Teama mai marilor Europei de naționalism

5

Mai-marii Europei încep să se teamă, și de ce o fac? S-a dat alarma, naționaliștii și suveraniștii câștigă rapid teren, și prognozele sunt, în continuare, favorabile lor. Deși fenomenul apăruse de mai mult timp, accelerarea acestui proces a fost generată de decizia, celor care acum se tem, de a deschide larg porțile migranților – și aici vorbim de o migrație determinată și de motive imputabile lor, dar în care SUA și Rusia au rolul primordial. Subiectul migrației și al amestecului celor doi coloși mondiali este complex.

Să revenim la naționalism și de ce pune din ce în ce mai mult stăpânire pe Vechiul Continent. Crearea Uniunii Europene, un demers atât de necesar, având în vedere provocările Secolului XXI și ale celor următoare, în care numai Germania și Franța nu pot juca un rol semnificativ la nivel global, doar o Europă unită având forța de a se impune ca actor cu șanse evidente în luarea deciziilor și de a determina procese globale, a presupus, și presupune în continuare, transferul de suveranitate de la țările membre spre structurile comunitare. Mulți au sperat că acest transfer, ca de altfel și cel bugetar, vor aduce în țările lor democrația, bunăstarea și echitatea, atât de râvnite, ale fondatorilor Uniunii. Principiile cuprinse în Tratatul de Aderare sunt benefice și dorite de toți actorii cedenți de suveranitate, dar ce au primit în schimb, în special cei din Est, și nu numai ei: un dublu tratament, o dublă măsură. Ce este valabil pentru Germania, Franța și sateliții lor, nu mai este valabil pentru ceilalți. S-au inventat mecanisme prin care cele două state menționate anterior să le țină sub control pe celelalte, înfruptându-se din plin din transferul de suveranitate al acestora, și prin aceasta promovându-și interesele, de cele mai multe ori contrare celor ale țărilor țintă. Tratatul UE se aplică doar atunci când le convine, și îl calcă în picioare când nu își pot satisface pretențiile exagerate (a se vedea accederea în Spațiul Schengen a României și Bulgariei).

Amestecul tot mai brutal și direct în problemele interne ale statelor semnatare de către decidenții de la Bruxelles care nici cel puțin nu mai încearcă să mascheze câtuși de puțin ale cui interese le reprezintă, a generat – și generează și acum – o reacție ostilă față de aceștia din partea cetățenilor țărilor respective. Aceste acțiuni și tendințe hegemoniste au stat la baza deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea, decizie care a amplificat și determinat creșterea în progresie geometrică a naționaliștilor și a tot ceea ce reprezintă și propagă ei. Oamenii își văd avuția națională amenințată cu transferul către cei puternici din structura europeană, își văd amenințate serios drepturile și libertățile democratice, dublul tratamemt la care sunt supuși, lipsa perspectivei de a beneficia de o justiție corectă, dar mai ales amenințarea propriei culturi, a sistemului specific de valori esențiale, ca urmare a permisivității exagerate de alterare a lor de către migranții primiți cu atâta ușurință și în număr inacceptabil de mare, care își impun propriile reguli în detrimentul celor ale băștinașilor. Sunt zone întregi în Europa în care statele primitoare nu mai dețin controlul asupra lor, autoritatea lor fiind puternic contestată. La toate acestea se adaugă și discriminarea cetățenilor majorității statelor membre, în raport cu cetățenii țărilor nucleului dur, conducător, al Uniunii, de multe ori mult mai accentuată decât cea manifestată față de migranți. Ce putea să genereze o asemenea atitudine a celor puternici și bogați decât un naționalism puternic, dar necesar, pozitiv din toate punctele de vedere.

Le convine sau nu, în perspectivă acest fenomen se anunță să devină foarte puternic și să domine toată Europa. Șansa de a păstra Uniunea este dată doar de repunerea pe principii corecte echitabile a ei, în care deciziile să se ia de către toți, nu numai de unii și doar în favoarea lor. Altfel acest curent, într-un viitor nu prea îndepărtat, o s-o spulbere, ceea ce nu ne dorim, fiind conștienți de necesitatea și rolul ei…

Autor: Dumitru Iliescu

Loading...
loading...

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.