Europa poate fi salvată doar dacă „se întoarce la sursa adevăratelor sale valori – identitatea creştină”, a declarat marţi, 26 noiembrie 2019, la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban, în deschiderea unei conferinţe internaţionale consacrate creştinilor persecutaţi.
„Cei pe care îi ajutăm acum ne pot fi de cel mai mare ajutor la salvarea Europei”, a spus Orban în alocuţiunea rostită în cadrul conferinţei.
„Le dăm creştinilor persecutaţi ceea ce le trebuie – case, spitale şi şcoli -, şi primim în schimb ceea ce are nevoie cel mai mult Europa – credinţa creştină, iubire şi perseverenţă”.
Viktor Orban a punctat că „poporul ungar şi guvernul său cred că virtuţile creştine le conferă pace şi bucurie celor care le practică”, subliniind că apărarea identităţii şi a culturii creştine a Ungariei reprezintă o obligaţie pentru toate instituţiile de stat, conform legii fundamentale a ţării.
„Această moştenire ne obligă să apărăm comunităţile creştine persecutate din lume, în măsura posibilului”.
Orban a vorbit despre faptul că primele triburi maghiare au ajuns în Bazinul Carpatic în urmă cu 1100 de ani, dar multe alte triburi au venit și au dispărut înainte. „Până în ziua de astăzi maghiarii se întreabă de ce suntem cei care am supraviețuit. Potrivit celui mai acceptat răspuns, capacitatea noastră militară și vigoarea nu au fost suficiente, așadar cheia supraviețuirii noastre a fost convertirea la Creștinism”.
„Unii pun în primul rând supraviețuirea noastră pe seama diplomației sau a organizării statale, și au fost exact aceste lucruri, dar în primul rând și înainte de toate a fost o renaștere spirituală și o converire reală. Poporul maghiar și guvernul său cred că Creștinismul poate ajuta popoarele și națiunile să supraviețuiască, la fel cum ni s-a întâmplat nouă”.
„Primul nostru rege creștin a fost mai mult decât un lider remarcabil”, a spus Orban, care a adăugat că regele Ștefan I a fost un vizionar care le-a dat maghiarilor un ghid și „un compas spiritual și politic”.
Primul ministru maghiar a spus că „bunătatea inspiră bunătate”, iar maghiarii sunt hotărâți să ajute creștinii persecutați să „capete curaj”.
„Exemplul nostru poate avea un scop îndepărtat. Acțiunile îi pot elibera pe cei neputincioși și pot restaura încrederea în acțiunile personale”.
„Problema Creștinismului în Europa și cea a persecuțiilor creștinilor în alte locuri din lume nu pot fi separate una de alta. Europa este tăcută. O forță misterioară închide gura politicienilor și le fac neputincioase brațele”, a mai spus Orban, care a adăugat că problema persecutării creștinilor poate fi considerată una care ține de drepturile omului.
„Nu numai oamenii și comunitățile, dar și culturile ca întreg au devenit subiectul unui atac organizat și articulat. Chiar și pe teritoriul culturii noastre, a civilizației noastre, cea mai de succes civilizația Creștină de până acum: Europa. Acest atac este purtat prin înlocuirea de populație, emigrare, stigmatizare, insulte și impunerea corectitudinii politice”.
„Noi, creștinii, avem dreptul de a ne proteja cultura și felul nostru de viață”.