„Asistăm la o manelizare a folclorului”

1

„Folclorul cultivat astăzi se rezumă, în general, la artistic, iar textele sunt falsificate pe față de așa-numiții textieri, care scriu versuri fără nicio valoare artistică, dându-le un închipuit veștmânt popular. De fapt, asistăm la o manelizare a folclorului.

Dacă înainte, chiar dacă unele interprete adăugau versuri de la ele (ceea ce nu se admite în folclor), cel puțin mințeau că așa au auzit de la bunicile lor. Acum, însă, falsificarea folclorului se face fără cel mai elementar bun-simț, falsificatorii își arogă merite închipuite.

Normal ar fi ca, așa cum falsificatorii de bani sunt pedepsiți cu închisoarea, la fel să fie pedepsiți și falsificatorii folclorului, care aduc atâta rău spiritualității naționale.

În cărțile pe care le-am scris am căutat să sondez și să aduc la lumină ce este mai reprezentativ pentru începuturile neamului nostru românesc, ceea ce ne particularizează între celelalte popoare. Creația populară rămâne cel mai original domeniu posibil pentru români și, pe măsura timpului, am cunoscut valorificări pe plan național și internațional prin Eminescu, Enescu, Brâncuși, Mircea Eliade etc”.

  • Dan Ravaru, profesor, etnolog, consilier în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui
Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. Aveti dreptate ! Pe melodiile unor frumoasr cantece populare, sunt puse niste texte improvizate de manelisti inculti. Te cuprinde dezgustul pentru asa ceva si unde mai pui, ca aceasta muzica se canta in cluburi, restsurante, in masini, pe strada cu sonorul dat la maxim !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.