„Cei care nu sunt capabili să manifeste acest sentiment patriotic, naționalist, sunt niște oameni handicapați”

3
Ion Coja

„A fost identificată gena naționalismului. În ADN-ul uman există o genă a solidarității cu tribul, cu comunitatea din care faci parte. Povestea asta cu naționalismul are un substrat aș zice fizic, natural, încât cei care nu sunt capabili să manifeste acest sentiment patriotic, naționalist, sunt niște oameni handicapați, niște oameni care ies din starea de normalitate.

Deci, a fi atașat de neamul tău, de necazurile lui, de nevoile lui, cum zice poetul, este o stare firească, aparține naturii umane”, a spus profesorul Ion Coja în timpul uneia dintre emisiunile «Cronica Spiritului» de la postul de televiziune 6TV.ro

„În mod deosebit eu remarc un lucru: față de alte popoare din jurul nostru, românii sunt singurii care n-au făcut romanizare forțată, n-au avut o politică de deznaționalizare a minoritarilor. În jurul nostru: bulgarii, sârbii, maghiarii, rușii au dus o politică stupidă, caraghioasă, de deznaționalizare.

La români nu există așa ceva. Și lucru ăsta este neglijat. Ar trebui scos în față, pus în comparație pe două coloane cu, să zicem, gesturile, actele prin care, în mod samavolnic și în mod programat, s-a urmărit deznaționalizarea românilor din Ungaria și din Transilvania”.

„În limba română sunt două cuvinte legate de procesul de aglutinare etnică: avem cuvântul ‘unire’ și cuvântul ‘unificare’. În istoria noastră se vorbește despre ‘unirea românilor’ și ‘unificarea’ Germaniei, Italiei, Rusiei. De ce oare? Unirea românilor s-a petrecut de bună voie, cu acordul ambelor părți, să zic așa. În majoritatea celorlalte țări unificarea s-a făcut câteodată cu forța armelor sau dintr-o întâmplare din istorie. Cum a fost la ruși să fie ocupați de tătari, și atunci când au scăpat de tătari au și rămas împreună. Abia cucerirea tătară i-a unificat pe ruși. Deci, procesul de unire la români este un proces natural, firesc, nu a fost un gest politic gândit în alte cancelarii, ale marilor imperii. Dimpotrivă, marile imperii, nu toate, au încercat să ne împiedice.

În mod inconștient, istoricii au avut nevoie de doi termeni: unire și unificare, fără să le explice, în ce a constat diferența”.

Ion Coja - Site personal
Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

3 COMENTARII

  1. La cei care ne conduc , gena lăcomie prevalează în fața genei patriotismului . Au fost selecționați în acești ani de după lovitura de stat , in laboratoarele occidentale si ajutati sa preia fraiele puterii . Li s-au musamalizat dosarele , dar sunt tinute totusi la pastrare , pentru a fi reactivate in cazul ca vreunul isi descopera in mod cu totul accidental o microfibra de patriotism .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.