«Regele, complice al asasinilor. Palatul, gazdă de hoți», de N. D. Cocea, 1912

9
N. D. Cocea

„Să fim mândri: avem regele meritat. Slavă memoriei lui Brătianu, pripășitorul dinastiei străine în țară! De mii de ori slavă!

Sub regele Carol s-a înjghebat și întărit cea mai lacomă și nemilioasă oligarhie bugetară. Sub regele Carol s-au ferecat lanțurile încătușate a șase milioane de robi. Sub regele Carol au izbucnit patru răscoale țărănești. Sub regele Carol satele au fost bombardate, 11.000 de țărani asasinați. Sub regele Carol s-a înfrânt avântul țării spre democrație. Sub regele Carol s-au întins sufletele, s-au pândit caracterele, s-au sfărâmat voințele, s-au domesticit rarele firi dârze. Sub regele Carol țara a fost dată peșcheș Germaniei.

Țara de pripas și-a găsit stăpânul. Țării de risipă, lene și desfrâu îi fu dat un rege muncitor, sobru și avar. În țara boierimii scăpătate, a burgheziei parvenite și a țărănimii răbdătoare, regele Carol își găsi țelul vieții: strânse averi.

Regele va muri cu satisfacția calicului, dar fără mândrie. De augustul nostru suveran se va putea spune totul, dar că a fost și stimat de supușii săi nu.

Istoria a cunoscut fețe încoronate combătute, maltratate, lovite, răpuse de popoare; cu regele Carol ea va trebui să deschidă capitolul suveranilor indiferenței generale. La sate milioanele de robi nu știu că au un rege, ori știu că „nemțul” a izgonit pe Cuza, idolul lor. La orașe, până și castele politiciane măcinătoare ale bugetelor, sub înălțata-i oblăduire, îl disprețuiesc. Prăpastia dintre țară și dinastie e așa de adâncă, gheața așa de groasă, că de s-ar plănui descotorosirea țării de rege nu s-ar găsi supus care să-și verse sângele pentru augustul pripășit.

Ultimul eveniment încheie, firesc, o prea lungă domnie. Regele Carol, lăudătorul soldățimii barbare în represiunea din 1907, se revelează complicele asasinilor țărănimii. Când guvernul ia hotărârea urmăririi capilor ucigași, regele Carol le deschide porțile palatului. Azi dosarele pline de sânge țărănesc închegat, dovezile crimelor brătieniste, în loc să stea în lăzile Ministerului de Interne, zac pecetluite în birourile Majestății-Sale. Azi palatul e gazdă de hoți, regele complice de asasini. Azi cetățenii, de vor oprirea țării din cursa-i spre prăpastie, vor trebuie să strige: Jos regele oligarhic! Jos complicele asasinilor din 1907! Jos găzduitorul hoților de dosare! Trăiască Republica!

«Facla», anul III, nr. 10, 10 martie 1912

Nicolae Iorga

Citește și:

„Să nu ierte Dumnezeu pe ciocoimea obraznică şi proastă!”

„Să nu ierte Dumnezeu pe ciocoimea obraznică şi proastă, care n-a ştiut şi nu ştie a-şi înţelege, iubi, apăra şi măcar cruţa pe cei de o lege şi un neam cu dânşii; pe hâzii politicieni mâncaţi de pofte şi nevolnicii; să nu ierte Dumnezeu pe cârmuitorii neghiobi sau vânduţi înaintea cărora, cufundaţi în orgii bugetare, fumegă acum acest sânge nevinovat. În vecii vecilor, cât va mai dăinui suflarea românească pe acest pământ, să nu-i ierte Dumnezeu pe netrebnicii şi făcătorii de rele…” – Nicolae Iorga, aprilie 1907 (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

9 COMENTARII

  1. Istoria a fost scrisa invers de familia dajani hohentezeler. Patrioti legionari aruncati la gunoi si leprele astea sunt pusi in cartile de istorie. In curand Ion Iliescu erou national

  2. Un asasin, din comanda sa au fost ucisi 11.000 de tarani iar noi i-am asezat statui peste tot acestui cadavru istoric, impinsi de alti tradatori autohtoni !

  3. Monarhie sau republica e tot un drac.Votul nu schimba nimic.Sclavul rămâne sclav,stăpânul rămâne stăpân.Romania nu a fost suverana decât intre 1964-1976.Evreizare-dezevreizare-reevreizare

  4. Nu complice, autor principal. Până la hohenzolernii, armata nu mai trăsese in popor. De atunci a continuat să o facă ori de câte ori a primit ordin.

  5. Un adevăr parțial,deci mincinos nu neamțul la alungat pe Cuza știm noi mai bine cine l-a adus, distorsiune tâmpită a autorului articolului. Consider ca autorul profita de necunoașterea istoriei și ne servește articole neconforme cu istoria, nefiind taxat de cititorii cu buna credinta, numai postacii de serviciu postează în cunoștință de cauza obținând beneficii ireale pentru confortul lor cognitiv….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.