„O abordare mai competentă a problemelor specifice tinerelor fete”

1

În martie 1968, pe vremea când avea doar 38 de ani, Ion Iliescu scria, în același limbaj de lemn al epocii, în revista «Femeia» un mic eseu cu titlul «Sunt pregătite pentru viaţă tinerele fete?». Din postura de ministru pentru problemele tineretului, unul dintre cele mai ideologice ministere, care se ocupa cu îndoctrinarea tinerelor generații, a celor de abia deveniți maturi. Mai târziu, după 30 de ani, la ”revoluție”, i-a găsit destul de bine îndobitociți pentru a-i conduce, de data asta ca președinte, pe un alt drum decât cel al leninismului, pe drumul capitalismului…

Prin urmare, cine s-a putut gândi că Iliescu nu știe și cum ar fi trebuit, și, foarte probabil, trebuie să se comporte și tinerele femei se înșeală amarnic. Ion Iliescu le-a știut pe toate…

Cu subtitlul «O abordare mai competentă a problemelor specifice tinerelor fete», editorialul lui Ion Iliescu arăta aşa:

„Aş începe cu o apreciere a iniţiativei revistei ‹Femeia› de a dedica un număr tinerelor fete. O asemenea dezbatere a problemelor specifice ale tinerelor fete mi se pare utilă şi necesară şi este un lucru pozitiv încercarea de a aborda o sferă mai largă de probleme, de a antrena în acestă discuţie forurile interesate, ca şi participarea activă a fetelor. Este, credem, un început care ar merita susţinut în continuare şi de revistă, şi de alte organe de presă.

În ceea ce priveşte UTC, prin însuşi caracterul său, în întreaga activitate pe care o desfăşoară un rol important şi o prezenţă tot mai activă o au fetele, care reprezintă peste 40 la sută din efectivul organizaţiei. Aş sublinia aici preocupă rile actuale ale organizaţiei pentru a da viaţă hotărârilor Plenarei CC al PCR din noiembrie-decembrie 1967, pentru lărgirea eficienţei muncii sale, a influenţei educative în rândurile maselor largi ale tineretului, pentru perfecţionarea mijloacelor, a pârghiilor folosite de UTC în activitatea generală, politică, educativă.

Există preocuparea pentru o mai competentă abordare a problemelor proprii diferitelor categorii de tineri de la oraşe şi sate – muncitori, ţărani, elevi, studenţi etc. – pentru o mai mare diferenţiere a formelor de activitate pe vârste, pentru a adapta formele şi metodele de muncă la condiţiile specifice fiecărei categorii de tineri căreia ne adresăm.

În ansamblul activităţii UTC un loc important îl ocupă dezvoltarea largă a iniţiativei organizaţiilor pentru asigurarea unei participări mai vii a tuturor membrilor acestora şi a întregului tineret la diferite acţiuni educative.

(…) În acelaşi timp putem să sporim preocupările noastre în ceeea ce priveşte grija pentru rezolvarea unor probleme referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă, la pregătirea lor pentru viaţă.

În legătură cu orientarea profesională şi încadrarea diferitelor categorii de fete în procesul muncii ne gândim să sprijinim în mai mare măsură organismele de stat care răspund pe această linie, să conlucrăm cu Ministerul Muncii şi Sindicatele în studierea acestor probleme şi sesizarea fenomenelor care apar cu privire la pregătirea fetelor pentru muncă şi orientarea spre domeniile de activitate economică proprii posibilităţilor şi înclinaţiilor lor. Am vrea ca organizaţiile UTC să devină nişte exponente active care să intervină pentru rezolvarea problemelor pe care le întâlnesc în viaţă şi activitatea lor fetele. Credem, de asemenea, că organizaţiile UTC pot să facă mai mult în colaborare cu o serie de organisme care au răspunderi directe în ceea ce priveşte pregătirea fetelor pentru viaţa familială, sprijinirea tinerelor mame, educarea sanitară a fetelor, iniţierea tinerelor gospodine.

În această direcţie mi se pare că ar fi necesară şi lărgirea activităţii pentru editarea unei literaturi specifice care să vină în ajutorul fetelor. Ne gândim că putem face mai mult pe linia educării estetice a fetelor, dezvoltarea gustului estetic se răsfrânge asupra ţinutei vestimentare, activităţii la locul de muncă şi în cadrul gospodăriei. (…) Mai sunt încă o serie de neajunsuri, există o serie de reticienţe, nu întotdeauna o suficientă preocupare a organismelor noastre pentru asigurarea prezenţei corespunzătoare a fetelor în toate activităţile. Asigurarea prezenţei vii, active a fetelor la viaţa obştească pe care o desfăşoară organizaţia noastră de tineret mi se pare de o importanţă principială, politică şi practică pentru asigurarea eficienţei activităţii organizaţ iei pentru îndeplinirea rolului său”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. Se făceau controale ginecologice in școli……ce bine era….uite așa desfrâul era ținut sub control….si toată lumea învăța ca să facă ceva cu viață lor….nu aruncau cu viața prin toate tufișurile…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.