„Dacă nu consumăm produse românești, nu avem de lucru, o să le dăm de lucru la țăranii din Spania, din Franța, din Austria”

8

„Trebuie să mâncăm românește, trebuie să trăim românește. Dacă nu consumăm produse românești, nu avem de lucru, o să le dăm de lucru la țăranii din Spania, din Franța, din Austria.

Ar trebui să consumăm și eu le explic la toți întotdeauna, fraților dacă cumperi Pită de Sântimbru (pâine făcută după rețeta tradițională – n.), angajatul meu o să aibă salariu să cumpere mezeluri de la măcelarul din colț, măcelarul din colț o să aibă bani să plătească la fermier o vacă, fermierul o să aibă bani să plătească la agricultor grâul pe care l-a dat. Avem de lucru, dar dacă lanțul asta e rupt și când mergem la supermarket și cumpărăm un produs străin, normal că banii se vor duce în Franța și fermierul, măcelarul, toți cei din spate nu o să aibă de lucru.

În toată lumea supermarket-urile sunt la marginea orașului. Într-un hipermarket dacă vă uitați doar 2-3 produse locale sunt listate, în schimb într-un magazin de cartier găsim mezeluri locale, brânzeturi locale, ouă și pită locală. Dacă punem hipermarketul în mijocul orașului producătorii nu o să aibă de lucru.

La noi se făcea pupure la plăcintele care se făceau direct în cuptor. Se numesc pupuri și se făceau cu ”curechi”, în traducere cu varză, cu grupeni și cu ceapă, în traducere cartofi cu ceapă și cu brânză. Am mai venit cu pâinea oficială a orașului Pita Cetății, pita de Sântimbru pe care am reușit să o facem cunoscută în toată țara. Din păcate parcă ne blestemăm noi pe noi, ne necăjim noi pe noi. Când un lucru începe să funcționeze și începe să se miște trebuie să schimbăm, să stricăm. Nu știu de ce. Nici în lumea afacerilor, nici în viața casnică dacă funcționează ceva nu schimbi. Din păcate la noi, la ministerul Agriculturii, dacă a funcționat ceva și măcar a funcționat pe produse tradiționale și produse consacrate s-a schimbat și s-a ales praful de tot. Nu mai mult, anul acesta avem doar 17 produse atestate”

 • Călin Mătieș, președintele primei Federaţii Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

8 COMENTARII

 1. Faceti magazine romanesti si aprozare de legume si fructe romanesti si noi vom cumpara produse romanesti care nu sunt toxice ca cele ce vin iin tara !!!!
  Administrează

 2. Am citit un anunt la intrarea unui restaurant :Dacă tu azi nu mănânci la mine mâine murim de foame amândoi:
  Cumpărați produse locale românești si nu mai îmbogățiți banditii cu multinaționalele, ca să rămână banii la noi în țară, sa aiba de muncă tot romanul…

 3. Corect! Sprijinim prin consum industri si serviciile autohtone. Felicitări ministrului Daea pentru infiintarea Caselor de comert pentru agricultori si magazinelor de stat!

 4. Anonimus Sunt perfect de acord cu politica pe care vrei s-o promovezi, dar cu ce preti ieși pe piața pentru populatia autohtonă si cu ce preț vinzi produsul la supermarket? Aici intervine anomalia, bagi un preț mare pentru cumpărător pe motiv ca este produs BIO si un preț de nimic cumpărătorului de la supermarket Ei asta este motivul (sa recunoaște noi suntem un popr sărac pentru cei cinstiti) pentru care populatia autohtonă te ocolește si prefera supermarketul chiar daca se mănâncă cu o groaza de euri. Mai este un motiv: de multe ori produsele vândute de producători BIO nu prea sunt BIO, doar eticheta

 5. De asta este bine să se reînființeze magazinele românești de tip aprozar, gostat și celelalte desființate de lichelele trădătoare pentru a consuma marfa străinilor plină de chimicaĺe, înlocuitori și E -uri.

 6. Promovam multinaționalele cu produse de calitate proasta
  Și pe ale noastre.le vând pe preț de nimic.
  UE mănâncă natural și noi mâncam artificial
  De aice.si bolnavi câți mai multi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.