
Președintele
SUA declară deschis război economic Chinei, amenințând cu
aducerea companiilor americane acasă, iar tot atunci pădurea
amazoniană este în flăcări, ca și cele siberiene. Există vreo
legătură? Poate că da. „Nimic nu e întâmplător”, se spune.
Legătura ar sta tocmai în războiul economic global fățiș
declanșat de Trump și noua gândire a unor lideri politici mult
prea ambițioși, până la a fi iresponsabili.
Trump a produs o
mutație în mintea liderilor statelor considerate mari puteri
economice, a celor aspirante și nu numai. Prin declarațiile sale
bilicoase, la adresa Chinei, Canadei, Franței etc, renegocierea
tratatelor comerciale, a introdus în gândirea lor economică logica
lui „care pe care!” și „totul pentru profit!”, care se
traduce și printr-o preocupare tot mai mare pentru soarta
corporațiilor din țările lor, devenite avangarda armatei
economice.
Cu un miliardar la Casa Albă întreaga lume e supusă banului mai mult decât oricând. În ciuda evidenței și a predispoziției mediei mainstream de a-l critica în fel și chip, acest lucru le-a scăpat chiar și celor mai inspirați analiști politici și economici capitaliști. Dar motivul e simplu: sunt prea bine „înfipți” ei înșiși tocmai în această lume.
Iar, pe acest fond, în care în noul război economic marile corporații sunt mutate, sunt respinse (precum Huawei) sau cuceresc piețe, pe hărțile lumii, pe fronturi comerciale, precum armatele veritabile în războaiele din trecut, ard pădurile amazoniene și cele siberiene. Și se vorbește cu probe despre incendii provocate și o evidentă lipsă de reacție a liderilor politici principali..
Cu o creștere a numărului de incendii cu 85% față de anul trecut, președintele Braziliei găsește un bun prilej de a se lupta și acuza ecologiștii, care „nu vor dezvoltarea țării”. Fost militar, un radical, numit „Trump al Braziliei”, Bolsonaro vorbise în trecut despre aducerea Amazoniei în „circuitul economic”, prin autostrăzi, hidrocentrale și alte mari proiecte. Cert este că Amazonia dă 20% din oxigenul planetei, dar nimic din ce i-ar folosi Braziliei lui Bolsonaro pentru un mandat de succes al unui președinte hotărât și ambițios, care se confruntă cu o scădere a popularității. Puțini știu că o parte din acele păduri fuseseră trecute recent în administrarea Ministerului Agriculturii… și apoi au luat foc.
Această defrișare naturală, prin ardere, este o practică a fermierilor brazilieni, care își procură sau extind astfel terenurile destinate cultivării cerealelor sau creșterii animalelor. De ce nu ar începe să fie și pentru guvern, și companiile din spatele său, la o scală demnă de importanța lor economică? Totul pentru a muta un mare front economic corporatist în favoarea Braziliei și, evident, pentru profit.
În Rusia, de asemenea, ard mii de hectare, iar președintele Putin nu poate fi mai liniștit… Poate pentru că sub aceste păduri zace gazul care trebuie să-l concureze pe cel românesc din Marea Neagră ca preț în UE, în urma vizitei, mai bine spus chemării lui Iohannis la Washington, sau alte zăcăminte. Poate…
Oricum, aceste lucruri, cu toate că prind un deplin contur logic, nu pot fi spuse nici de cei mai speculativi analiști și comentatori, deși speculația e chiar obiectul muncii lor.
Prin urmare, este posibil ca aceste incendii să facă parte din „planurile de dezvoltare” ale liderilor aflați în debut de război economic global deschis? E foarte posibil. Despre cât sunt de inconștienți și egoiști ce să vorbim?! …Urmăriți-l pe Trump.. Nebunia războiului nu cunoaște limite! Vezi Hiroshina, vezi Nagasaki. Dar cel mai înspăimântător e că acesta ar fi doar începutul…

TREZEȘTE-TE NAȚIUNE!
Cam singuri impotriva tuturor…hai sa ne unim