
Câte ceva despre vitamine
Vitaminele sunt substanţe cu un rol deosebit de important în procesele metabolice ale fiinţelor. Marea majoritate a vitaminelor le obţinem din hrana pe care o mâncăm şi tocmai de aceea este bine să ne alegem cu grijă meniul zilnic.
Vitamina
A joacă
un rol important în buna funcţionare a vederii, a creşterii
oaselor şi a funcţiei reproductive. De asemenea, ajută imens
sistemul imunitar.
Se găseşte în lapte, gălbenuşul de ou,
fulgii de ovăz, legumele cu frunze verzi, în morcovi şi roşii,
spanac, piersici, mango, caise şi ardeii roşii.
Doza zilnică
recomandată: 900 μg.
Vitamina
B1 joacă
un rol important în metabolismul carbohidraţilor şi al grăsimilor
pentru a da, mai apoi, naştere energiei. Este esenţială pentru
creşterea şi dezvoltarea normală a organismului uman şi ajută la
menţinerea în stare bună de funcţionare a inimii, a sistemului
digestiv şi a sistemului nervos.
Se găseşte în stare
naturală în mazărea verde, spanac, nuci, gălbenuşul de ou,
banane, soia, cereale, pâine, drojdia de bere şi legume.
Doza
zilnică recomandată: 1,2 mg.
Vitamina
B2 este
absolut necesară într-o serie de procese celulare. Este cerută de
organism pentru a putea folosi oxigenul din aer, cât şi în
metabolismul aminoacizilor, acizilor graşi şi al carbohidraţilor.
Este un detoxifiant chimic la nivelul ficatului şi al ochilor.
Se
găseşte în stare naturală în nuci, ouă, produse lactate, dar şi
în legume, cereale şi drojdie de bere.
Doza zilnică
recomandată: 1,3 mg.
Vitamina
B5 joacă
un rol important în secreţia hormonală. Aceşti hormoni asistă
procesele metabolice, ajută la prevenirea alergiilor, la menţinerea
sănătăţii pielii, a muşchilor şi a nervilor.
Sursele
naturale de vitamina B5 sunt drojdia de bere, ouăle, legumele
proaspete, ciupercile, nucile, lăptişorul de matcă, făina
integrală de secară. Doza zilnică recomandată: 5 mg.
Vitamina
B6 este
necesară pentru echilibrarea schimbărilor hormonale la femei, cât
şi în asistarea sistemului imunitar şi a creşterii celulare. Este
de asemenea importantă în metabolismul globulelor roşii. Atât
sistemul nervos cât şi sistemul imunitar au nevoie de această
vitamină pentru a funcţiona eficient.
Se găseşte într-o
mare varietate de legume (morcovi, cartofi, spanac, roşii, soia,
fasole), cât şi în avocado, banane, fulgi de ovăz, drojdie de
bere, unt de arahide, ouă şi germeni de grâu.
Doza zilnică
recomandată: 1,3-1,7 mg.
Vitamina
B7 este
necesară în creşterea celulară, în producerea acizilor graşi,
în metabolismul grăsimilor şi al proteinelor.
Este prezentă
în brânzeturi, conopidă, ouă, ciuperci, spanac, drojdie de bere,
nuci. În momentele de criză, poate fi produsă pentru o perioadă
scurtă de timp şi de către organismul uman.
Doza zilnică
recomandată: 30 μg.
Vitamina
B9 este
necesară în sinteza ADN-ului şi în creşterea celulară, şi are
un rol extrem de important în formarea globulelor roşii, producerea
energiei în organism, cât şi în formarea aminoacizilor.
Surse
naturale de vitamina B9 sunt legumele verzi şi proaspete, cum ar fi
spanacul şi broccoli, precum şi leguminoasele, fructele şi
cerealele.
Doza zilnică recomandată: 400 μg.
Vitamina
B12 ajută
la menţinerea sănătăţii celulelor nervoase şi a globulelor
roşii. Ajută de asemenea la sinteza ADN-ului din celule.
În
mod natural, vitamina B12 se găseşte în alimente de provenienţă
animală, aici incluzând produsele lactate şi ouăle. Cerealele
sunt de asemenea o sursă naturală. Vitamina B12 este produsă în
organismele animale de către o bacterie specifică şi anumiţi
cercetători în domeniu susţin că poate fi produsă de asemenea şi
de către organismul uman.
Doza zilnică recomandată: 2,4 μg.
Vitamina
C este
un important antioxidant, detoxifiant (în special pentru metalele
grele), menţine colagenul şi activitatea propice a glandelor
suprarenale. Ajută de asemenea la dezvoltarea normală a celulelor,
la absorbţia calciului, creşterea normală a ţesuturilor şi la
refacerea lor. Vitamina C mai este necesară şi pentru păstrarea
într-o stare de sănătate perfectă a gingiilor.
Surse
naturale pentru vitamina C sunt legumele, fructele în general,
fructele de pădure, citricele, guava, roşiile, pepenii etc.
Doza
zilnică recomandată: 90 mg.
Vitamina
D are
un rol biologic major în menţinerea nivelului normal de calciu şi
fosfor în sânge. Prin promovarea absorbţiei de calciu, vitamina D
are un rol important în menţinerea sănătăţii oaselor, fiind
importantă şi în asimilarea altor minerale şi hormoni.
Expunerea
la soare este probabil una dintre cele mai importante surse de
vitamina D, întrucât aceasta conferă, în general, aproape
integral cantitatea zilnică necesară.
Pe lângă aceasta,
vitamina D se mai găseşte în lapte, gălbenuş de ou, unt şi
brânzeturi.
Doza zilnică recomandată: 5 μg – 10 μg.
Vitamina
E este
un puternic antioxidant, protejează celulele prin neutralizarea
radicalilor liberi instabili, care altfel provoacă multe
neplăceri.
Surse naturale de vitamina E sunt germenii de grâu,
migdalele, seminţele de floarea soarelui, alunele, cerealele,
porumbul, arahidele, spanacul, broccoli, avocado, algele marine,
soia, kiwi, mango, morcovi.
Doza zilnică recomandată: 15 mg.
Vitamina
K este
folosită de către organismul uman pentru a stopa sângerările (cu
ajutorul coagulării) şi este esenţială în sinteza proteinelor
din ficat, care controlează acest proces.
Vitamina K se găseşte
în verdeţuri, în special în spanac şi ţelină, în brânzeturi,
sparanghel şi ceai verde.
Doza zilnică recomandată: 120 μg.
Omega
3 este
un acid gras esenţial în numeroase funcţii ale organismului,
inclusiv în buna funcţionare a inimii şi a vaselor sangvine.
Se
găseşte în special în uleiul din seminţe de in, dar şi în
nucile braziliene, în uleiul de soia sau cel de măsline. Omega 6
este un alt acid gras care înlocuiește omega 3 în organism şi se
găseşte în majoritatea alimentelor. Tocmai de aceea, se recomandă
utilizarea zilnică a uleiului de măsline (cel puţin câteva
linguri), întrucât acesta conţine o cantitate ridicată de omega 3
şi aproape deloc omega 6.
Câte ceva despre minerale
Minerale
este denumirea generală dată elementelor ce se găsesc pe Pământ,
dar care nu pot fi create de organismele vii.
Minerale majore
sunt considerate a fi: calciu, fosfor, potasiu, sodiu, clor, magneziu
şi sulf, datorită faptului că se regăsesc în cantităţi
însemnate în organismele vii. Cele minore sunt considerate a fi:
crom, cobalt, fluor, zinc, seleniu, fier, cupru, iod, mangan,
molibden, nichel, arsenic şi vanadiu, datorită faptului că deşi
joacă un rol important în procesele metabolice din organismele vii,
cantitatea în care se regăsesc este mult mai mică în comparaţie
cu mineralele majore.
Calciul este
cel mai întâlnit mineral din organismul uman şi are câteva
funcţii extrem de importante. Mai mult de 99% din cantitatea totală
de calciu este stocată în oase şi dinţi, unde are drept funcţie
menţinerea structurii acestora. Calciul mai este de asemenea necesar
pentru contracţiile musculare, pentru contracţia şi dilatarea
vaselor de sânge, secreţia hormonilor şi enzimelor, cât şi ca
neurotransmiţător.
Laptele, iaurtul şi brânzeturile sunt
câteva contribuţii majore la o dietă normală în ceea ce priveşte
aportul de calciu. El se mai găseşte de asemenea şi în spanac,
fasole, varză, broccoli şi făina integrală de grâu.
Magneziul joacă un rol important în structura şi funcţionarea normală a organismului uman. Magneziul este implicat în mai mult de 300 de reacţii metabolice esenţiale. Întrucât magneziul este o parte esenţială a clorofilei (pigmentul verde din plante), el se va regăsi cel mai mult în frunzele verzi ale legumelor. Cerealele, nucile, bananele, migdalele, alunele şi fulgii de ovăz sunt de asemenea surse importante de magneziu.
Fosforul
este
un mineral esenţial necesar fiecărei celule umane pentru o
funcţionare normală. Aproximativ 85% din fosforul din organism se
găseşte în oase. El este prezent în marea majoritate a
alimentelor, întrucât este o componentă critică pentru toate
vieţuitoarele.
Produsele lactate de orice fel, icrele sunt
surse deosebit de bogate în fosfor. Alte surse mai sunt ouăle,
migdalele, arahidele, lintea şi făina integrală de grâu.
Potasiul
este
un mineral esenţial atât în procesul de asimilare cât şi ca
electrolit.
Cele mai importante surse de potasiu sunt fructele
şi legumele, cum ar fi: cartofii consumaţi cu tot cu coajă,
roşiile, spanacul, anghinarea, bananele, prunele, stafidele,
portocalele, seminţele de floarea soarelui, migdalele. Menţionăm
de asemenea şi oţetul natural de mere cu miere, ca sursă
importantă de potasiu.
Sulful
este
şi el o componentă esenţială a tuturor celulelor vii. Sulful
poate de asemenea să servească drept sursă de hrană pentru multe
organisme primitive.
Gălbenuşul de ou este una dintre cele mai
bune surse de sulf. De asemenea, mai găsim sulful în proteinele din
produsele lactate, ouă, salata verde, algele de mare, zmeura, ceapa,
usturoiul, varza, conopida, varza de Bruxelles şi napi.
Cuprul
este
de asemenea esenţial în buna dezvoltare şi funcţionare a
organismului. El este răspunzător pentru pigmentarea părului şi a
pielii, cât şi în sinteza globulelor roşii.
Cuprul se
regăseşte în nuci, seminţe, frunzele verzi ale legumelor,
ciuperci, migdale, unt de arahide, linte şi cereale.
Fierul
este
un element cheie în metabolismul tuturor organismelor vii având un
rol fundamental în formarea globulelor roşii. În organismul uman,
fierul este o componentă esenţială în sute de proteine şi
enzime.
Fierul se găseşte preponderent în spanac, mere,
prune, stafide, cartofii consumaţi cu tot cu coajă, fasole, linte,
soia, nuci, nuci caju.
Seleniul
este
un element cu o prezenţă redusă în organismul uman, dar care are
un rol important în prevenirea infecţiilor şi a alergiilor.
Se
regăseşte în nucile braziliene, orezul integral, pâinea de grâu
integrală, lapte şi nuci.
Zincul
este
şi el un oligoelement esenţial pentru organismele vii, întrucât
numeroase aspecte ale metabolismului celular sunt direct dependente
de prezenţa lui. El mai joacă un rol important şi în funcţiile
neurologice şi în procesul de reproducere.
Nucile şi legumele
sunt surse importante de zinc, împreună cu iaurtul, brânzeturile,
laptele, nucile caju, migdalele, arahidele, fasolea şi năutul.
Fragment din cartea «Bucătărie ayurvedică», de Sunita Gosh