„Cuvântul ‘secret’ este inadmisibil într-o societate liberă și deschisă”

2
John F. Kennedy - April 27 1961

Din discursul «The president and the press» din 1961, al președintelui Statelor Unite ale Americii John F. Kennedy:

„Tema mea din această seară este una serioasă și îi privește pe publiciști, ca și pe editori. Vreau să vobesc despre responsabilitatea noastră comună în fața unui pericol comun. Evenimentele din ultimele săptămâni poate că au ajutat la iluminarea acestei provocări pentru unii, dar dimensiunea amenințării sale au stat la orizont de mulți ani. Oricare ar fi speranțele noastre pentru viitor, spre a reduce această amenințare, sau a trăi cu ea, nu există o scăpare din gravitatea deplică a provocării pe care o reprezintă pentru supraviețuirea și securitatea noastră, o provocare care ne confruntă într-un mod neobișnuit în toate sferele de activitate umană.

Această provocare mortală impune asupra societății noastre două cerințe care preocupă direct atât presa, cât și președenția. Două cerințe care pot părea aproape contradictorii îm ton, dar care trebuiesc reconciliate și îndeplinite dacaă dorim să atingem acest țel național.

Mă refer mai întâi la nevoia pentru o mai mare informare a publicului și în al doilea rând la un mare mare secret de stat.

Însuși cuvântul ‘secret’ este inadmisibil într-o societate liberă și deschisă, iar noi, ca popor, intrinsec, cât și din punct de vedere istoric, suntem împotriva societăților secrete, a jurămintelor secrete și a procedurilor secrete.

Am decis cu multă vreme în urmă că pericolul unor secrete excesive asupra unor fapte pertinente este cu mult mai mare decât pericolul invocat pentru a le justifica.

Chiar și astăzi există prea puțină valoare în a te opune pricolului unei societăți închise prin a imita restricțiile sale arbitrare.

Chiar și astăzi există prea puțină valoare în a asigura supraviețuirea națiunii noastre dac tradițiile sale nu supraviețuiesc odată cu ea.

Și există un mare pericol ca o anunțată nevoie pentru o securitate sporită să fie folosit de cei nerăbdători să-i extindă înțelesurile chiar până la limita cenzurii oficiale și a secretomaniei.

Pentru că există împotriva noastră o conspirație monolitică și cruntă care se bazează în principal pe modalități ascunse pentru a-și extinde sfera de influență, se bazează pe infiltrare, în loc de invadare, pe subversiune, în loc de alegeri, pe intimidare, în loc de liberă alegere. Este un sistem care a comasat vaste resurse umane și materiale pentru clădirea unei mașinării strâns unite și foarte eficiente, care unește operațiuni militare, diplomatice, de informații, economice, științifice și politice. Operațiunile sale sunt ascunse, nu publicate, greșelile sale sunt îngropate, nu puse pe prima pagină, criticii săi sunt reduși la tăcere, nu lăudați. Nicio cheltuială nu este pusă sub semnul întrebării, niciun secret nu este dezvăluit. De aceea judecătorul atenian Solon a decretat ca fiind ilegal pentru orice cetățean să se sustragă unei controverse.

Vă cer ajutorul pentru sarcina foarte grea de a informa și alerta poporul american, încrezător că împreună cu ajutorul vostru, omul va fi ce a fost destinat să fie: liber și independent”.

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. Fantastic. Afesea ma intreb , cum e posibil ca fara razboi fara bombe , avioane sa ne fie rasa de pe fata pamantului tarii industria cu tot cu partea ei materiala, fizica si sa fie pur si simplu golita tara de 4 milioane de romani ??!!??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.