„Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!”

0

Acum câteva zile, papa Francisc ractifica un efort de ani al Vaticanului: acela de a fi pace în Sudanul de Sud. Sfântul Scaun este implicat în eforturile de pacificare a regiunii și în eforturile umanitare conexe din acea țară, încă din anii 90.

Din păcate acordurile eșuează…

La acest ultim acord, papa a făcut un gest spontan, șocant pentru participanți și pentru opinia publică internațională: a îngenuncheat în fața tuturor semnatarilor acordului, le-a sărutat picioarele și i-a rugat, în genunchi, să facă ca acest ultim acord să meargă.

Filmul este impresionant. Se vede șocul liderilor sudanezi, unii vor să refuze stânjeniți, dar ce e mai impresionant este că se aude respirația puternică, cauzată de efort, a singurului plămân funcționabil al Suveranului Pontif.

Bâtrânelul acesta bolnav, de 82 de ani, în genunchi, se roagă pentru pace într-un război care doar în ultima sa etapă a lăsat 200 de mii de morți și alte sute de mii de vieți distruse….

Scena este suprarealistă.
Conducătorul spiritual al 1,2 miliarde de locuitori ai pământului, ai cărui înaintași s-au remarcat de multe ori prin trufie necreștină, face un gest uluitor care nu e doar de smerenie (virtute măruntă- personală) ci de pace.

„Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!”

Înfricoșătoare reacțiile de le-am văzut, în schimb…..
De la fariseicul „Dar ăia erau musumani. Cum să îngenuncheze în fața lor?”, la nemernicul „Ce punere în scenă…”

Ar avea o singură scuză nesfânta ignoranță în care trăiește atât societatea românească, cât și cei care se pretind creștini în această țară.
În definitiv când singurul proiect major al liderilor majorității creștinilor români din ultimele decenii a fost construirea unei catedrale și atât, cum ne-am putea aștepta la alt tip de reacții?

Autor: Bogdan Alexandru Duca

Papa Francisc discurs Congres SUA

„Omul nu poate fi un sclav al economiei și finanțelor”

„Ni se cere să găsim curajul și inteligența de a rezolva multele crize geopolitice și economice de astăzi. Chiar și în lumea dezvoltată, efectele structurilor și acțiunilor injuste sunt evidente. Eforturile noastre trebuie să se îndrepte spre restabilirea speranței, redresarea greșelilor, menținerea angajamentelor, promovând astfel bunăstarea persoanelor și a popoarelor. Trebuie să ne mișcăm înainte împreună, ca unul, într-un spirit reînnoit de fraternitate și solidaritate, cooperând cu generozitate pentru binele comun” (Citește mai departe…)

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.