
„Pe vremea lui Ceaușescu era o butadă: dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine.
O chestie cu acronimul CNIPMMR, care cică reprezintă IMM-urile din România, a făcut un așa-zis sondaj intern, din care rezultă că mai mult de 60% dintre patronii de IMM-uri sunt îngrijorați că taxa pe activele bancare ar putea duce la creșterea costurilor de creditare. Toată presa este invadată, la propriu, de acest sondaj pe care nu l-a văzut nimeni. Mai mult chiar, un anume domn Jianu, președinte al zișei organizații, fost ministru psd-ist într-unul din nenumăratele guverne Ponta, plusează jenant, spunând că patronii de IMM-uri românești vor să își mute firmele în …Bulgaria. Unde există, de asemenea, o taxă pe activele bancare, fără ca lumea să plângă de mila băncilor.
[nota – bulgarii au un sistem bancar de trei ori mai mare decât al nostru, la un PIB de 4 ori mai mic decât al nostru].
Așadar, avem șantajul de tip bolșevic – ai grijă să nu mă deranjezi cumva, că te fac la costurile de creditare și te las fără fabrici și uzine, care vor pleca în …Bulgaria. Mișto propagandă auto-destructivă.
Dar, serios, hai să vedem dacă băncile chiar creditează IMM-uri, chiar și cu costuri ridicate. V-am dat ieri exemplul amicului meu din Galați, din care rezulta că nu, nu se dau credite comerciale, chiar și când solicitantul are garanții materiale cu asupra de măsură. Mai important este că BNR confirmă oficial această realitate și o condamnă. Conform raportului așa-zisei bănci naționale, din decembrie 2018, creditele acordate companiilor și chiar intermedierea bancară sunt în cădere liberă, de ani de zile. S-a ajuns ca sistemul nostru bancar să fie cel mai pricăjit din Europa. De ce? Pentru că băncile – o spune chiar BNR – practică un model greșit și auto-destructiv de business, reducând volumul de creditare și crescând la cele mai înalte niveluri dobânzile aplicate clienților lor captivi, simplii particulari și statul. Acesta este, pur și simplu, un eșec al pieței (market failure). Nimeni nu poartă vina acestui eșec, cu excepția managerilor bancari și a bancherilor centrali total incompetenți. Asta este explicația reducerii creditelor comerciale la cca 4 mld euro (dintr-un total penibil de 48 de mld euro) și asta este explicația costurilor mari ale creditului, și nu taxa pe activele bancare. De altfel, Florin Georgescu a spus oficial, într-o adresă către MF (în care se ruga să dea Domnul să accepte Guvernul o reanalizare a taxei) că doar nouă bănci vor rezista anului 2019 și doar două bănci vor mai avea profit, chiar și în LIPSA taxei pe lăcomie.
Dar
motivul principal pentru care mă îndoiesc că sondajul
ultra-mediatizat de CNIPMMR este real și că atât de mulți patroni
ar fi sărit în ajutorul banksterilor este istoria de 10 ani
post-criză pe care i-au parcurs acești oameni având ca principali
dușmani nu criza, ci băncile.
Sunt în domeniul insolvenței
de mai mult de 17 ani și știu din surse directe, concrete, ce anume
a determinat sutele de mii de falimente ale IMM-urilor românești –
acțiunea băncilor, uneori prostească, de cele mai multe ori
rău-voitoare sau chiar malefică. Băncile, și nu criza, au
determinat aceste falimente, fie prin majorările insuportabile ale
costurilor, fie prin presiuni inadmisibile asupra finanțelor
companiilor, fie prin retragerea intempestivă a liniilor de credit.
Sigur, patronii de IMM-uri, mai ales cei din imobiliare și din
construcții, au avut partea lor de vină, dar ei au plătit deja, de
mult, cu averea proprie, uneori cu libertatea, ba chiar cu averea
familiei, a apropiaților sau a prietenilor care s-au pus chezași
pentru patroni, la cerințele imperative ale băncilor, dar băncile
nu au fost niciodată făcute responsabile, pentru că li s-a pus
ștampila de entități mult prea mari pentru a fi lăsate să
falimenteze și să răspundă pentru răul făcut. Exact ca în cel
mai abisal bolșevism.
Dar statele normale la cap au hotărât să taxeze, în sfârșit, lăcomia acestor entități malefice care se mențin în viață în contra noastră, pe banii noștri, cu care am fi putut avea stradă, școală și spital.
De ce naiba le plângeți, fraților, de milă acestor gangsteri cu ștaif?”
- Avocat Gheorghe Piperea
eu nu ii vait dar se vad efectele cand te pui rau cu ei dar ce sa vezi sant multi psd-isti acolo in banca nationala si nu sant de acord cu aceasta taxa