„Lumea academică a devenit astăzi, în cea mai mare parte, o sursă de corupţie”

0

„Tinerilor care, până nu sunt ‘reeducaţi’ în mediul academic, încă însetează după adevăr, li se predă în loc de adevăr ‘istoria ideilor’ sau interesul le este deturnat înspre studii ‘comparative’, iar atotpătrunzătorul relativism şi scepticism întipărit în aceste studii e de ajuns ca să ucidă aproape în toţi setea firească de adevăr.

Lumea academică – şi aceasta nu este deloc o afirmaţie gratuită – a devenit astăzi, în cea mai mare parte, o sursă de corupţie. Este un lucru corupător să asculţi sau să citeşti cuvintele unor oameni care nu cred în adevăr. Încă şi mai corupător este să primeşti, în locul adevărului, simple teorii şi erudiţii care, atunci când sunt prezentate ca scopuri în sine, nu sunt altceva decât parodii ale adevărului căruia erau menite odinioară să-i slujească, nişte faţade în spatele cărora nu este nimic substanţial.

Este, în chip tragic, corupător chiar şi numai să ai de-a face cu principala virtute care i-a mai rămas lumii academice: integritatea celor mai buni dintre reprezentanţii săi dacă această integritate nu mai servește adevărului, ci erudiţiei sceptice, ademenind astfel şi mai mult oamenii spre evanghelia subiectivismului şi a necredinţei ascunse de această erudiţie.

În sfârșit, este corupător chiar şi numai să trăieşti şi să lucrezi într-o atmosferă total dominată de false concepţii despre adevăr, unde Adevărul creştin este socotit irelevant pentru preocupările academice de căpetenie. Iar cei ce cred încă în acest Adevăr, din ce în ce mai greu îşi pot ridica vocile deasupra scepticismului promovat de sistemul academic. Desigur, răul ţine în primul rând de sistemul însuşi, un sistem întemeiat pe neadevăr, şi numai accidental de mulţimea profesorilor pe care sistemul îi lasă şi îi încurajează să-l predice”.

„Un copil căruia i se formează gustul pentru muzica clasică bună, pentru literatură, istorie și artă, chiar și pentru știință, este cel puțin parțial vaccinat împotriva culturii consumeriste și a ispitelor acesteia”

Eugene Rose, viitorul părinte Serafim Rose, 1960

Serafim Rose, pe numele de mirean Eugene Dennis Rose (1934 – 1982) a fost un călugăr ortodox american. A aparţinut de Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei. Deşi nu a fost canonizat, este venerat ca sfânt de numeroşi credincioşi ortodocşi.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.