„Să nu intrăm în capcana acestor impostori ai presei românești”

0

„Să ne pregătim, că vor fi crunți anii ăștia doi care urmează. Minciunile pe care le-am citit, până acum, în fițuicile sau pe site-urile finanțate de PSD sau pe care le-am văzut la Antene și RTV sunt nimic pe lângă ce va urma în anii ăștia electorali. Sper doar ca cititorii/telespectatorii să caute surse credibile de unde să se informeze. Să lase speculațiile și să gândească limpede, cu mintea lor. Atât. Să nu intrăm în capcana acestor impostori ai presei românești.

Mă aștept de la aceste trâmbițe de partid să inventeze absolut orice, să calce în picioare oameni – de la jurnaliști la politicieni, ONG-iști, oameni de afaceri, oricine le stă în cale-, să facă tot răul pe care nici nu cred că ni-l imaginăm. Atenție la ceea ce citiți, la ceea ce vi se spune la televizor. Căutați să vedeți pe ce se bazează știrile, dezvăluirile-bombă care vi se servesc.

De exemplu, când citiți o megadezvăluire în care ni se precizează, printre altele, că Cioloș este “un lacheu imperialist”, asta nu e presă. E gunoi. Când o dezvăluire, să zicem, nu are niciun suport clar de informații, de fotografii, de videouri, de declarații, de date concrete, dar ni se promite că, “deocamdată”, se dau doar niște chestii vagi, din care înțelegem că va urma o “bombă” (dar care “bombă” deja a fost lansată pe piață, fără a fi probată în niciun fel), atunci mie asta nu îmi sună în niciun fel a jurnalism. Ci poate a șantaj, a amenințare, a intimidare, a propagandă, a dezinformare. Orice poate fi, dar nu presă. Nu așa se face jurnalism. Jurnalism faci ca să informezi cu bună-credință, în interes public, având și prezentând dovezi, lăsând deoparte subiectivismul (care își poate găsi loc în articole de opinie, atât).

Altfel, dezinformarea și manipularea așa au funcționat dintotdeauna: se lansează pe piață o minciună, se repetă de n ori pe toate canalele la care ai acces și, în final, unii o vor lua drept adevăr. Pentru că, în timp, mulți nu mai caută să înțeleagă de unde a pornit informația și dacă, la început, s-a bazat pe dovezi. Iar PSD nici nu are nevoie să prezinte dovezi. Tot ce are nevoie este să injecteze în noi ură și minciună. Iar la așa ceva, partidul ăsta de comuniști e specialist”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.