Săraci în țara bogaților. Câți americani nu au bani de mâncare

1
Saracia in America

Ca și în România, în ciuda creşterii economice puternice de pe hârtii şi a realității în care locurile de muncă din Statele Unite sunt ocupate statistic aproape de capacitatea maximă, 4 din 10 americani nu reușesc să îşi satisfacă nevoile de bază. Aproape 51 de milioane de gospodării nu câștigă suficient pentru a-și permite locuințe, alimente, îngrijire medicală, transport sau chiar un telefon mobil.

Studiile de la începutul lui 2019 evidențiază că aproape jumătate dintre americani nu reuşesc să îşi satisfacă nevoile de bază, precum alimentele sau utilităţile. Cu această problemă nu se confruntă numai cei recunoscuți drept săraci, dar şi gospodăriile celor din clasa de mijloc se confruntă cu dificultăţi financiare similare.

Aproape 40% dintre adulții cu vârste între 18 și 64 de ani spun că au experimentat cel puțin un tip de greutăți materiale în 2018, potrivit unui studiu realizat de Institutul Urban.

Studiul a relevat faptul că în Statele Unite nici măcar deţinerea unui loc de muncă care oferă un salariu mediu pe economie nu conferă imunitate față de greutăţile economice stringente.

Una din trei familii cu cel puțin un adult angajat a declarat că a avut probleme la asigurarea alimentelor sau plata utilităților.

O altă anomalie este faptul că gospodăriile din clasa de mijloc tind să se lupte mai degrabă cu plata serviciilor medicale şi nu cu utilitățile, de exemplu. Costurile de îngrijire a sănătății au depășit cu mult salariile și inflația.

Toate aceste stări de lucruri sunt efecte directe ale inegalităţilor dintre veniturile realizate de cetățenii americani. Primii 1% cei mai bogaţi americani primesc 22% din totalul veniturilor obţinute în ţară. Asta înseamnă că o familie trebuie să câştige un salariu de peste 420.000 de dolari pe an pentru a fi considerată în acea clasă de 1%.

Economiștii au atras atenţia că tendinţa va continua, ca urmare a salariilor în stagnare pentru majoritatea angajaţilor, dar şi a taxei de reducere a impozitelor semnată de preşedintele american Donald Trump, care oferă mari avantaje bogaţilor şi corporaţiilor.

Când spui «homeless-cerșetori», spui America

În viziunea majorității dintre noi, imaginea omului fără adăpost (homeless) este aceea a unui om în vârstă, beţiv, prost îmbrăcat, care întinde mâna pentru a primi nişte mărunţiş. Dar această imagine nu mai este demult reală în societatea americană şi tabloul este cu mult mai complex şi mai jalnic în acest fanion al capitalismului. Un număr impresionant de copii şi tineri, femei şi bătrâni nu au unde locui şi nu au o adresă în actele de identitate.

Poverty USA prezintă un raport prin care ne arată faptul că 1,6 milioane de copii americani sunt „cazaţi” în adăposturile pentru homeless sau în case de urgenţă…

În SUA, numărul copiilor fără adăpost de la „sfârșitul” declarat al recesiunii, care în realitate încă mai continuă, a crescut cu peste 60%; deci numai în ultimii 2-3 ani. În acelaşi timp, America a devenit mai „bogată” la nivelul unui grup de infractori financiari cu acelaşi procent, 60%…

În parcările marilor lanţuri comerciale şi peste tot unde există lumină pe timp de noapte se pot vedea sute şi mii de maşini în care dorm şi locuiesc cei din clasa de mijloc americană cu familiile lor, alţii cumpărându-şi rulote şi dormind în ele în locuri amenajate.

Criza spaţiilor de locuit şi sărăcia au cuprins America, în Los Angeles criza celor fără adăpost fiind în 2019 fără precedent.

Mulţi dintre americani se consolează cu situaţia şi îşi construiesc „paradisurile locuibile” în canale, sub poduri şi în diverse locuri insalubre, considerând sărăcia lucie o stare fără ieşire pentru ei. Unii dintre ei îşi amenajează aceste adăposturi subterane insalubre aducând acolo până şi Jacuzzi, devenind virali pe youtube… ca o ruşine de proporţii pentru „cea mai bogată țară a lumii”, în cel mai „prosper” sistem capitalist al planetei.

În Los Angeles, administrația oraşului a fost nevoită să declare stare de urgenţă datorită acestor oameni ai străzii şi numărului lor în creştere exponențială, mulți fiind veniţi chiar din alte oraşe, datorită climei favorabile.

Pentru mulţi poate părea imposibil de crezut, însă numărul persoanelor fără adăpost în New York City – cel mai „bogat” oraş al planetei – este cel mai mare din toate timpurile şi în permanentă creştere… mai bine de jumătate din locuitorii oraşului fiind în situaţia limită că pot oricând să ajungă în stradă.

Jumătate dintre locuitorii marii metropole americane New York City sunt „vizaţi” de sărăcia creată de sistem, pentru a ajunge în adăposturile homeless, iar peste 60% dintre locuitorii oraşului nu au fonduri economisite sau la care pot apela, nici măcar pentru a plăti chiria o perioadă de trei luni, după cum arată raportul Association for Neighborhood and Housing Development.

Culmea sărăciei se poate spune că a fost atinsă în Tennessee, unde un grup numeros de femei în vârstă au înţeles că America este în genunchi economic, începând să recicleze saci de plastic pentru confecţionarea unor saci de dormit pentru oamenii străzii! Acest grup, „The bag ladies”, reprezintă un semnal de alarmă pentru dezastrul de proporţii care are loc în acest moment în „cea mai bogată țară a lumii”.

Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. Case sint. Goale, proprietatea…. ar trebui sa stiti sau sa aflati ale cui…
    Studiul urban arata ce spun hipsterii, millenials-ii si vietuitorii anti-viata, bolsevizati si ascultatori de fese-buci.
    Sigur ca fara sa munceasca nu au cu ce sa-si acopere nevoile si poftele…. chiar daca si dupa 30 de ani stau pe spinarea si in casele “babacilor” pe care-i injjuura la orice pas si pentru orice nebuneala de-a lor.
    … stiti cati invadatori = ilegali = “ne-documentati” au raspuns somdajului sau au fost luati in calcul de guvernarile statale dominate de neo-marxisti?… California, Illinois, New Yoork, Washingtoon (state), Oregon… s.a.???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.