Danemarca devine țara analfabeților

2

Mulți consideră că țările scandinave au ajuns la un nivel de civilizație care nu mai este atins în nicio altă parte a lumii. Iată, totuși, că una dintre țările din regiune, Danemarca, are probleme la care nimeni nu s-ar fi așteptat și care simbolizează tocmai opusul civilizației.

Din ce în ce mai mulți copii danezi sunt analfabeți. La o primă vedere afirmația pare neverosimilă, în condițiile în care Danemarca este, pentru majoritatea oamenilor, nu doar una dintre cele mai civilizate societăți din lume, dar și o țară extrem de avansată tehnologic. Ei bine, tocmai tehnologia este explicația pentru fenomenul îngrijorător observat în rândul copiilor.

Practic, ce se întâmplă în Danemarca se va putea întâmpla oriunde în lume, inclusiv în România, în contextul exploziei tehnologiei.

Pentru micuții de clasa a patra lucrurile sunt clare: dacă în 2011 peste 63% considerau ca cititul este ușor, astăzi numărul lor a scăzut la 59%.

O diferență de doar 4 puncte procentuale, dar care este semnificativă la nivelul întregii societăți.

Digitalizarea este mai simplă și mai ieftină. Așa s-a ajuns că multe școli daneze să aibă o bibliotecă digitală generoasă, dar le lipsesc multe cărți tipărite.

Cercetătorii danezi încurajează profesorii și părinții să-i îndrume pe cei mici și către cărțile tipărite.

Calculatorul sau tableta, distrag atenția, scad capacitatea de concentrare și de asimilare a informațiilor.

Alte realități… neplăcute ale țării care cu ani în urmă era dată drept cea mai fericită din lume:

– în spatele fericirii din Danemarca stau antidepresivele. Este țara cea mai fericită, în studii și sondaje, dar danezii consumă cele mai multe antidepresive din lume.

– danezii au un nivel ridicat de încredere și coeziune socială, însă lucrează mai puține ore pe an decât cea mai mare parte din restul lumii, iar creșterea productivității este foarte lentă.

– cu toate acestea, își permit mese savuroase și pulovere de lână tricotate sau, altfel spus, o viață liniștită, confortabilă și fericită… însă Danemarca are cea mai mare rată a datoriei externe privată, de patru ori mai mare decât a Italiei, îndeajuns încât să justifice un avertisment de la FMI. Peste jumătate dintre danezi recunosc că-și cumpără produse de pe piața neagră.

– un adevăr sinistru este și faptul că danezii au a patra cea mai mare amprentă ecologică pe cap de locuitor din lume, chiar și înaintea SUA, adică impact negativ asupra mediului.

– au cele mai mari impozite din lume și al șaselea cel mai mare salariu. Danezii lucrează, astfel, trei zile și jumătate pentru stat și o zi și jumătate pentru ei;

– la învățământ sunt chiar în urma Marii Britanii, iar la sănătate stau și mai rău: danezii au cele mai mari rate de cancer de pe planetă.

– nici egalitatea economică nu mai este cea care a consacrat țările scandinave în ochii lumii. Danemarca devine tot mai mult o țară polarizată: proporția celor sub pragul sărăciei s-a dublat în ultimii zece ani.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

  1. Ne-au pus la dispozitie tocmai tehnologia prin care creierul uman devine dependent de ea si uita functiile sale, inlocuindu-le cu tehnologia. Astfel, devenim mai usor de controlat, de bagat in ceata, in turma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.