Ioan-Aurel Pop: ,,Eminescu este valoarea absolută a culturii româneşti”

1

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune, la 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, că nu există român onest astăzi care să nu recunoască în poet exprimarea cea mai bună a corzii noastre sufleteşti, Eminescu rămânând „valoarea absolută a culturii româneşti”.

„Eminescu este valoarea absolută a culturii româneşti. Nu există român onest astăzi care să nu recunoască în Eminescu exprimarea cea mai bună a corzii noastre sufleteşti. De la poezie până la dramaturgie, de la proză până la articolele din ‹Timpul› de pildă, Eminescu rămâne modelul nostru de viaţă”.

Președintele Academiei şi-a exprimat optimismul în ce privește receptarea lui Eminescu de către tineri.

„Trebuie să vă spun că, deşi eram sceptic, constat că mulţi tineri îl redescoperă pe Eminescu. Academia Română a reuşit să facă o aplicaţie ‹Mihai Eminescu, întreaga operă›, care se poate afla pe ecranul oricărui telefon mobil performant, se poate descoperi citatul zilei extras din Eminescu şi se poate merge pe baza unui cuvânt la orice poezie a lui, la orice bucată de proză, la orice articol jurnalistic. Prin urmare, Eminescu este printre noi, trăieşte cu noi şi dacă decupăm extrase din presa eminesciană avem impresia că a fost elaborate ieri sau alaltăieri. Există o vână în opera lui Eminescu care depăşeşte spaţiile şi timpurile şi care rămâne valabilă în veac. Cred că acesta este temeiul pentru care Eminescu rămâne”.

Ioan-Aurel Pop sugerează „tinerilor care ar fi tentaţi să-l critice pe Eminescu (..) să o facă cu o mare decenţă, cu înţelegere şi cu bunăvoinţă, pentru că altminteri intră în rizibil şi în ridicol”.

„Totdeauna sunt critici. Şi Shakespeare este criticat, şi Cervantes este criticat, prin urmare, de ce n-ar fi Eminescu? ‹Criticilor mei›, în sensul de criticilor lui Eminescu, le-aş spune să gândească de două trei ori înainte de a-şi da publicităţii mesajele. Căderea de a-l critica pe Eminescu trebuie să vină după o intensă meditaţie şi după o operă de o viaţă. Dacă Perpessicius, dacă George Călinescu nu l-au criticat decât într-o manieră decentă şi făcând comparaţii cu alţi scriitori şi respectându-i valoarea deosebită, dacă Petru Creţia n-a făcut acest lucru, dacă Şerban Cioculescu nu l-a făcut nici el, dacă, ştiu eu, chiar critici şi istorici şi teoreticieni literari de astăzi n-au făcut-o şi au o operă în spatele lor, atunci tinerilor care ar fi tentaţi să-l critice pe Eminescu le sugerez să o facă cu o mare decenţă, cu înţelegere şi cu bunăvoinţă, pentru că altminteri intră în rizibil şi în ridicol”.

Ioan-Aurel Pop acceptă că modelele pot fi criticate, dar contează tonul, nuanţa, receptarea şi înţelegerea: „Valoarea lui Eminescu este comparabilă cu valoarea lui Shakespeare pentru literaturile anglofone, cu valoarea lui Cervantes pentru cele de limbă spaniolă, cu valoarea lui Goethe pentru germani, cu valoarea lui Sienkiewicz, să spunem, pentru polonezi, cu valoarea lui Petofi Sandor pentru maghiari. Nu există culturi fără modele de acest fel şi modelele nu au caracteristica sfinţeniei. Prin urmare, şi ele pot fi supuse criticii. Chestiunea este de ton, de nuanţă, de receptare şi de înţelegere”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

1 COMENTARIU

  1. La aceasta ora, am trecut granita romaneasca cu Ucraina. Am participat alaturi de un grup de romani, Consulul General al Romaniei acreditat la Cernauti, Ministrul Culturii si Societati literare romane din Bucovina – Cernauti la manifestarile aniversare respectiv 130 ani de la moartea marelui poet Eminescu, desfasurate la casa lui Aron Pumnul. A fost un moment inaltator pentru mine. Am invatat si studiat opera lui Eminescu, dar cu aceasta ocazie am vazut locurile in care a trait si studiat marele poet, alaturi de mari corifei ai literaturii romane, inclusiv Cipriam Porubescu, a carui inchisoare, loc de detentie unde de altfel s-a si imbolnavit l-am vazut. Cernautiul este incarcat de istorie, dar limba romana este im prag de disparitie. Ma sunt cativa inimosi care respecta simbolurile si valorile romanesti, restul sunt presati de autoritatile ucrainene. Aceasta situatie am remarcat-o la mormantul lui Aron Pumnul care se distruge la intemperii si burueni. Sa nu ne pierdem istoria si valorole ei dragi romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.