Veteranul de război din Vâlcea, Emil Vețeleanu, în vârstă de 101 ani, a oferit primul interviu, pentru Antena 3, după ce presa a arătat modul umilitor în care bătrânul a fost tratat de autorități de Ziua Națională.
„Ziua de 1 decembrie a fost frumoasă, dar, la urmă, m-au cam umilit cei care au trecut pe lângă mine. M-au ignorat! Nu m-au respectat, nu m-au salutat! Mă evitau! Mulți mi-au spus că de ce m-am dus la parada de 1 decembrie. Nu puteam să nu mă duc la Ziua Națională a României, o zi care trebuia respectată! Nu m-au băgat în seamă. Este vina lor pentru educația pe care o au! Nu respectă bătrânii, nu pe mine că am fost erou în Al Doilea Război Mondial!” – Emil Vețeleanu.
Emil Vețeleanu a rememorat momentul plecării sale pe front, când avea doar 20 de ani, iar în finalul interviului a tras o concluzie amară: astăzi educația este extrem de deficitară și nu se mai vorbește de istoria României.
„La 20 de ani am plecat pe frontul de Est, într-o perioadă geroasă în Rusia. Eram comandant de companie. Am fost până la Cotul Donului! Să le fie rușine! Să le fie rușine că au trecut pe lângă un om în vârstă! Mai aveam și insigne în piept cu veteran de război! Ce educație au primit? Învățământ nu se mai face, nu se mai vorbește despre istoria României! Istoria nu s-a mai făcut! S-au făcut facultăți pe bani, nu pe fapte sau pe inteligență!” – Emil Vețeleanu.
Emil Vețeleanu este cel mai bătrân veteran de război din județul Vâlcea și ultimul supraviețuitor al celebrei bătălii de la Cotul Donului. A participat 5 ani pe front și a supraviețuit febrei tifoide. A luptat în bătălia de la Oarba de Mureș (cea mai sângeroasă din câte s-au dat pe teritoriul României în Al Doilea Război Mondial) și la marile confruntări din Munții Tatra – fosta Cehoslovacie.
Participă cu sfințenie la toate evenimentele naționale, la cele dedicate comemorării ostașilor căzuți în cele două Războaie Mondiale și a fost prezent și în 2019 la parada de 1 decembrie, deși împlinește 101 ani în ianuarie 2020.
Veteranul de război a dorit să vină și în 2019, de Ziua Națională, la evenimentele dedicate comemorării ostașilor căzuți în cele două Războaie Mondiale și a asistat, ținând într-o mână un steguleț, iar în alta bastonul, la ceremonii. La finalul programului, cei prezenți au trecut să salute oficialitățile, doar că l-au ignorat chiar pe cel în fața căruia ar fi trebuit să i se încline – veteranul de război Emil Vețeleanu. El era încadrat de prefectul județului Florian Marin și de comandantul Centrului de Perfecționare, EOD și Geniu «Panait Donici» Râmnicu Vâlcea, lt. col. Cristian – Gabriel Arinton. Dintre zecile de persoane care trec prin fața bătrânului, care era pregătit să dea mâna cu oficialitățile, doar un primar, al comunei Păușești Măglași, Alexandru Dediu, și Constantin Stoian, un simplu activist, l-au salutat pe veteranul de război.
„Să le fie rușine! Să le fie rușine că au trecut pe lângă un om în vârstă! Mai aveam și insigne în piept că am fost veteran de război! Ce educație au primit până acum din învățământ?(…). Învățământ nu se mai face, nu se mai vorbește despre istoria României! Istorie nu s-a mai făcut! S-au făcut facultăți particulare și s-au luat diplome pe bani, nu pe inteligență!”.
Trist fraților și adevărat..
Suntem de rasul curcilor
Nu este vorba de educatie aici. CA nu facultatea face PE om! Dar rechinii si rechinele aia/ alea NU AU suflet!! Io chiar ma gandeam ca io daca eram „ei” mergeam tinta primul si primul la acel veteran tocmai exact pentru a da mana cu EL primul si NU cu altii!!
Dar io sunt io!!
Eu…, cum mi s-a spus si aici in America mai demult, EU sfidez un sistem intreg daca tot sistemul este eronat si eu respect doar oamenii adevarati, nu lichelele– chiar daca multe lichele au functii si pozitii sociale inalte!
Daca eu nu ii aprob…., inseamna ca DEJA DUMNEZEIREA NU i-a aprobat PE ACESTIA co doar PE cine DUMNEZEIREA mi-a dat sufletul, inima, claritatea mintii si discetnamantul sa ii aprob!!