiliară și sper că am reușit să-i conving pe colegii mei deputați că e important să luăm măsuri pentru conservarea și păstrarea cladirilor de patrimoniu.

2. În cadrul dezbaterii Legii off-shore am reușit două lucruri. Primul: am contribuit prin luările de poziție publice la rediscutarea legii în Parlament, iar condițiile financiare pentru România sunt mai bune decât în prima variantă, chiar dacă departe de a fi satisfacătoare. Al doilea: au fost votate amendamente propuse de mine prin care plajele neamenajate vor avea același regim de protecție ca și cele amenajate.Tot în cadrul dezbaterilor la această lege extrem de importantă, schema de calcul prezentată de mine a fost folosită într-un final și de Ministerul de Finanțe, care a venit pentru prima dată la discuțiile din comisii cu niște calcule bazate pe estimările privind rezervele de gaze din Marea Neagră. Românii trebuie să știe cum vor fi folosite rezervele naturale și ce beneficii pot avea de pe urma lor.

3. Procesele în contencios administrativ, începute în această toamnă, se desfășoară în baza noii legi a contenciosului administrativ, o lege la care am contribuit substanțial. Propunerile mele transpuse în noua lege se referă la precizarea și simplificarea procedurilor prin care persoanele contestă actele autorității, la scurtarea unor termene, lucruri concrete care-i ajută pe cetățeni în relația lor cu autoritățile.

4. Pe parcursul dezbaterilor la Legea privind reducerea riscului seismic, am reușit să-i conving pe colegii din Parlament și pe reprezentanții Ministerului Dezvoltării să stabilim prin această lege o mai mare responsabilizare a primăriilor în acest domeniu. Astfel, conform unui amendament propus de mine și adoptat de Parlament, dacă proprietarii nu își consolidează locuințele, primăria are termene precise în care poate interveni în locul lor. De asemenea, a fost introdusă obligația primăriei de a raporta anual progresele în consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Rezultate în lupta pentru salvarea Bucureștiului:

1. Curtea de Apel București a anulat definitiv înființarea celor 22 de companii ale Primăriei Generale, confirmând justețea cererii de chemare în judecată pe care am semnat-o în momentul în care Gabriela Firea a înființat aceste companii. Mă bucur că am inițiat acest demers și că justiția a confirmat în cele din urmă acțiunea noastră, deoarece prin înființarea acestor companii Gabriela Firea a urmărit să evite legea achizițiilor publice și legislația privind funcționarii publici, două instrumente importante de control privind cheltuirea banilor publici.

2. Presiunile publice făcute de mine au avut efect, iar Primăria Capitalei a renunțat deocamdată la proiectul prin care se interziceau aplicațiile mobile pentru taxi. Demersul meu s-a bucurat de o largă susținere pentru care le mulțumesc tuturor. Astfel, am reușit încă o dată să salvăm aceste aplicații mobile care asigură un confort celor care folosesc transportul cu taxi.

3. Justiția a declarat ilegală construirea noului sediu al Primăriei Sectorului 3, precum și demolarea vechii Școli Bosianu, monument istoric important al Capitalei. Demersul Asociației Salvați Bucureștiul și al Asociației pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural a fost astfel confirmat în justiție, iar cei responsabili vor fi obligați să plătească pentru ilegalitățile comise.

3. În urma demersurilor făcute de Asociația Salvați Bucureștiul, Tribunalul București a anulat acordul de mediu pentru parcarea din Parcul Tineretului, fiind a patra decizie care confirmă ilegalitatea acestui proiect. Daniel Băluță a cheltuit ilegal peste 14 milioane de lei din banii bucureștenilor pentru acest proiect ilegal și trebuie să își asume răspunderea și să plătească pentru aceste încălcări succesive ale legii.

4. În urma presiunilor publice făcute, inclusiv în cadrul ședințelor Consiliului General, a fost respins Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3, un document netransparent, plin de încălcări ale legii, un document prin care Robert Negoiță tăia zeci de hectare din spațiile verzi ale sectorului 3.

5. Proiectul Berzei Buzești a fost declarat ilegal de utilitate publică de către Primăria Capitalei, a stabilit definitiv Curtea de Apel București, în cadrul procesului inițiat de Asociația Salvați Bucureștiul în 2011. În baza deciziei Primăriei au fost demolate peste 70 de clădiri din care 12 monumente istorice și au fost expropriate peste 1000 de persoane. Cheltuielile cu exproprierile au fost de 168,7 milioane de lei, iar valoarea totală a lucrărilor este de 212,5 milioane de lei.

6. De asemenea, în urma sesizării pericolului prescrierii în cazul a două infracțiuni importante săvârșite de autorități în acest dosar complex, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 și-a declinat competența în dosarul demolărilor ilegale din Berzei-Buzești și a trimis dosarul spre soluționare către Direcția Națională Anticorupție. Pentru demolările ilegale din Berzei-Buzești au fost depuse plângeri pe numele fostului primar Sorin Oprescu, fostului architect-șef Gheorghe Pătrașcu, dar și pe numele altor directori din Primărie care au semnat documentele în baza cărora s-au comis ilegalitățile.

Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pentru care am muncit anul acesta, proiecte în care am crezut și pe care mă bucur că am reușit să le duc până la capăt. Anul viitor vine cu noi proiecte, cu noi provocări pentru fiecare dintre noi și cu perseverență am convingerea că vom reuși să le finalizăm și să ne bucurăm de succesul lor.

  • Nicușor Dan, inițiator și fost președinte al partidului Uniunea Salvați România, candidat pentru funcția de primar general al Bucureștiului, consilier general al municipiului București, 31 decembrie 2018
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.