„Suntem singura ţară din lume în care puşcăriaşii se recalifică drept dascăli naţionali”

0

„Dincolo de nefericitele efecte economice, financiare, sociale ale unei politici deficitare, trebuie să luăm notă și de o serie de efecte tot atât de evidente, dar care, raportate la eșecul cotidian, nemijlocit, al proastei guvernări, par „secundare”, „colaterale”, „estetizant” elitiste… În realitate, acestea din urmă au efecte mai perverse (tocmai pentru că sunt mai puțin luate în seamă): ele provoacă grave dislocări ale mediului public și, pe termen lung, fisuri greu reversibile ale comportamentului comunitar. Ceva în „rețeta” unei normalități funcționale se degradează periculos și, din accident acut, tinde să devină boală cronică. Iată o primă listă a neregulilor pe care le am în vedere:

● Instalarea, la vârf, a unor personaje inapte, inepte, nedemne, triviale tinde să devină o cutumă. Oameni fără competențe dovedite, fără înzestrări consistente și eficiente, fără un parcurs profesional credibil iau cu asalt jilțurile puterii și devin „reprezentativi”, fără să reprezinte pe aproape nimeni (dincolo de zona dezinformată, inerțială, manipulabilă a unui electorat în derută). În fapt, ei își reprezintă doar șefii și gașca. Guvernează cu un amestec de vanitate măruntă, suficiență fudulă și interes strict privat. Într-o țară normală, inșii care populează, seară de seară, studiourile noastre de televiziune, fie ca politicieni, fie ca analiști „profesioniști”, ar rămâne în penumbra anonimatului. Orice spectator cât de cât decent e condamnat la perplexitate. Se vorbește prost limba maternă, se gândește șchiop și partizan, se abuzează de volubilitate, tupeu, eschivă și grosolănie. E plin de „vedete” contrafăcute, de „VIP”-uri suite-n copac, de mari maeștri ai papotajului de periferie. (În paranteză fie spus, suntem, cred, singura țară din lume în care foști, actuali – și, poate, viitori – pușcăriași se recalifică impenitent drept dascăli naționali, drept „analiști” de scandal, drept surse de „breaking news”.)

● Criteriile de evaluare a personajelor publice intră în derivă. Potentații de azi sunt atât de penibili încât potentații de ieri, pe care, pe vremea lor, îi socoteai cvasi-nuli, capătă, dintr-odată, dimensiuni tolerabile, dacă nu chiar un vag nimb de „calificare” utilă. Ajungi, cu alte cuvinte, să regreți trecutul șubred, îngrozit de prezentul infirm.

● Nu mai e clar ce înseamnă, de fapt, a fi „patriot”. Să iubești țara în pofida „emblemelor” ei guvernamentale? (Sau, mai mult, să lauzi – ori să tolerezi – Puterea în pofida precarității ei, pentru simplul motiv că ea se confundă cu „țara”?) A observa eșecul național și a striga după ajutor e „trădare” sau e, dimpotrivă, speranță realistă în intervenția salutară a partenerilor europeni, cu care am luptat să ne „încuscrim”? Iubirea de țară trebuie să fie ascundere „diplomatică” a gunoiului sub preș sau conștientizare publică a derapajului, stigmatizare a lui și efort de evacuare a cauzelor care l-au produs?

● Schimonosirea ideii de „charismă” și împuținarea riscantă a „modelelor” publice sunt fenomene curente. „Succesul” a devenit strict efectul „combativității” obraznice, al populismului impudic, al bășcăliei de gang. A sfâșia beregata interlocutorului, a-ți „lua la mișto” adversarul, a înlocui demonstrația prin epitet gros și sudalmă pestriță – acestea sunt „talentele” politicianului adevărat! Face „rating”, e „haios” (sau „crâncen”), e, de fapt, un interlop nărăvaș, ajuns în fotoliul notorietății și al deciziei de partid. Sunt momente în care îți vine să spui că niciodată, în timpul biografiei proprii (și a generației tale), n-ai fost încălecat de o asemenea jalnică adunătură…

● În acest context, reactivitatea civică, bunul-simț cetățenesc, comportamentul electoral se văd descumpănite, relativizate de relele scenei politice. Opoziția e dezarticulată și, din păcate, inexpresivă. Cu cine să votezi? În ce să mai speri? Nu-ți rămâne (deocamdată) decât libertatea de a gesticula, de a face modeste manevre de protest. Dar câtă vreme guvernanții nu par prea impresionați de revolta străzii, câtă vreme chiar și o parte a opiniei publice rămâne inertă, dacă nu chiar suspicioasă, temeinic intoxicată de teoriile conspiraționiste ale „Puterii” („încercare de lovitură de stat”, „agenții lui Soros”, „manifestații finanțate de cercuri dușmănoase” etc.), totul rămâne o formă de nobilă neputință. În cel mai bun caz, te poți mângâia că ți-ai salvat onoarea, spunând „nu” în vâltoarea pieței. Rezultatul rămâne însă, deocamdată, mai curând la nivel simbolic. Protestul nu atrage suficientă cantitate umană, guvernul nu are deprinderea, educația și dorința dialogului, iar sondajele pre-electorale dovedesc o nevindecabilă bâlbâială: „răii” coboară puțin, dar nu destul, iar „ăia mai buni” urcă puțin, dar nu destul… Pe scurt, s-ar zice că nu mai putem conta decât pe noroc, pe întâmplare, pe Providență.

Una peste alta, arătăm ca după un război pierdut! Și ce e supărător e că, până una-alta, suntem învinși nu de oștiri monumentale, nu de strategii subtile, nu de personalități vânjoase, inteligente, cuceritoare, ci de chintesența mediocrității naționale, de o mână de șmecheri nătângi și gureși, bucuroși de victoria lor și de melancolia noastră”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.