Ultima pădure virgină din Europa și o poveste despre lăcomia corporatistă

0

Operațiunile de exploatare în munții Retezat, Godeanu, Sarcu și Vîlcan din România au dus la dispariția ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona cu climă temperată a Europei.

„Am protestat la șantier și la minister, am încercat în instanță să oprim tăierea pădurilor, am subliniat că pădurile sunt exploatate în Râu-Șes, Câmpușel și Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au triumfat. Cel mai mare templu al naturii din Europa s-a pierdut”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Agent Green a publicat un nou raport filmat al investigațiilor efectuate în perioada 2009-2015 privind înregistrarea în PFI. În cadrul cercetării, materialul a reprezentat zonele din Retezat afectate de exploatarea forestieră.

În Câmpușel, compania austriacă responsabilă deține teritoriile PFI care i-au fost vândute ilegal de către Câmpu lui Neag. Pădurea, un amestec natural de fag și conifere este certificată FSC a fost exploatată sistematic încă din 2006 imediat după achiziție informează agrointel.ro..

O altă zonă din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a Munților Godeanu, Parcul Național Domogled, unde Succes Company Checes a exploatat sistematic cherestea în ultimii ani.

Cel puțin 78.601 metri cubi de lemn au părăsit parcul în perioada 2013-2014. O parte a fost extrasă și prelucrată direct de Succes, iar alta 53.525 metri cubi au fost extrase de companiile Trans Fag, Beech International, Alindo Impex, Mirona Forest și Trans Exfor, care vând lemnul companiei Succes. De aici, lemnul merge la o fabrică din județul Argeș pentru uscare și apoi este vândut în China.

Peisajul Forestier Intact a fost descoperit de cercetători în 2006 și confirmat de un nou studiu științific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în 2007. Guvernul României a ignorat acest studiu, care a inclus un set de recomandări pentru protecția legală a acestei comori naționale și europene. PFI a fost confirmat și de studiul publicat de Agent Green în Nature Protection, revistă a Academiei Române în mai 2011.

Conform criteriilor științifice, un IPF măsoară cel puțin 50.000 hectare de sălbăticie cu o lățime de cel puțin 10 kilometri. Chiar dacă PFI s-a pierdut, în România mai existau 218.000 de hectare de păduri virgine. Cele mai mari abia depășesc suprafața de 5.000 de hectare și sunt situate în munții Semenic, Godeanu și Vîlcan.

Doar aproximativ 20% sunt bine protejate de lege. 80% riscă să dispară, deoarece operațiunile de exploatare forestieră au fost mai agresive de când companiile de exploatare și prelucrare a exploatației au cunoscut harta cu pădurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat în 2005.

MICHAEL WALSH este jurnalist, locutor și autor la nivel mondial a 63 de titluri de cărți cu o experiență de 36 de ani. Ca și alți jurnaliști integri, el nu mai scrie pentru mass-media corporativă, optând în schimb pentru jurnalismul adevărat.

Preluare: European World Wide

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.