„Când demnitatea funcţiei nu este în sincronicitate cu demnitatea caracterială”…

0

Nu putea să-ți fie rușine pentru Vaslui urmărind emisiunea „România te iubesc!” a celor de la Pro TV nici de sărăcie, nici de lipsa de educație, nici de simplitatea celui care nu avea răspuns la întrebarea de ce nu se angajează, nici de starea de ebrietate din plinul unei zile de muncă pe care o avea un alt vasluian, nici de nonșalanța cu care o femeie din Hoceni recunoaștea că și-a lăsat gunoiul aiurea prin sat, astfel că i-a ajuns înapoi ca un colet „european” al poștei, prin „isprava” primarului comunei, Vasile Țabără. Rușinea cea mare și penibilul, chiar (tragi)comicul de situație, puteau și trebuiau să fie produse de aroganța, infatuarea, suficiența și lipsa discermământului celor doi politicieni intervievați. Dumitru Buzatu, liderul PSD și președintele Consiliului Județean Vaslui, și senatoarea PSD Gabriela Crețu păreau sau chiar parcă țineau să ne demonstreze că nu există ca politicieni spre a conduce administrativ sau a da legi pentru oameni, ci pentru a manipula realități și concepte, ca lucrările la un drum sau activitatea parlamentară, care prin imensa lor vastitate și complexitate scapă înțelegerii celorlalți, precum cea a unui „biet” reporter de teren al Pro TV și chiar publicului său. Penibil!

Este penibil pentru că trebuie să îți fie cel puțin jenă să ai ca reprezentant un senator (ce pare că refuză în continuarea medicamentația, odată cu stabilitatea mentală) care nu poate vorbi despre propria activitate parlamentară, câte proiecte de lege a susținut, dar își arogă pretenția, de la nivelul calității intelectuale subliniate apăsat de „profesor de științe social-politice”, de a predea oricând o lecție de jurnalism oricui. Iar lecția este absolut inedită și incredibilă pentru noi toți: domeniul legilor este irelevant pentru măsurarea activității Parlamentului! „Încerc să-i învăț pe oamenii care lucrează în presă să nu întrebe lucruri irelevante”, spune senatoarea atunci când este chestionată despre… legi. Doamna senator, fost observator în Parlamentul European, se laudă ocazional cu participări la sesiuni, comunicări și congrese „dichisite”, europene și internaționale, în care se tratează cele mai universale dintre cele mai „suprapământene” probleme. Doamna senator, feministă, scriitoare, gânditoare și multe și ”sofisticate” alte calități, este cu mult mai mult decât un lucrător în mărunta noastră lume materială, este un spirit universal care transcede timpul și spațiu. Prin urmare, cum să o întrebi atât de simplist ce face pentru leafă?!?!…

Ei mă votează, nu e nicio problemă”

Trebuie să-ți fie cu un greu penibil resimțit acut „la lingurică” să ai în fruntea județului un om care îi spune unui reporter „Nu știți nimic!” pentru că acel om de presă, în ignoranța sa „proverbială”, nu poate înțelege că operațiunile premergătoare demarării lucrărilor propriu zise la un drum județean durează mai mult de un an.

Trebuie să-și vină să te bagi în pământ de rușine când ai un senator, totuși un simplu senator de Vaslui, care îi spune copilărește reporterului „Poate nu știți cu cine vorbiți…”.

Trebuie să vezi iar tragi-comicul, să-ți vină să râzi și să plângi ca vasluian când același senator „al tău” îi mărturisește șoptit reporterului că nu se teme de serviciile secrete, spre stupefacția „bietului” presar pierdut între atâtea elucubrații.

Poate că există un stat paral, cu servicii și oculte, dar există o întreagă lume paralelă în care trăiesc acești politicieni care își închipui despre ei că reprezintă altceva, cu mult mai mult, decât alți oameni. Mai există un stat în care s-au mutat acești politicieni ai nimănui, aleși de nimeni decât de dependența salariilor mari ale bugetariile, de stabilitatea pensiilor puțin mai mari ale bătrânilor și de complacerea constantă a ajutoraților. Iar acel stat nu are nicio legătură cu țara în care trăim noi, ci doar cu jocurile și manevrele lor politicianiste.

„Ei mă votează, nu e nicio problemă”, țipă către reporter descreierat senatoarea. Nu te-a votat nici dracu, cocoană! Nimeni dintre cei care au apărut în reportajul Pro Tv nu știe cine ești dumneata, pot cel mult să te recunoască. Cel mult! Aproape niciun vasluian, mai ales în mediul rural, nu îți cunoaște nici viața, nici „opera”. Oamenii votează salarii, pensii și sperând să o ducă mai bine. Iar tocmai în acest din urmă „amănunt” trebuie să stea „opera” oricărui politician, nu îi teorii generale despre construcția unui drum explicate doct, nici în viziuni suprarealiste despre rolul și importanța unui senator de Vaslui în context universal.

Tendința” celor de la Pro Tv

Pe de altă parte, trebuie să fii orb să nu vezi tendința celor de la Pro Tv. În prag de campanie electorală pentru europarlamentare, Pro Tv își direcționează cea mai rafinată și de impact armă, emisiunea „România te iubesc!”, pentru a ținti și lovi unul dintre cei mai importanți comunicatori ai PSD, cum a ajuns astăzi Dumitru Buzatu. Nu poate să ne scape faptul că se subliniază apartenența politică a primarului din Negrești, „cel mai sărac orăș din Uniunea Europeană”, dar se omite să fie amintită măcar cea a merituosului primar din comuna Hoceni (tot PSD!). Nu putem omite, ca și ei, că în vreme ce spitalul din Negrești se distruge pe zi ce trece, la Vaslui a fost inaugurată una dintre cele mai moderne unități din țară. Nu putem neglija că în ultimii ani au fost inaugurate sute și sute de kilometri de drumuri județene și comunale reabilitate. Nu putem da deoparte ceea ce spun statisticile: județul Vaslui are printre cele mai multe investiții în Programul Național de Dezvoltare Rurală, județul Vaslui primește constant printre cele mai mari sume la repartizările pe care le face Guvernul. Nu putem remarcă, poate chiar cu dezgust, că în întreaga emisiune a Pro Tv nu se spune măcar un singur lucru care ar putea fi clasificat ca „pozitiv” despre județul Vaslui, cu toate că noi știm prea bine că astfel de lucruri nu lipsesc.

Dar tendința politică a reportajului și realitățile de mai sus nu pot scuza cu nimic comportametul celor doi, suficiența și lipsa discernământului, și nici nu schimbă cu nimic realitatea situațiilor particulare înfățișate de emisiune.

Când ai primit funcţiile, uiţi cum să te comporţi faţă de cel de lângă tine”

Surprinzător sau poate că nu, concluzia pentru ziua de duminică, 14 aprilie 2019, nu vine din timpurile noastre și o găsim într-o cu totul altă zonă decât ne-am fi putut aștepta. Nu în cea a tendințelor politice, a celor care s-au văzut confirmați de reportajul Pro TV, nici în a celorlalți, apărători sfidători ai atitudinii celor doi, nu în zona politicienilor liberali, care nu au putut rata momentul de a comenta cât se poate de acid. Concluzia, un adevărat corolar al întregii „vânzoleli” care i-a cuprins pe vasluieni cu ocazia acestei emisiuni, a aparținut Episcopului Ignatie, care cu câteva ore înainte de difuzarea emisiunii își rostea liniștit predica duminicală într-o biserică din Bârlad. În discursul său din fața credincioșilor, părintele Ignatie le interpretează un episod din Evanghelie, în care doi dintre apostoli, după ce află din gura sa că va fi răstignit, îi cer lui Hristos privilegii. „Hristos dezavuează aceste cereri ale ucenicilor, care ar fi trebuit să fie preocupaţi de lucruri mult mai profunde, mult mai spirituale decât de a sta de-a stânga sau de-a dreapta Sa”, spune părintele. „Adevărata putere este slujirea! Îţi meriţi cu adevărat funcţia pe care o deţii atunci când eşti slujitorul semenului tău”, a continuat Episcopul Hușilor, care nu era totuși angajat într-un dialog cu „marele” Dumitru Buzatu. „Când demnitatea funcţiei nu este în sincronicitate cu demnitatea caracterială, înseamnă că eşti un om îmbătat de putere, de mândrie şi de orgoliu!”, predica părintele, care a mai spus: „Puterea omului care se smereşte, a celui care slujeşte pe toată lumea, este puterea care îi dă înţelepciunea şi îl ajută să pună în evidenţă demnitatea caracterului său. Cu cât este mai mare demnitatea funcţiei, cu atât trebuie să te smereşti mai mult. Când ai primit funcţiile, uiţi cum să te comporţi faţă de cel de lângă tine. Dacă doreşti o poziţie de vizibilitate, demnitatea acelei funcţii să fie deofiinţă cu demnitatea caracterului tău. Când eşti un om lipsit de caracter şi deţii o funcţie, înseamnă că eşti un om care doreşti cu orice chip puterea. Atunci devii un dictator, îi chinui pe cei din subordinea ta. Chinuindu-i, nu faci altceva decât să transmiţi că nu meriţi demnitatea funcţiei pe care ai primit-o”.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.