„Este nevoie de pregătire, fiindcă în curând vor începe pentru noi zile foarte grele”

2

Cuviosul Efrem (Filotheitul) din Arizona (n. 1927) este unul dintre cei mai renumiți părinți ortodocși contemporani. Este arhimandrit şi fost stareţ al Mănăstirii Filotheu de la Muntele Athos, părinte duhovnicesc al mai multor mănăstiri de la Muntele Athos şi din Grecia şi întemeietor a 17 mănăstiri în Statele Unite ale Americii. A fost preot călugăr aproape 60 de ani și stareț mai mult de 50 de ani. A fost ucenic al părintelui Iosif Spilaiotis, cunoscut ca Iosif Isihastul. Trăiește Mănăstirea Sfânta Antonie din Florence, Arizona, SUA, și are mii de fii duhovniceşti în întreaga lume, monahi, clerici şi laici.
Părintele Efrem s-a născut în 1927 în Volos, Grecia, primind numele de botez Ioan. A crescut în sărăcie, ajutând pe tatăl său la lucru, dar și încercând să urmeze vieții pioase a mamei sale, devenită mai târziu monahie sub numele de Teofana. A dorit să devină călugăr încă de la 14 ani, dar nu a primit binecuvântare de la duhovnicul său să plece la mănăstire decât la 19 ani.
În 2017, vizitat de un egumen din Sfântul Munte Athos, care i-a cerut părerea în legătură cu criza și evenimentele din Grecia, el sfătuia: „Este nevoie de pregătire, fiindcă în curând vor începe pentru noi zile foarte grele”.
Starețul a fost foarte direct în avertismentele sale, dar și în judecata asupra connaționalilor săi greci, cărora le-a condamnat individualismul și egoismul, care îi fac să se preocupe doar de modul și măsura în care relele lumii îi vor afecta personal, uitând cu prostie că răul care li se petrece celorlalți nu poate să îi ocolească.
„Nu pot să înțeleg lumea. Toți întreabă: ‘Pe mine mă vor afecta noile evenimente?’. Sincer, nu pot să înțeleg cât de mult s-a stricat societatea contemporană și oamenii ce trăiesc în această țară. Nimeni nu se interesează de aproapele său. Nimeni nu se interesează de problema care a bătut la poarta concetățeanului său. Toți se gândesc dacă noile măsuri vor afecta micile lui interese!…
Cred că Dumnezeu ne va da ocazia să ne revenim. Ortodoxia din Grecia a dat mari personalități, care au adus mult prinos în lucrarea lui Dumnezeu, care s-au nevoit să salveze suflete. Porfirie, Paisie, Iosif… stareți care au sângerat în lupta pentru aproapele lor, în lupta de a izgoni suferința și răutatea din inimile oamenilor…
Nu mai există virtute? Răul a lovit familia, educația. A lovit în fiecare celulă a societății și astăzi trăim rezultatele acestui război. Oamenii aleargă fără să le pese de aproapele lor. Societatea pe care o știam nu mai există deja. Astăzi stăpânește egoismul imens, individualismul. De ce? Pentru că unii s-au jucat cu caracterul grecului și au pervertit toate acele calități care ar fi putut să-l ajute. Este ceva de neconceput! Individualismul trăiește și stăpânește, în timp ce înșelăciunea a devenit harismă. Au crescut generații care au învățat să fure. Și aceasta într-un stat în care lipsa de pedeapsă e la tot pasul… Desigur, cu cât mai mult furi, cu atât te depărtezi de pedeapsă. Dar aceasta o vede Dumnezeu. Astăzi se îngăduie să primim câteva scatoalce, cu nădejdea că ne vom reveni, așa cum se petrece cu bețivii…
Să luaţi aminte! Şi să le spuneţi și altora să ia aminte. Nu lăsați logica voastră să înghită toate câte vi le spun. Unde este noblețea acelora care nu îngăduiau să fie înjosiți? Unde sunt acei voinici care își dădeau sângele pentru noi toți? Acest pământ a fost adăpat cu sânge. Este un mare păcat să-l guverneze străinii și nevrednicii… Să luați aminte…”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Din punct de vedere politic, România de azi nu diferă prea mult de cea interbelică! Totuși, cel care se plânge și trage un semnal de alarmă, nu se întreabă de ce acum, după `89, situația e mult mai gravă decât înainte de așa-zisa revoluție, de ce adică, când Biserica e liberă, oamenii sunt mult mai înrăiți decât înainte, când, chipurile, Biserica nu avea libertate de exprimare! Înseamnă că slujitorii Bisericii nu-și fac datoria sau nu știu să o facă! E drept, sunt câțiva, care încearcă o reînnoire a comunicării cu enoriașii, dar nu e suficient! În plus, e, într-adevăr, o înșelare ideologică atât a intelectualilor, care nu vor să recunoască , în comentariile lor, că sunt cu totul în afara realităților zilei, se mișcă paralel cu aceasta, amăgiți de propriile iluzii, de idolatrii, dar, în egală măsură, e vorba și de o auto- înșelare a populației, profund needucată(dacă pot să folosesc, în această sintagmă, ”profund”!).Din păcate, nici Școala, care scoate specialiști, nici Biserica, cea care ar trebui să facă OAMENI, din aceștia din specialiști, nu își fac datoria, după cum nici POLITICA, cea care ar trebui să facă posibilă conlucrarea dintre cele două instituții de umanizare a omului, nu-și face datoria, ba, mai mult, ex-pune în societate chipul deformat al omului, cda model de urmat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.