„Trăim vremuri neobişnuite: intelectualii autentici sunt absenţi, se promovează pseudoelitele!”

2

Academicianul ieşean Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a fost ales joi, 7 februarie 2019, preşedinte al Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii (CRIFST).

În noua calitate, el a propus organizarea unor ample conferinţe care urmează să aibă loc în şcoli şi în universităţi cu scopul de a familiariza tinerii cu trecutul ţării. Conform Academiei Române, CRIFST este un organism subordonat acesteia, care reprezintă forul care gestionează manifestările Uniunii Internaţionale de Istoria Ştiinţei. Înfiinţat în 1956, Comitetul este alcătuit din membri titulari, corespondenţi şi de onoare ai Academiei Române, dar şi din alţi specialişti în istoria ştiinţelor, ai filosofiei ştiinţei şi istoriei tehnicii.

„Trăim vremuri neobişnuite, un fel de comunism-capitalism primitiv, în care persistă o democraţie prost înţeleasă.

Am susţinut întotdeauna nevoia implicării elitelor în societate, şi cred cu tărie în puterea exemplului personal.

În societatea românească, intelectualii autentici sunt aproape absenţi, dar se promovează contraelitele şi pseudoelitele. Cultura este de multe ori redusă la divertisment, elementele ei determinante nemaifiind ştiinţele, pictura, filosofia, muzica, ci emisiunile de televiziune, blogurile etc.

Cultura mainstream a dus la apariţia unor noi zone ale ‘culturii’, – de exemplu, moda sau bucătăria -, ajungându-se astfel ca ‘formatorii de opinie’ din astfel de domenii să exercite influenţa pe care, în trecut, o aveau învăţătorii şi preoţii.

Progresul este posibil doar dacă decidenţii iau în considerare şi factori precum specificităţile şi aspiraţiile culturale, iar sistemul cercetării ştiinţifice trebuie perceput ca un necesar subsistem al societăţii”, a declarat vicepreședintele Academiei Române pentru Ziarul de Iași.

Activitatea institutului pe care îl va conduce va fi derulată prin intermediul a trei divizii: Istoria ştiinţei, Logică, metodologia şi filosofia ştiinţei şi Istoria tehnicii.

În momentul de faţă, CRIFST are şapte filiale în ţară, una dintre ele fiind şi în Iaşi, fără să există însă o astfel de filială în Bucureşti, spre exemplu.

Până acum, funcţia de preşedinte a fost deţinută de-a lungul anilor de academicienii Mihail Ralea, Athanasie Joja, Ştefan Micul, Ştefan Bălan, Mihai Drăgănescu şi Dan Berindei.

Citește și:

„Sunt cuvinte care practic au dispărut – patriotism, naţiune, demnitate, cinste, muncă. Toate însemnau ceva foarte serios, aveau în spate lucruri adevărate, şi drepte, şi bune, pe care trebuie să le aibă fiecare naţiune”

„Dacă vă uitaţi la limbajul şi la vocabularul nostru, el a devenit din ce în ce mai sărac în ultimii 30 de ani. Sunt cuvinte care practic au dispărut – patriotism, naţiune, demnitate, cinste, muncă. (…) Toate aceste cuvinte însemnau ceva care era foarte serios, aveau în spate multe lucruri care sunt adevărate, şi drepte, şi bune, şi pe care trebuie să le aibă fiecare naţiune” – academician Bogdan C. Simionescu (Citește mai departe…)

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Un adevăr crunt, din păcate același aspect se petrece și în învățământ….., profesorii dedicați vocației vor fi pe cale de dispariție și în sistem rămân treptat „beneficiarii” clientelei politice ai faimosului art. 253 legea 1/2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.