„Cea mai autentică și minunată manieră de cinstire a eroilor constă în faptul ca toate valorile trecutului să devină firescul vieții noastre”

1

„Prin slujba pe care am săvârșit-o, am creat o ambianță de cinstire și pioasă amintire a tuturor ostașilor Armatei Române, care și-au dat viața pentru demnitatea noastră națională și pentru libertatea noastră spirituală.

Inevitabil, în asemenea momente de rugăciune și reflecție sinceră asupra istoriei naționale, facem recurs firesc la trecut.

Încercăm să contextualizăm, din punct de vedere istoric, evenimentele pe care le comemorăm, pe care le omagiem și de care ne aducem aminte cu deplină bucurie, evitând, din păcate, răspunsul la o întrebare fundamentală: în ce fel confirmăm prin viața noastră, prin atitudinile noastre, prin reacțiile noastre, prin mentalitatea noastră valorile trecutului, în care au crezut atât de frumos înaintașii noștri?

Cu alte cuvinte, cum am putea reuși ca demnitatea, înțeleasă ca formă de integritate morală, ca spiritul de jertfă, înțeles ca dragoste desăvârșită pentru un ideal, ca libertatea, înțeleasă ca responsabilitate conștientă față de orice fel de pericol care ne poate denatura ca oameni, să devină hrana noastră de zi cu zi?

Pentru ca demnitatea națională, în care au crezut și cred ostașii Armatei Române, să nu devină simplă retorică gratuită, este absolut necesar să ne descotorosim de tot ceea ce ne degradează ca cetățeni ai patriei noastre.

Să ne descotorosim de trivialitate și de demagogie!

Să ne descotorosim de sabotarea perpetuă a identității noastre spirituale și culturale!

Să ne descotorosim de compromisul moral și de ipocrizia relațiilor dintre oameni!

Să ne descotorosim de prostie ca fudulie națională și, mai ales, de calomnie ca formă de desființare a semenului nostru.

Cred cu convingere că cea mai autentică și minunată manieră de cinstire a eroilor Armatei Române constă în faptul ca toate valorile trecutului, la care facem acum referire cu nespusă bucurie, să devină firescul vieții noastre.

Orice zvâcnet al inimii noastre, orice gând al minții noastre, orice concretețe a faptelor noastre să devină niște realități care să favorizeze permanent și consecvent demnitatea noastră națională.

Dumnezeu să binecuvinteze Armata Română!”

  • Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Armatei Române, la Vaslui
Loading...
loading...

1 COMENTARIU

  1. Biserica sustine Armata ? O Armata care defileaza pe sub Arcul lui Baal ? Dumnezeu nu sustine armatele, Dumnezeu te scoate de sub jugul ocupatiei militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.