„Dacă-mi veți demonstra că UE e o realitate palpabilă, i-aș putea înțelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul național cu idealul internațional”

12

În cadrul unei conferințe pe care a susținut-o la sfârșitul anului trecut, în sala Auditorium Maximum a Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj, Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, le-a vorbit celor prezenți, în special tineri, despre conceptul european și idealurile naționale, idealul globalizării.

„Eu cred că în mințile tinerilor de astăzi există o idee națională speriată și plăpândă, pentru că unii confundă ideea națională cu naționalismul și confundă naționalismul cu șovinismul și confundă naționalismul cu xenofobia. Ori asta este o imensă greșeală. Toate popoarele au dreptul să trăiască sub soare. Că nu pot trăi perfect și că între vecini sunt probleme și au fost mereu asta este altă poveste. Dar ideea națională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, curată și frumoasă, să construim Europa”.

Întrebat dacă românii de azi mai au un ideal național, Ioan-Aurel Pop a răspuns că el, personal, nu vede o altă alternativă: „Care ar fi alternativa? Vă rog să îmi demonstrați că idealul internațional al globalizării funcționează. Arătați-mi că englezii s-au răzgândit și renunță la Brexit, spuneți-mi că s-a desființat Partidul Naționalist din Olanda care nu a vrut să voteze Constituția Europeană, arătați-mi că partidul lui Le Pen din Franța nu mai există, că Polonia și Ungaria s-au răzgândit și că nu mai promovează anumite tipuri de legi care le îndepărtează de UE. Și dacă îmi veți demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă pe care o putem vedea în timpul vieții, atunci i-aș putea înțelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul național cu idealul internațional, ca să nu zic internaționalist”.

Președintele Academiei Române crede că statele naționale, cu suveranități limitate, cum sunt ele, cum sunt în prezent, cu democrații variabile, sunt o soluție bună și funcțională, iar perspectiva imediată și directă de înlocuire a lor cu o federație în care toți să se simtă egali este destul de puțin conturată. El a afirmat că cei care susțin că națiunile ar trebui desființate pentru că în numele lor și pentru ele s-au purtat altădată războaie fac o greșeală de logică: „Războiul din Troia s-a purtat în numele dragostei dintre Elena din Troia și Paris. A cerut cineva desființarea iubirii pentru că în numele iubirii s-au purtat războaie? Dar câte războaie s-au purtat în numele libertății, câte războaie s-au purtat în numele credinței, câte războaie s-au purtat în numele familiei, Războiul celor două Roze, familia de York se dușmănea cu familia de Lancaster. Câte războaie s-au purtat în numele democrației. Stalin, când omora oameni, îi omora în numele democrației. Deci, dacă vrem să fie bine, nu înseamnă că trebuie să distrugem familia, credința, biserica, democrația, iubirea. Pentru că conflictele pot porni din orice. Noi trebuie să veghem la împlinirea păcii și ea se face în acest moment în principal prin națiuni, care după cum vedeți fiecare își apără propriile interese”.

Loading...
loading...

12 COMENTARII

 1. Tinerii pleaca din tara pentru idealul international sau din motive economice ? Doamne fereste de conflicte interetnice in Europa , peste ~sute de ani ! Sa speram ca Statele unite europene vor fi ca SUA .

 2. Este o utopie domnule ,ori cladesti europa ori Romania ,nu mai inebuniti tineretul cu tot felul de nebuloase si asa debusolat in totalitate!

 3. 1. Păi de ce nu aduni mătăluță corpul profesoral universitar și colegial din țara aceasta ca să le impui să-i educe în spirit național??? 2. De ce nu impui mătăluță ca manualele școlare să conțină istorie și literatură românească în cea mai mare parte??? Cine te împiedică pe mătăluță? Ne ții doar lecții, cu atâta putere ce deții? Pe cine te temi mătăluță că superi? Pe cei care te-au ajutat să ajungi în frunte, oare?

  • Domnule mătăluță, Domnul Profesor nu impune nimic, nici manuale, nici educație. „Lectiile” pe care ni le ține sunt excelente, de aceea a ajuns si este profesor. Mătăluția voastră, când veți avea argumente pertinente să vă luați de un om care gândește și se exprimă FOARTE LIMPEDE, elegant și echilibrat, arătând care este pericolul extremismelor si greselilor de intelegere a realitatii, atunci să vă luați de el. Putere la rectorul Academiei? Ce putere, asta este o funcție mai mult onorifică, nu are nimic politic. Decât arma ideilor. Iar de ajuns acolo, a ajuns exact pentru că este o personalitate de elită și un caracter nobil și meritoriu. Domnule mătăluță care oricum n-ai înțeles nimic din nimic, ce bine că domnul Profesor, ca un om modest și nobil ce este, își leagă singur șireturile. Că altfel nu cred că s-ar găsi prea mulți să poată primi această onoare.

 4. Aceasta persoana ar putea avea sanse enorme pentru functia de presedinte al Romaniei , chiar daca ar candida si ca independent .

 5. a inceput sa scada pretul la benzina de cand a intrat Dragnea in puscarie, in uinie se vor construii 2000de km de autostrazi in Romania de catre noii europarlamentari alesi de catre USR SI PNL SI PMP partidul lui Basescu care a taiat salariile  si in iulie romanii sclavi pe plantatiile UE si fabricile UE se vor putea intoarce acasa cu masina pe autobanda  uau, romanii din tara va asteapta cu paine sare si palinca si multa supa si mancare ca stiu toti ca mancati tot la doua zile ca sa va puteti plati chiria sa nu ajungeti in strada,  cu drag si cu mancare va asteptam , cine are nevoie de bani imprumut pentru a cumpara bilet sau benzina sa apeleze la fondul de intrajutorare colectiv roman pentru diaspora sa se poata intoarce acasa, va asteptam cu drag, Iohanis va da case la primii 60 de romanii care va intoarceti promotie cadou oferta cum vreti sa o luati ,  cu drag va asteptam saracii de voi , sclavii europeni nu mai stati pe acolo, haideti ca ati invins ati CASTIGAT , ALELUIA!

 6. Extrem de multe BLA-BLA-uri. Natiunile nu se construiesc cu fanfaroni ca Vadim, Funar si majoritatea profesorilor de istorie din Romania. Natiunile se construiesc cu VALORI!!! Dupa cite infringeri ale “nationalei” ati vazut manifestari publice emotionante? Daca sinteti capabili sa dezvoltati o societate in care sa cultivati valorile, sa dezavuati oportunismul si nepotismul, veti putea construi o “natiune”. Daca veti continua sa promovati nulitatile, sa aglomerati Academia cu “somitati”, VALORILE nascute aici vor construi un puternic stat federal peste ocean. Cind vor straluci, se va umfla saminta nationalista in noi, uitind ca aici erau “nationalitati conlocuitoare”.

 7. CONSIDER CĂ ARE PERFECTA DREPTATE
  și Mai Ales Vă Rog STĂRUITOR să Credeți
  că după peste 30 de ani TRĂIȚI de mine În
  CLUJUL UNIVERSITAR al TINEREȚII și MATURITĂȚII mele PROFESIONALE știu Foarte Bine Complexitatea acestor Aspecte !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.