Debilitatea opiniei publice şi laşitatea omului de bună-credinţă

2

Constatarea că la noi opinia publică este cu totul debilă, iar această debilitate se datorează timorării şi eventual chiar laşităţii omului de bună-credinţă, care lasă astfel loc liber pentru egoismul grupurilor de interese, este destul de veche:

„Principala dintre cauzele lipsei unei opinii publice salutare este tocmai lașitatea celor mai mulţi, care, deși având judecăţi întemeiate asupra oamenilor și problemelor zilei nu se încumetă să le proclame și să le susţină de teamă să nu fie criticaţi. Profitând de această latentă lașitate, generalizată chiar la oamenii de perfectă bună-credinţă și cu reală valoare în domeniile specialităţii lor, cei interesaţi, dimpotrivă, să apere anumite cauze, folositoare lor, dar dăunătoare obștei, au cutezanţa tuturor îndrăznelilor, uzând de cele mai grosolane exagerări și chiar de falsificarea adevărului, deoarece se știu la adăpostul oricăror riposte din partea celor cuminţi, dar intimidaţi.

Toată existenţa noastră se resimte de lipsa de curaj a celor cumpătaţi de a-și exprima și susţine părerile; ei lasă astfel joc liber energumenilor care, profitând de șovăirea generală, își iau singuri rolul de conducători, reușind prin teroare și ameninţări să domine pe cei surprinși în a lor culpabilă nedumerire” (nota Alexandru Tzigara-Samurcaș în anii interbelici).

Pe scurt, porcii în prim-planul spaţiului public, iar oamenii decenţi, timoraţi (dar şi laşi) rătăciţi prin culise…

Preluare: Argumente și Fapte / Autor: Adrian-Paul Iliescu

Alexandru Tzigara-Samurcaş (1872 – 1952) a fost istoric de artă, etnograf, muzeolog şi jurnalist cultural român. Membru al societăţii literare Junimea, cu funcţii la Şcoala Naţională de Arte Plastice, la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea din Cernăuţi. A fost secretar al regelui Carol I și director al Fundaţiei Universitare Carol I. În 1906 a fondat Muzeului Naţional, nucleul actualului Muzeu al Ţăranului Român.

Loading...
loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.