150.000 de copii români merg la culcare flămânzi

4
Copii saraci fara scoala

România are cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor din Uniunea Europenă, iar peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi. Sunt concluziile unui raport privind drepturile copilului în România realizat de Organizația Salvați Copiii România și Avocatul Poporului.

Raportul arată că în 2018 situația copilului din România a rămas una critică, cu peste o treime dintre copii trăind sub pragul sărăciei și cu un clivaj cronic între urban și rural în ceea ce privește drepturile de bază – sănătate, educație, viață.

În 2018, în România trăiau 3.680.850 de copii, din care peste 55% locuiesc în mediul rural.

Raport privind drepturile copilului în România:

Analiza situației copilului și a drepturilor sale în România scoate în evidență faptul că progresele înregistrate în ultimul deceniu au fost modeste (rata mortalității infantile, protecția împotriva violenței, combaterea sărăciei, sistemul de protecție), fie nule (educație, protecție medicală, protecția copiilor cu dizabilități).

Mai mult, condițiile de viață și de accesibilitate la servicii s-au agravat în cazul copiilor de etnie țigănească și a copiilor cu dizabilități.

„Copiii sunt expuși sărăciei extreme în număr mai mare decât adulții, iar clivajul rural/urban este unul cronicizat, iar asta înseamnă acces retricționat la servicii medicale și de sănătate. Sărăcia are consecințe grave și pe termen lung, atât în privința educației, cât și a expunerii la diferite forme de abuz. Scopul acestui Raport este să ne ajute pe toți – actori sociali sau politici – să dezvoltăm programe dedicate copiilor, exact acolo unde e nevoie” – Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Peste 150.000 de copii români merg la culcare flămânzi

Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în deprivare materială severă – cea mai ridicată rată din UE (unde media este de 5,9%) și peste 32% trăiesc sub pragul de sărăcie.

România are cea mai mare rată a sărăciei relative persistente din Uniunea Europeană. În 2017, 19,1% din populație avea venituri sub pragul de sărăcie și se aflase în aceeași situație în cel puțin doi din cei trei ani anteriori. În cazul copiilor, rata sărăciei persistente era de 28,8% în 2017. Deși în scădere, conform datelor estimate Eurostat, România rămâne statul european cu cea mai mare diferență la indicatorul sărăciei sau excluziunii sociale între copii și totalul populației.

Peste 150.000 de copii merg seara la culcare flămânzi, iar statistica include doar copiii care trăiesc în mediul rural și a fost calculată pe baza unui studiu din 2018, în care 3% dintre copii au răspuns că se culcă flămânzi în fiecare seară, și încă 5% uneori. Nu există studii similare privind copiii din mediul urban.

Cei mai expuși riscului sunt copiii care au doi sau mai mulți frați.

Mortalitatea în rândul copiilor, primul loc în UE

  • Mortalitatea în rândul copiilor situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populația între 0-19 ani.
  • În România, rata mortalității în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 copii și adolescenți, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60.
  • În 2018, în România s-au înregistrat 1.214 de decese ale copiilor sub un an, cu o rată a mortalității infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de nașteri) de 6,5‰. Cu rate mari ale mortalității se află Tulcea (15,5‰), Botoșani (12,9‰), Sălaj (11,5‰), Călărași (11,2‰) și Caraș-Severin (10‰).
Loading...
loading...

4 COMENTARII

  1. Atunci când voi cei care guvernați, va luați salariile nesimțite și pensiile speciale,ar trebui să priviți această postare!!! Nu vă mai saturați de furat adunătură de tilhari nesimțiți ce sunteți??? V-ați lipit ca niște căpușe pe spinarea românilor, lichelelor!!! Spinzuratoarea este ceea ce meritați pentru acest genocid!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.