Facebook – un cimitir al eroilor necunoscuți

0

„Gărzile patriotice din Ardeal”, „Legionarii patrioți”, „Dacii liberi”, „Singur împotriva tuturor”. Am făcut un inventar al conturilor inactive de pe paginile de facebook, și altele, pentru a le elimina (totul prin „mijloace specifice”). Domne, aici s-a luptat eroic! S-a căzut cu eroism! S-a suferit profund!

Am văzut sute de conturi abandonate cu denumiri precum „Dreptate și Adevăr”, „Justiție supremă”, „Steaua adevărului”, „Crucea dreptății”…

Zeci de autori anonimi, dar extraordinari, purtători ai unor valori absolute și idealuri mărețe: „Un român adevărat”, „Românul liber”, „Românul absolut”. Multe având poze de profil portretele unor voievozi: Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, Mircea cel Bătrân. Abundă personajele legendare: Burebista, Decebal, Zamolxe, iar apoi Avram Iancu, Horia, Cloșca și Crișan, Pintea Haiducu. Luate de prin filme, statui, portrete. Toți sfinții și toți apostolii promovați. Descoperi că însuși Dumnezeu avea nevoie de publicitate și marketizare online fără ca măcar să se fi exprimat în acest sens: „Dumnezeu există”, „Dumnezeu este dragoste”, „Dumnezeu este viu, „Mare este Dumnezeu”. Și grădina Lui asemenea, zic eu… Isus Hristos trebuie să fie superstar în vremurile noastre: „Isus Hristos te iubește”, „Isus Hristos revine”. Isus Hristos is in the building. Ăsta e e la mine…

Ceaușescu și Antonescu, sunt și ei prezenți, deopotrivă. Doar nu ar putea lipsi.

Dacii sunt și ei foarte vii. „Dacii liberi”, cum altfel? „Luptătorul dac”. Dar ce ar putea să facă un dac în vremea noastră?!, mă întreb. „Zamolxis Tracul”.

Sunt conturi inactive, abandonate, pentru că, dacă ați observat, de o vreme, după ce Facebook și-a modificat politicile și a început să ceară poza de buletin (ceea ce, de altfel, este ilegal), conturile cu denumiri neobișnuite s-au împuținat.

Toate sunt făcute, bineînțeles, sub impulsul unor sentimente înălțătoare incontrolabile. Toate abandonate acum, dezafectate. Pentru că pe românașul nostru, pare-se, îl apucă degrabă, dar nu îl ține mult. Sau nu a putut, sărmanul, să eludeze noile exigențe ale dictatorului social-media Zuckerberger, de s-au prăpădit în negurile vremurilor, fără a-și duce la capăt opera binefăcătoare. Sau nu și-a mai bătut capul. În orice caz, la primul inconvenient major …au abandonat teribila luptă. Intențiile au fost însă „cumplit” de onorabile: probleme sociale, economice, sub lumina unor mari adevăruri revelate. Creatorii lor sunt, fără nicio îndoială, oameni care au văzut lucruri, intolerabile, ardente, strigătoare la cer. Și au căzut astfel pradă unor stări și impulsuri curative, de a-i lumina pe ceilalți, de deșteptare, trezire.

„Dacul furios” mai există… Doar ca să ne enerveze și pe noi ceilalți, probabil…

Patriotismul e la ordinea zile: „Geo Patriotul” sau obișnuitul „Patriotul Român”. Oameni cu vise… România, în acest fel, prin contribuția acestor ”eroi”, trebuie să devină, să progreseze, să se transforme: „Primăvara României”, „Viitorul României”…

Astfel mi-am schimbat cu totul percepția despre facebook-ul ăsta în România: ascunde un adevărat cimitir al eroilor necunoscuți. S-a luptat vitejește! Dar deviza pare să fi fost: Luptăm până la unu, că la unu …începe filmul!

Pe români îi apucă, da nu-i ține!, asta e singura concluzie pe care poți să o tragi din mijlocul acestui țintirim al eroismului contrariant: public, dar personal, glorios, dar lipsit de orice strălucire. Te gândești instantaneu la vorba lui Creangă: „Românului i-e greu până se apucă de treabă, că de lăsat îndată se lasă” sau la o alta care cere destul de imperativ ca, înainte de a schimba lumea, să începi cu tine.

Poate că pe lângă idealurile supreme, absolute de dreptate, adevăr, bine și frumos, imboldurile sfinte și arzătoare de naționalism și patriotism, toate trăirile sufletești și manifestările spirituale pe care dorim să le afișăm spre conștientizarea celorlalți, sau chiar înaintea lor ar trebuie să așezăm dezideratul personal și colectiv de consecvență în gândurile, ideile și eforturile noastre. Poate. Zic și eu… În orice caz, mă gândesc să-mi fac un cont fals care să se numească „Românul insistent”, „Românul persistent” sau „Românul consecvent” sau doar „Românul altfel”… Aaa, și apoi să continui ce am început, dacă ideea a fost demnă de un început…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.