Cum a ajuns poporul român un izvor de mârlănie, ură şi nesimţire

5

Evenimentele de pe Arena Naţională, din seara de 5 septembrie, nu fac altceva decât să confirme că starea morală a poporului român coboară tot mai mult într-o prăpastie pe care înaintaşii noştri nici măcar nu şi-o puteau imagina.

Bucureşti, România. 5 septembrie 2019, pe la orele 21,45. Pe Arena Naţională s-au adunat 55.000 de români, din toate straturile sociale, pentru a asista la un meci de fotbal. Joacă Naţionala. Cu puţin înainte de fluierul de începere a spectacolului sportiv, crainicul arenei îi invită pe spectatori la un moment de empatie: să păstreze un minut de reculegere în memoria copilei de câţiva ani a antrenorului echipei oaspete (Spania). Fetiţa a murit acum câteva zile, de o boală cumplită.

Fotbaliştii şi arbitrii, la centrul terenului, poartă baderole negre şi încremenesc solemni şi tăcuţi pentru câteva zeci de secunde. În ochii unora dintre ei se vede roua lacrimilor reprimate bărbăteşte. În tribune, însă, universul empatiei nu există. De fapt, asistăm la exprimarea grotescă a unui univers paralel cu condiţia umană. Brute cu cefe late, îmbrăcate în tricouri negre, cu iz fascist, răcnesc cât le ţin plămânii şi bat în tobe.

Ei nu au ajuns acolo, pe stadion, să fie oameni. Ei s-au adunat (cuvântul adunătură este relevant în situaţia de faţă) să-şi dea arama pe faţă. Să-şi urle ura, mârlănia şi nesimţirea. A căuta nişte valori morale în sufletele lor este ca şi cum ai căuta apă în pustiu. N-o să găseşti nimic, căci morala lor este (ca să folosesc o sintagmă „la modă”) la fel de imposibil de identificat ca „statul paralel”. Ei se revendică drept un fel de justiţiari, însă acţionează în numele unor valori complet basculate faţă de firesc şi a unei reprezentări sistemice pe care noi, oamenii banali şi normali, n-o putem, se pare, înţelege.

Însă demonstraţia de nesimţire de la minutul de reculegere nu le-a ostoit foamea de inumanitate. Bestiile îşi continuă spectacolul cu un adevărat bombardament. Ca-n teatrele de operaţiuni militare din Orient. Aprind torţe, aruncă petarde pe teren, îşi strigă frustrarea cu feţele congestionate de furie. Şi, poate, nu doar de furie. Nu poţi să nu te întrebi, totuşi, cum au reuşit să intre pe stadion cu acel adevărat arsenal, câtă vreme autorităţile au anunţat că vor fi măsuri de securitate excepţionale la meci. Au fost? Nu s-ar zice!

Oamenii normali, veniţi la spectacol cu copiii, cu soţiile, cu soţii, cu iubitele, se chircesc în scaune. Le vezi dezgustul. Şi mai vezi şi că ei, normalii, sunt deja o minoritate. Pare o scenă dintr-un film SF, despre degradarea condiţiei umane.

Ţara, ca un mare stadion

Dacă atmosfera grotescă descrisă mai înainte ar exista doar pe un stadion de fotbal, poate că nu ar fi vorba de ceva alarmant, ci despre o nişă socială ce a scăpătat temporar din pinioane. Mereu au existat huligani. Însă niciodată atât de mulţi şi atât de scăpaţi de sub controlul forţelor de ordine. Şi, din păcate, este mai mult decât atât, căci toată ţara a ajuns, din punct de vedere moral, un imens stadion. Se huiduie mult mai mult decât se aplaudă. Se urăşte mai mult decât se iubeşte. Se scuipă mai mult decât se zâmbeşte. Mârlănia şi nesimţirea au ajuns să fie socotite un fel de virtuţi în România. La fel şi hoţia.

Poporul român se hlizeşte complice la excesele care, cântărite după valorile morale de bază (să zicem că ar fi, cu aproximaţie, cele din tablele lui Moise), erau cândva de neacceptat. Hoţul este privit cu simpatie pentru că „e descurcăreţ”. Mincinosul este îmbrăţişat cu tandreţe pentru că „vrea binele nostru”. Golanul este admirat pentru că este „un tip dintr-o bucată”. Mârlanul este tolerat pentru că „are opinie viguroasă”. Zău? Aici ar fi trebuit să ne ducă evoluţia socială?

Românii decad tot mai mult. Mă tem că poporul seamănă tot mai mult cu o drojdie alterată de pe fundul unui butoi de unde vinul cel bun a fost scos demult pentru a fi consumat la ospeţele imorale ale guvernanţilor care au făcut ţăndări ţara asta în ultimii 30 de ani. Sau poate 80 de ani, căci nici comunismul nu a construit morală, ci doar a creat aparenţa aceasta pe baza forţei pumnului proletar.

Un om „educat” cu pumnul şi carcera va fi mereu doar o brută antrenată şi-şi reprime furia, iar în clipa când scapă din lanţ şi respiră clipele de libertate, nu face altceva decât să scoată bestia hidoasă la lumină şi să-i sfâşie pe toţi cei din jur. Cam pe aici, doamnelor şi domnilor, ne aflăm acum, în anul de graţie 2019…

P.S.: Huliganii de la meciul România-Spania ar trebui să primească interdicţie pe viaţă la a mai intra la evenimente sportive. Cât priveşte nesimţirea şi mârlănia, din păcate nu există o legislaţie în acest sens, iar „leacul” numit bun-simţ se pare că a devenit desuet şi inutil pentru foarte mulţi români.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

5 COMENTARII

  1. eu propun ca huliganii(ultrașii cum mai sunt numiți) să fie adunați și să fie înrolați și trimiși în Afganistan să-și arate ura față de talibani și teroriști.Ar face figură frumoasă acolo plus că țara le va fi recunoscătoare și s-ar elibera de ura ce o poartă tot timpul cu ei.

  2. Am fost si eu pe Arena Nationala… “Galeria”,aflată la peluza din spatele portii noastre din prima repriza,a umplut de revolta si dezgust tot stadionul…Nesimtirea nu a putut fi verificată la intrare dar,materialele pirotehnice cum au intrat?

  3. Sa nu ne mai invatam copiii de mici, ca sa razbeasca in viata, trebuie sa dea din coate si sa-i obisnuim sa aprecieze valorile din jur si nu este esential sa fii cel mai bun, important sa fii BUN !

  4. Simplu . A venit comunismul si a pus sefi toti marlanii fara scoala ori indiferent cata scoala avea daca slujea bine era sef ,procuror sau judecator . Activist sa fie si vedem dupa ce facem cu el , Stefan Gheorghiu sau la rusi . Azi nu se respecta valorile si toti se cred egali mai rau decat atunci asa ca trebuie sa plateasca solidar tot acest popor pana se va trezi . Asa cum i-si canta imnul

  5. Da,din păcate sunt foarte mulți cei care nu au ceea ce înseamnă bun simț și mai ales omenie.Dar nu trebuie să-i băgăm pe toți românii în aceiași oală.Ăsta este stadiul actual al foarte mulți dintre noi.Trebuie să începem de sus,foarte de sus cu desființarea mârlăniei și a nesimțirii,începând cu președintele țării și terminând cu ultimul măturător de stradă,altfel ne autodesfințăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.