„În România vorbim despre două economii distincte.
În primul rând, vorbim despre economia celor care dețin controlul, care au toate resursele strategice și marile afaceri din România. Aceștia sunt în marea majoritate străini. Petrolul, gazele, toate industriile, băncile, toate sunt la ei, nu la noi. Această economie este profitabilă. Noi, românii, suntem consumatori concreți. Adică cei care mastichează după ce alții fac jocurile.
Românii sunt în deficit. Ei reprezintă cealaltă economie. Dacă m-aș raporta doar la români, un euro ar trebui să fie spre 5 sau 6 lei pentru că importurile sunt mult mai mari decât exporturilor și peste tot este deficit. Cei care reprezintă economia dominantă nu au interes să fie un curs mare.
Aceste două economii nu au legătură una cu cealaltă.
Florin Georgescu a scos o carte despre capitalul din România. El spune cam același lucru, însă nu o poate spune ca mine. Eu sunt mai direct. Concluzia la care ajunge este că economia din România nu are capital.
Eu zic că sunt două economii și totul devine mai explicit. Străinii folosesc formula simplă – investiții minime, profituri mari. Noi tot așteptăm investițiile lor. Nu vor veni. Investițiile vin doar acolo unde înlocuiesc forța de muncă scumpă. Altfel, trebuie să fii idiot să investești, tu având profit mare din forța de muncă slab plătită. Nu are nevoie. Ceilalți, adică românii, fac ce pot. Așa că soluția lui Georgescu este să capitalizăm economia românească. De unde bani?”
- Ilie Șerbănescu
De acord cu dumneavoastra ,d-le profesor ,cred insa ca aceasta situatie o datoram si faptului ca romanii nu au fost educati sa aiba o cultura manageriala si notiunea de civilizatie.Dezordinea sociala ,prostul gust si marlania au contribuit din plin la aceasta situatie.In primii ani de dupa 1990 prima grija a managerului si a salariatilor [romani] era sa fure cat mai mult din firma de multe ori cot la cot.Daca priveai navetistii care coborau din trenuri fiecare avea cate ceva sustras de la firma unde lucra.La vedere,Cred ca decaderea economiei romanesti a inceout la Iasi,nu mai stiu in ce an,cand sindicatul impreuna cu ministrul de resort a concediat directorul care interzisese furtul carnii de catre angajati.Asa ca degeaba plangem acum,fiecare pasare pe limba ei piere.