„Momentul pe care îl trăim este tragic”

0

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, face o radiografie a situației Europei în acest moment și spune că momentul pe care îl traversează Europa „este unul tragic”.

„Noi ne-am zbătut în toate deceniile noastre de captivitate, în deceniile lungi comuniste, să reintrăm în structura instituțională a Europei celei adevărate, și am reușit cu mare, greu. Și, când am intrat, am constatat că Europa instituțională, occidentală, e în mare criză”, a spus Ioan Aurel Pop la lansarea cărții «Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor», a cunoscutului om de litere Grigore Arbore.

„Când eram student profesorii noștri la această universitate ne atrăgeau atenția să nu devenim eurocentrici și să nu studiem istoria generală, sau istoria universală, numai prin prisma Europei, și nici occidento-centrici, adică prin prisma Europei occidentale. Erau oameni realiști, unii dintre ei apucaseră perioada interbelică, unii erau formați în perioada interbelică, și aveau un simț al echilbrului.

Am mizat mult pe această europă, și mizăm în continuare. Apropo de această nouă mișcare migraționistă a lumii dinspre nordul Africii sau vestul Asiei, prin debarcările forțate în Italia se scurge o lume africană care e mânată nu doar de nevoile proprii și de anumite comandamente ale acestei lumi în care ne mișcăm”.

Pop a trecut în revistă curentele naționaliste din țările Uniunii Europene și regimurile din statele europene pentru a concluziona: „e tragic, pentru că forța unei idei, inclusiv forțai ideii europene, stă într-o educație de înaltă ținută, iar Europa a transmis un mesaj excepțional de civilizație. Sper că mai avem forța unei redresări, dar nu am suficient suflu ca să fac o asemenea argumentație. Forța civilizației europene nu s-a epuizat. Dar momentul pe care îl trăim este tragic și ar fi bine ca liderii politici să se dezmeticească și s-și ia răspunderea conducerii țărilor lor și a conducerii lumii în mâini serioase și puternice”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.