Dacă vrei să fii o fiinţă spirituală…

2

Dacă vrei să fii o fiinţă spirituală, cel mai bine este să cauţi să te îndrepţi pe tine însuţi, decât să cauţi să-i îndrepţi pe alţii. Dacă te îndrepţi pe tine însuţi, imediat se îndreaptă o părticică din univers. Dacă aceasta ar fi făcut-o toţi, tot universul s-ar fi îndreptat. Însă astăzi oamenii se preocupă de toate celelalte subiecte, dar nu se preocupă de ei înşişi. Pentru că a te preocupa de tine însuţi cere osteneală, iar a te preocupa de alţii este uşor.

Dacă ne preocupăm de îndreptarea noastră şi ne întoarcem mai mult spre lucrarea lăuntrică decât spre cea exterioară, dând întâietate ajutorului dumnezeiesc, vom ajuta pe ceilalţi mai mult şi mai eficace. Ba încă, vom avea şi pacea lăuntrică, care va ajuta fără zgomot sufletele ce le vom întâlni, pentru că starea duhovnicească lăuntrică trădează virtutea sufletului şi îi transformă pe ceilalţi.

Când cineva se dăruieşte lucrării exterioare înainte de a ajunge la strălucita stare duhovnicească lăuntrică, poate face o oarecare nevoinţă duhovnicească, dar are mâhnire, nelinişte, lipsă de încredere în Dumnezeu şi mereu îşi pierde pacea sa. Dacă nu îşi face bine mai întâi lui însuşi, nu poate spune că interesul lui pentru binele obştesc este curat. Când se va elibera de omul său cel vechi şi de orice aspect lumesc, va avea harul dumnezeiesc şi atunci el însuşi va fi odihnit şi va putea odihni şi pe ceilalţi oameni. Dacă însă nu are harul lui Dumnezeu, nu se poate impune nici lui însuşi şi nici pe alţii nu îi poate ajuta, astfel încât să le aducă folos dumnezeiesc. Este necesar să se adâncească în har şi după aceea să-şi folosească puterile lui sfinţite pentru mântuirea celorlalţi.

Extras din «Trezire duhovnicească», de Cuviosul Paisie Aghioritul

Loading...
loading...

2 COMENTARII

  1. Să încercăm să înlocuim în limbaj și scriere cuvantul spiritual cu sufletesc sau duhovnicesc, fiindcă spiritualul latin a fost pervertit si degradat de ereziile occidentale, în timp ce duhovnicesc vine de la Duhul Sfant .
    Hristos în mijlocul nostru !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.